Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Linda Jerneck

Kristdemokraten borde skämmas över bjudresan

Europaparlamentariker David Lega (KD) är i blåsväder efter att han låtit sig bjudas på resa och lyxhotell av Förenade Arabemiraten, en hårdför diktatur.
Foto: PRESSBILD
Ebba Busch (KD) talar ofta om vikten av etik.
Foto: STELLA PICTURES / STELLA PICTURES RK BILD

Kristdemokraten David Lega hjälpte Förenade Arabemiraten att tvätta sitt rykte i barnrättsfrågor. Hans resebudget från Europaparlamentet var ju så snålt tilltagen!

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Europaparlamentariker David Lega (KD) har låtit sig bjudas på flyg i business class, femstjärnigt hotell och dyra middagar av Förenade Arabemiraten, avslöjade Aftonbladet i måndags. Det var i rollen som medordförande för Europaparlamentets arbetsgrupp om barnrättsfrågor som Lega förra året bjöds på en resa till Abu Dhabi.

Till diktaturens officiella nyhetsbyrå sa kristdemokraten entusiastiskt att resan varit lyckad: ”Det finns inte ett enda besök jag ångrar”.

Det borde han.

Förenade Arabemiraten är en diktatur som systematiskt kränker mänskliga rättigheter. Miljontals migrantarbetare behandlas oerhört illa, både av myndigheterna och av sina arbetsgivare. Kvinnor ses som andra klassens medborgare, homosexuella riskerar straff och politiska partier är förbjudna. 

Men de senaste åren har regeringen inlett vad Human Rights Watch kallar för ”en mjuk makt-strategi” som syftar till att framställa landet som tolerant och progressivt – utan att det avspeglar sig i verkligheten. 

David Lega blev en villig spelpjäs i den strategin.

Att diktaturen skulle utnyttja besöket för propagandasyften var en självklarhet. Frågan är varför en svensk europaparlamentariker ändå ville låna ut sig till att vittvätta diktaturens människorättsregister? 

Lega säger till Aftonbladet att eftersom Förenade Arabemiraten vill vända sig till Europa måste vi ”kunna ha en relation där vi pratar med varandra.”

Som att det är vad valet står mellan: antingen åker man på en dyr bjudresa eller så skär man av all kontakt. Var god välj!

Ser han det så säger det mer om honom än något annat. Föresvävade det honom aldrig att alternativet kunde varit att resa men betala själv, eller att möta emiratens företrädare i Bryssel, eller till och med att delta via länk?

David Lega säger att han framförde kritik mot bristen på demokrati under sina möten i Abu Dhabi. Den kritiken hade nog bitit mer på värdarna om han inte samtidigt ätit ur deras hand.

Förklaringen till att han lät sig bjudas av en hårdför diktatur är att europaparlamentarikerna har ”en väldigt liten budget för resor”. Den pyttiga posten för resor till konferenser och studiebesök utanför hemlandet uppgår ”bara” till omkring 53 000 svenska kronor om året. Men det kanske inte räcker till business class-biljetter och fyra nätter på lyxhotell.

Kristdemokraterna brukar lyfta fram vikten av etik och moralisk resning i samhället, och Ebba Busch framhåller gärna att den kristna etiken är grunden som de mänskliga rättigheterna vilar på. Därför borde väljarna kunna förvänta sig att kristdemokrater inte bara håller sig inom lagens – vad gäller korruption, ofta alltför generösa – råmärken utan också agerar etiskt korrekt. 

David Lega har kanske inte brutit mot några regler när han levde gott på schejkernas konto. Men han visade väldigt dåligt omdöme. 

Trivs KD med att vara emirens lilla städpatrull?