Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Linda Jerneck

Nu sållas änglarna från uslingarna

Sjukvården larmar om brist på skyddsmateriel. Då ställer svenska företag upp och donerar det de ha på lager.Foto: Claudio Bresciani / TT / Claudio Bresciani/TT
Solidaritet i coronans tid. Många erbjuder sig att åka och handla åt äldre och riskgrupper.Foto: THANASSIS STAVRAKIS / AP TT NYHETSBYRÅN

Tusentals svenskar sluter upp och hjälper åldriga grannar att handla. Andra passar på att sko sig på oron. 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

I krislägen prövas karaktären. Vissa kavlar upp ärmarna (eller nu: drar på handskarna) och hjälper till med vad de kan. Andra ser krisen som en möjlighet att tjäna en snabb hacka. En som skulle ligga bra till om det fanns ett pris för Årets sämsta svensk är den före detta anställda i Region Kalmar, som är polisanmäld för att ha stulit tusentals andningsskydd från sjukvården och försökt sälja dem på nätet. Eller ligorna som använder coronaskräcken för att lura äldre på värdesaker och pengar. 

Några bottenlöst amoraliska kräk, utstyrda i skyddskläder, ringde på hos en pensionär i 70-årsåldern i södra Stockholm häromdagen och krävde att få komma in för att utföra coronatest. Som tur var anade offret oråd och lyckades stänga dörren. Polisen varnar för att bedragare ringer upp äldre och erbjuder sig att hjälpa dem att handla, för att sedan försvinna med deras visakort och koder. Sådant kan få den mildaste att omvärdera inställningen till spöstraff.

Zytomierska passar på att kränga kosttillskott

Därtill finns de skamlösa nasare som passar på att kränga alternativmediciner och verkningslösa kosttillskott till folk som oroar sig för att deras nära och kära ska bli sjuka eller dö i epidemin. 

Influencern Katrin Zytomierska slog något slags rekord i smaklöshet när hon presenterade sin nya fiskolja på Instagram: ”Timingen kunde inte varit mer perfekt. I tider som dessa med ett läbbigt Corona-virus är det ännu viktigare än vanligt att boosta och stärka sitt immunförsvar.”

Det finns inget vetenskapligt stöd för att fiskolja skulle hjälpa mot covid-19. När en följare bad Zytomierska att ”snälla, säg inte att vi kan 'boosta immunförsvaret' för att komma undan coronaviruset”, svarade hon nonchalant: ”Varför inte?”

Kanske för att landet befinner sig i kris, och det är viktigt att alla följer myndigheternas rekommendationer för att minska smittspridningen. Att sälja på folk dyra kosttillskott är en björntjänst – i bästa fall. 

Tusentals erbjuder sig att handla åt äldre och sjuka

Som tur är har det visat sig att änglarna är fler än girigbukarna. Sedan coronapandemin kom till Sverige har tusentals privatpersoner anmält sig frivilligt på olika sätt – många går med i facebookgrupper, där raska och friska hjälper gamla och riskgrupper med att gå ärenden. Andra upplåter sin hemmadators processorkraft till forskarna som just nu försöker hitta virusets svaga punkter för att kunna få fram medicin. Hemvärnet bygger tält där sjukhusen kan testa misstänkt smittade utan att få in covid-19 på akutmottagningarna. 

Även företag har ställt upp: Som Beijer byggmarknad i Västerås som tömde lagret på skyddshandskar och andningsskydd när nyheten kom att vården lider brist på utrustning, och skänkte alltihop till närmsta sjukhus. Eller Ikea i Kållered, som kom på att man hade 50 000 andningsskydd på lagret sedan fågelinfluensan, och raskt körde pallarna till Sahlgrenska. Absolut vodka har erbjudit sig att fylla på regionernas förråd av handsprit.

Kriser tar fram det bästa och det sämsta hos människor, brukar man säga. I det läge som landet befinner sig måste vi alla odla vårt bättre jag.