Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Linda Jerneck

Nyamko Sabuni har gjort L luddigare än någonsin

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni höll ett linjetal under partiets landsmöte i Västerås i helgen. Men tyvärr fick hon inte så mycket sagt.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

En partiledares viktigaste uppgift är att profilera sitt parti. Men under Nyamko Sabuni har Liberalerna blivit luddigare än någonsin. Det bådar inte gott.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Det var jobbigt att se Nyamko Sabuni hålla sitt stora linjetal under Liberalernas landsmöte i helgen. Förväntningarna var stora: Äntligen skulle partiledaren visa riktningen för Liberalerna inför det hägrande 2020-talet. 

Så blev det inte.

Kanske är Sabuni ovan vid att läsa sina tal från telepromptrar – det skulle förklara de många märkliga pauserna mitt i en mening, och kanske också felsägningarna. Grodorna hoppade ur partiledarens mun – hon blandade inte bara ihop Rumänien och Ungern, utan lovade också att ”motverka integration” och att ”temperaturhöjningen ska nås” i klimatfrågan.

Alla kan snubbla på orden, men en ledare som ska hålla linjetal för ett krisande parti borde ha övat och övat tills talet satt. Att oinspirerat läsa innantill är faktiskt nonchalant.

Liberalernas vägval är fortfarande oklart

Men det stora problemet var talets politiska innehåll. Eller avsaknaden av sådant. 

Någon måste stå upp mot kriminella nätverk, moralpoliser och klanledare som hotar demokratiska principer”, sa Nyamko Sabuni, och identifierade därmed en fråga som många väljare tycker är viktig. I egenskap av stödparti kan Liberalerna dessutom sätta press på regeringen. Så vad föreslog partiledaren? Ingenting, men hon lovade att L ”ska ta fram konkreta åtgärder”. När då, undrar man? Hur länge ska klanledarna få hållas?

I stället presenterade Sabuni en målsättning om att Sverige inte ska ha några utsatta områden år 2030. Det var så lamt att inte ens partimedlemmarna applåderade, förrän hon beordrade dem att göra det. 

Hoppas på samma lyft som Ebba Busch Thor gav KD

De optimistiska liberalpartisterna hoppas att deras parti ska göra samma resa som Kristdemokraterna under Ebba Busch Thor: Först hovra runt riksdagsspärren, men sedan, i takt med att partiledaren blir varm i kläderna, stiga i opinionen till tvåsiffriga resultat – eller åtminstone 7-8 procent i nästa riksdagsval. Men den utvecklingskurvan är ingen naturlag. 

KD:s lyft hade två orsaker: Först hade Busch Thor rensat i partitoppen och fått stöd för sin högergir. Därmed var det slut på KD:s förvirrande slalomlopp mellan tuffhetsposerande och frikyrkosnällism. Sedan tog hon rejält med plats i partiledardebatterna, där hon med energi och retorisk skicklighet fick övriga att se trötta ut. 

Nyamko Sabuni har inte gjort det första, och verkar inte heller ha kapacitet att göra det senare. Hon vann partiledarstriden med förkrossande majoritet – 19 av 21 länsförbund – men sjabblade bort sitt förändringsmandat. När Svenska Dagbladets reporter inför landsmötet frågade vad Liberalerna är för parti, svarade Nyamko Sabuni: ”Vi behöver tänka närmare på det. Vi har varit så ängsliga att vi inte har utvecklat särskilt mycket politik. Vi måste bestämma oss. Att vi har en åsikt, oavsett vad den är.”

Det duger inte. Jag får Juholtvibbar. Om Liberalerna vill ha en chans att klara riksdagsspärren efter valet 2022 måste de bestämma sig för om L är ett höger- eller vänsterliberalt parti.  

En partiledare måste alltid kunna svara på frågan: Varför ska jag rösta på er? Svaret ”Vi behöver tänka närmare på det” övertygar ingen.