Linda Jerneck

Låt er inte luras när Yasri Khan säger ”integration”

Yasri Khan blev känd för en vidare krets när han vägrade ta en kvinnlig reporter i hand. Efter händelsen avgick han från sina uppdrag i MP. Khan är fortfarande talesperson för Svenska muslimer för fred och rättvisa.
Foto: PRESSBILD
Hur ska integrationen se ut? För Yasri Khan är integration att uppnå ”maktbalans” mellan majoritetssamhället och minoriteter.
Foto: SUVAD MRKONJIC
Tillsammans med Mehmet Kaplan (bilden) grundade Yasri Kahn föreningen Svenska muslimer för fred och rättvisa. Mehmet Kaplan var miljöpartistiskt statsråd i Löfvens första regering, men fick avgå efter att det framkommit att han ätit middag tillsammans med personer från den turkiska ultranationalistiska organisationen Grå vargarna.
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON
Stina Oscarsson intervjuade Yasri Khan i SvD.
Foto: SUVAD MRKONJIC

Varför har Svenska muslimer för fred och rättvisa så svårt att ta avstånd från extremister?

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Samtalsaktivism – att möta kontroversiella personer i syfte att nå någon slags förståelse – är i ropet. Stina Oscarssons samtal i SvD med Yasri Khan, miljöpartisten som för tre år sedan drog tillbaka sin kandidatur till partistyrelsen efter att han vägrat skaka hand med en kvinnlig reporter, är ett exempel på när den uppnår sitt mål. Nog förstår man hur han resonerar, alltid. Det blir tydligt att Khans strategi är att anfall är bästa försvar:

Förstår han att det kan upplevas som förminskande att han inte tar kvinnor i hand, är inte principen att man bör behandla alla lika?, frågar Oscarsson. ”Tänk om man erbjöd män en cellprovsundersökning av livmodern bara för att kvinnor erbjuds det?”, svarar Khan.

Häpnadsväckande om fundamentalister

Hur ser han på muslimer som anpassar sig efter det sekulära samhället och exempelvis tar av slöjan? ”Det är som att jag skulle fråga en person inom en HBTQ-community om det okej för andra människor att inte vara gay?”

Ser han alls ett problem med de mer fundamentalistiska anhängarna av islam? ”Jag upplever att personer som försöker tvinga religion på andra människor, de har nog inte riktigt förstått religionen ordentligt.” 

Det är häpnadsväckande svar. Det finns betydligt större problem med fundamentalister än att de ”inte har förstått religionen ordentligt”. Att de vill att religionen ska få inflytande över politiken, och att religiösa rättigheter ska väga tyngre än andra – exempelvis kvinnans – för att ta två exempel. 

Varför har Khan så svårt att ta avstånd från det? Delar han fundamentalisternas och islamisternas åsikter, eller vill han hålla sig väl med dem?

Parallellsamhällen? Nej, tack

De retoriska krumbukterna kan inte flytta fokus från det grundläggande: Yasri Khan grundade tillsammans med Mehmet Kaplan organisationen Svenska muslimer för fred och rättvisa, som säger sig arbeta för integration. Men det Yasri Khan menar med ”integration” är inte samma sak som de flesta andra läser in i begreppet.

För de flesta av oss betyder integration att nyanlända individer blir en del av det svenska samhället, primärt genom att de lär sig svenska, får ett jobb, lär känna svenskar. För Yasri Khan innebär integration ”maktbalans” mellan majoritetssamhället och ett muslimskt minoritetssamhälle. Notera ordvalet: Inte uppblandning. Maktbalans.

Muslimer ska, enligt Khan, ”ta plats och utöva sin livsstil inom det vi kallar de sju F:n: församlingar, föreningar, företag, forskning, finans, folkbildning och friskolor.” Muslimska barn ska gå i egna friskolor – där de inte riskerar att ”tappa hela sin identitet och moral” eller ”pådyvlas” sekulär kunskapsfilosofi. 

”Ambitionen från min sida är att få till en rörelse där den svensk-muslimska befolkningen ska kunna stå för minst 15 procent av landets bnp. Det ska bli uppenbart – att vill man göra sig av med den här gruppen så kommer det att kosta hela samhället.”

Det är uppenbart att det Khan pratar om är att skapa ett muslimskt parallellsamhälle, som ska bli tillräckligt stort för att kunna kräva politiskt inflytande. 

Khan klagar på karaktärsmord. Men samtalet avslöjar varför brytningen mellan Yasri Khan och Miljöpartiet var nödvändig. Det var inte för att han är muslim – utan för att hans ideologi är väldigt långt ifrån de progressiva värderingar som MP brukar stå för.


Läs också: Tillåt böneutrop – på det lagom svenska viset 

Myndigheter ska inte kämpa för mer religion 

Nedan visas ett avsnitt av Ledarsnack, denna gång med docent Aje Carlbom som berättar om sin rapport om Muslimska brödraskapets metoder i Sverige och västvärlden.