Linda Jerneck

Kvinnors underliv offras i pandemin

En kvinna tar cellprov för livmoderhalscancer hos gynekologen. Drygt hälften av landets regioner har ställt in cellprovtagningen på grund av coronaviruset.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Varje kvinna kan ta sitt eget HPV-prov, genom ett testkit som skickas hem i brevlådan. Provet kan sedan läsas av maskinellt.
Foto: Colourbox

Det är livsfarligt att Socialstyrelsen sölar med beslut om kvinnosjukvården. 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Få kvinnor längtar efter att få lämna cellprov. Men de flesta inser att alternativet är värre: Cellförändringar, som är ett förstadium till cancer, upptäcks hos 50 000 kvinnor varje år. Antalet fall av livmoderhalscancer ökar stadigt i Sverige, och ligger nu på samma nivåer som när screeningprogrammet infördes på 60-talet. Att behandla innan det utvecklats till cancer sparar både liv, och vårdresurser. 

Därför är det allvarligt att drygt hälften av landets regioner har ställt in cellprovtagning för livmoderhalscancer under coronakrisen. Det finns nämligen ett bra – och dessutom coronasäkert – alternativ: Självtester som kvinnor enkelt gör hemma. 

Flera regioner har redan börjat skickat hem tester i brevlådan för att nå den grupp kvinnor som inte dyker upp på provtagning hos gynekologen. En stor studie från Uppsala – där över 36 000 kvinnor deltog – visade att 47 procent av dem som fått testet hemskickat genomförde det, medan bara 39 procent av dem som fått den vanliga kallelsen kom på cellprovtagningen. Dubbelt så många cancerfall kan upptäckas – till halva kostnaden, var forskarnas slutsats.

Självproverna kan dessutom avläsas maskinellt, vilket är en klar fördel när landets laboratorier har fullt upp med att hantera en epidemi. 

Det borde vara en no-brainer att ställa om från fysiska undersökningar till självtester – då riskerar man inte att patienter sprider corona på gyn-mottagningen, men kan ändå upptäcka cancer i tid.

Men Socialstyrelsen drar ut på beslutet, eftersom myndigheten vill göra en egen utredning först. Man har nämligen en modell som ska följas:

”Vi har en modell för att bedöma nationella screeningprogram. Vi måste vara helt säkra på att testet är tillräckligt bra. Vi måste sammanställa vad det finns för fördelar och nackdelar innan det kan bli aktuellt att pröva om vi ska göra några ändringar i våra föreskrifter”, säger Mattias Fredricson, enhetschef med ansvar för nationella riktlinjer och screening på Socialstyrelsen till SVT.

Det räcker inte med en from förhoppning om att det inte ska vara så många kvinnor som hinner utveckla cancer under förseningen

Det är naturligtvis en rimlig princip att man testar tester innan de skickas ut. Befolkningen ska inte vara försöksråttor. Men till skillnad från exempelvis antikroppstester för covid-19, som är helt nyutvecklade, handlar detta om tester som har funnits i flera år – och som använts av svenska vårdgivare. 

Alternativet är, som vi sett de senaste månaderna, att tusentals kvinnor inte får veta att de har cellförändringar som behöver behandlas. Joakim Dillner, professor vid Karolinska Institutet, varnar för att det blir svårt att hinna ikapp senare:

”Det är hundratusentals kvinnor som inte är provtagna och uppföljda och när man kommer i gång igen kan man inte jobba dubbelt så fort. Dagen har bara 24 timmar, det går inte att jobba in ett så långt uppehåll”, säger han till SVT.

Det räcker inte med en from förhoppning om att det inte ska vara så många kvinnor som hinner utveckla cancer under förseningen. Socialstyrelsen måste kunna fatta ett snabbt, tillfälligt beslut om självtester som gäller tills coronaepidemin är över.

Offra inte kvinnors underliv – och liv.