Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Linda Jerneck

Nu får det räcka – låt oss vaccinerade leva livet

Tantrafestivalen på kursgården Ängsbacka i värmländska Molkom ledde till ett stort covidutbrott. Bilden är från 2018.
Foto: Pressbild / Flickr
Foto: Colourbox

Snart är alla villiga vuxna vaccinerade. Varför befrias vi inte från restriktionerna?

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

När pandemin slog till ställde de flesta upp på devisen: Följ restriktionerna för att skydda de äldre.

Livet krympte och blev mycket litet. Vi ställde in bröllop, dop och höll begravningar med bara den närmsta kretsen. Men det var det värt för att skydda dem som tillhör riskgrupperna till vaccinet skulle komma. Det uppfattades som ett socialt kontrakt.

Nu är vaccinet här. Alla riskgrupper är vaccinerade. Snart har alla villiga vuxna haft gott om tid och möjlighet att få både en och två sprutor. I skrivande stund har 80 procent av den vuxna befolkningen fått första dosen, och 60 procent har fått båda. Inom en månad borde det bara vara antivaxxers och de komatöst långsamma kvar.

Är det inte snart dags för den andra delen av kontraktet? Att vi ska få leva fritt igen efter vaccination.

Ja, det är sant att smittspridningen ökar nu, och att det kan bli en ny topp efter att skolorna börjat igen. 

Men redan nu är det tydligt att vaccinet fungerar. Man kan bli smittad även efter en eller två sprutor, men risken att bli så sjuk att man behöver sjukhusvård är liten. Till Expressen säger Matti Sällberg, professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet, att mer än 90 procent av sjukhusinläggningarna nu gäller ovaccinerade. Och dödstalen går ned:

”Om man tittar på länder som USA, England och Israel så ser man att trots nästan lika höga smittspridningstoppar som tidigare så är dödstalen mycket lägre. De är kanske från 1-10 procent jämfört med tidigare.”

De senaste veckorna har det rapporterats in i snitt 4 dödsfall i covid i Sverige (dock med två veckors eftersläpning).

Men om det räcker att en smittsam sjukdom leder till en handfull dödsfall i veckan för att rättfärdiga restriktioner, borde vi strängt taget aldrig få umgås fler än åtta personer vid bordet. 

Det dör i snitt 685 personer varje influensasäsong. Drygt 21 döda per vecka. Med samma logik borde svenskarna tvingas till restriktioner varje vinter. Nyårsfester och julfiranden borde ses som samhällsfarlig verksamhet.

Det vore en helt orimlig ordning.

Det är hög tid att göra skillnad på den som tagit sitt ansvar och sina sprutor, och dem som väljer bort det

Efter vaccinering är covid inte längre som pesten, utan snarare som influensan. En sjukdom man inte ska förringa, men som är hanterbar för de flesta. Viruset kommer fortfarande att ta liv. Men covid kommer inte längre att fylla kyrkogårdarna. Och främst kommer det att drabba dem som själva valt att inte vaccinera sig.

Det sista är viktigt. Ska verkligen hela Värmland behöva lida för att antivaxxare – med kommunalrådets pregnanta beskrivning – har ”knullat runt” på en tantrafestival i Molkom?

Nej. Det är hög tid att göra skillnad på den som tagit sitt ansvar och sina sprutor, och dem som väljer bort det. Börja använda vaccinpassen inte bara till utlandsresor, utan i vardagen. Visa vaccinationsintyg så får du dricka öl i baren. Som i Danmark.

Men Anders Tegnell har hittills varit kritisk till den strategin. Det finns ”etiska problem”, menar han (SvD 27/7). ”Vi tror ju väldigt mycket på frivillighet.” Visst, med krav på vaccination för att gå på krogen blir sprutan inte lika frivillig.

Men att fortsätta med samma restriktioner för alla, trots att nästan hela den vuxna befolkningen är skyddad från allvarlig sjukdom, innebär större etiska problem: Det vore illegitimt. 

Medborgarna uppfattade det som ett socialt kontrakt. Staten gör bäst i att inte bryta det.