Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Linda Jerneck

Männen som mördar kvinnor måste låsas in

Wilmas pojkvän åtalas för att ha styckat sin flickvän. Själv hävdar han sin oskuld.
Wilma Andersson försvann i november. Nu åtalas hennes pojkvän för mordet.Foto: Robert Betzehag / Rescue Photo / Robert Betzehag / Rescue Photo
Wilma Andersson blev bara 17 år.Foto: MISSING PEOPLE

Wilma Andersson blev bara 17 år. Hennes pojkvän står åtalad för att ha mördat henne och styckat kroppen. Männen som slåss, våldtar och mördar måste stoppas. 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Den 14:e november försvann Wilma Andersson från Uddevalla. När hennes anhöriga ringde på hos hennes pojkvän, där hon befunnit sig senast, sa han att de hade gjort slut och att hon hade tagit sina saker och lämnat lägenheten. Men familjen kunde se att hennes tillhörigheter fanns kvar. Grannar hade hört kvinnoskrik samma kväll som hon försvann.

Senare skulle polisen hitta Wilmas huvud i en resväska i pojkvännens garderob. Han nekar till brott, och hävdar att någon som vill sätta dit honom planterat bevisen. Eftersom resten av hennes kropp inte har återfunnits är det osäkert om den misstänkte kan dömas för mord. 

Det som Wilma Andersson utsattes för är fruktansvärt. Tonåringar ska uppleva saker för första gången, inte sista. Första kärleken, första förhållandet, första egna lägenheten. Men för alltför många unga tjejer innebär första förhållandet också det första slaget. Unga mellan 16 och 34 år är mest utsatta för våld i nära relationer, enligt Brottsförebyggande rådet (Brå).

I förundersökningen har Wilmas anhöriga vittnat om pojkvännens svartsjuka. En tidigare flickvän har berättat för polisen att 23-åringen var våldsam mot henne när de var ihop. 

Männen som misshandlar, hotar, våldtar och dödar kvinnorna de säger sig älska skiljer sig från andra våldsbrottslingar. De är i högre grad välfungerande samhällsmedborgare, utan kriminell bakgrund. De lider ofta av psykisk ohälsa. Och de visar ofta en avvikande kvinnosyn tidigt: De är svartsjuka, gränslösa, kontrollerande, hotfulla.

”En kvinnomisshandlare börjar inte plötsligt slå när han är 45”, sa Zandra Kanakaris, förbundsordförande för Unizon, till SVT i december.

Tecknen finns ofta där, om någon orkar se dem. När Socialstyrelsen under 2016-17 utredde 18 fall där en kvinna dödats av en man som hon var eller hade varit i en relation med, fann man att 16 av offren hade kontaktat minst två myndigheter under året som föregick mordet. Utan att någon hade fångat upp vilken livsfara de befann sig i.

Gång på gång konstaterar man i efterhand att sjukvården, socialtjänsten, Försäkringskassan eller polisen borde ha insett att offret levde i en våldsam relation. Men då är det för sent. Trots att det under de senaste decennierna skrivits hyllkilometer med handlingsplaner, och genomförts utbildningar för anställda i varenda vrå av välfärden, verkar det som att få vågar fråga kvinnor var blåmärkena kommer ifrån. Det är oacceptabelt.

Åsikten att relationsvåld är ”en familjeangelägenhet” verkar svår att vädra ut.

Europarådet kritiserade Sverige så sent som förra året för att kommunerna lägger ut arbetet mot våld mot kvinnor på kvinnojourer, vars verksamhet finansieras med projektpengar och därför saknar långsiktighet. Sverige får också kritik för att polisutredningar om våld och våldtäkter samlas på hög, vilket lämnar offren i limbo under lång tid. Åsikten att relationsvåld är ”en familjeangelägenhet” verkar svår att vädra ut.

Mäns våld mot kvinnor – och killars våld mot tjejer – måste prioriteras. Fler än en kvinna i månaden dödas av sin partner i Sverige. Att skydda våldsutsatta kvinnor och barn ska inte vara en fråga om välgörenhet från ideella krafter. Brottsoffren måste alltid få veta när förövaren har permission. Och pappor som mördat barnens mamma ska automatiskt fråntas vårdnaden.

Män som mördar kvinnor ska låsas in. Länge.