Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Linda Jerneck

Munskydd borde vara lika självklart som solskydd

En kvinna solar, iklädd munskydd, i italienska Neapel. I sommar borde det vara lika självklart för svenskarna att sätta på sig munskydd om de ska handla eller åka buss, som att smörja in sig med solskydd om de ska till stranden.
Foto: SALVATORE LAPORTA/IPA/SHUTTERSTOCK / SALVATORE LAPORTA/IPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Det är svårt att hålla avstånd när man reser.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den svenska coronastrategin är att lita till vårt sunda förnuft – förutom när det gäller munskydd.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Sommaren är här – och i helgen lyfts reserestriktionerna, så att svenskarna kan fira socialt distanserad midsommar i sommarstugorna. Om inte ”hemester” – att semestra hemma i Sverige – redan blivit nyord 2009 hade det garanterat platsat på årets lista. SJ inför ett inrikes tågluffarkort, och gästhamnar och stuguthyrare förväntar sig rusning när alla vill maxa sin svenska sommar.

Vad har vi för val? Kanske någon muttrar. Inte ens Finland – Östra rikshalvan! Broderlandet! – vill ju ha oss och våra turisteuro i sommar. Svenskarna är paria i Europa på grund av vår coronastrategi. Och förresten avråder UD fortfarande från utrikesresor. 

Alle man till Österlen, Bohuslän och Gotland, alltså. Sisten dit är en rutten fladdermus!

Folkhälsomyndigheten har därför, klokt nog, ”preciserat det personliga ansvaret” i samband med resor: 

”I första hand ska man gå, cykla eller använda andra färdmedel än kollektivtrafik. Den som behöver resa kollektivt bör välja alternativ där det går att boka en sittplats. Resor med spårvagnar, tunnelbanor och stadsbussar bör undvikas.” 

Därtill påminner myndigheten om vikten av att hålla avstånd och tvätta händerna.

De nya råden kommer en vecka efter att Världshälsoorganisationen (WHO) justerade sina rekommendationer. WHO pekade ut kollektivtrafiken och butiker som platser där det kan vara svårt att hålla tillräckligt avstånd, och uppmanade därför alla att bära munskydd – som ett tillägg till att hålla avstånd och sköta handhygienen.

Ändå håller Folkhälsomyndigheten fast vid sitt benhårda munskyddsmotstånd. FOHM vet naturligtvis att det finns många som måste fortsätta att åka kollektivt, och att det är svårt att hålla två meters avstånd på en buss. Enligt en ny metastudie, där 44 studier på tre olika coronavirus och 26 000 personer ingick, kan munskydd minska risken för smittspridning i offentliga miljöer. Men – OBS! – resultaten är osäkra, mer forskning krävs. 

När man ser någon med munskydd på stan blir det en blixtsnabb påminnelse om att vi fortfarande befinner oss i en pandemi.

För Folkhälsomyndigheten verkar det inte främst handla om bristen på säkra data – med ett nytt virus är osäkerheten alltid stor. Motståndet verkar handla om att man tror att svenskarna skulle nöja sig med munskydd och därför sluta följa övriga råd, som att stanna hemma vid symtom, tvätta händerna och hålla avstånd.

Generaldirektör Johan Carlson säger till DN: ”Börjar man med munskydd så signalerar du att du rör dig i samhället även om du är sjuk.”

Det är ett märkligt resonemang. För gemene man förknippas munskydd inte med den som är sjuk – utan med sjukvårdspersonalen. Det är ju inte IVA-patienterna som kläs i visir och andningsmasker. Jag tror att signalen är den motsatta: När man ser någon med munskydd på stan blir det en blixtsnabb påminnelse om att vi fortfarande befinner oss i en pandemi. Varje ljusblå mask är som en spann kallt vatten över den solslappa normalitet som välbesökta uteserveringar invaggar oss i.

Om befolkningarna i andra länder klarar av att både bära munskydd och sprita tassarna borde nog en informationskampanj bita här också. Som Johan Carlson brukar säga: ”Man kommer väldigt långt med kunskap och gemensamt ansvar”.

I sommar borde det vara lika självklart för svenskarna att sätta på sig munskydd om de ska handla eller åka buss, som att smörja in sig med solskydd inför strandbesöket.