Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Linda Jerneck

Köp gärna kärnvapen för mina pensionspengar

Ohållbar? Sjunde AP-fonden svartlistar företag som säljer delar till det amerikanska ubåtsprogrammet. Men samtidigt har man inte svartlistat företag som använder tvångsarbete. Det är svårt att se logiken.
Foto: CHIEF PETTY OFFICER AMANDA GRAY / AP TT NYHETSBYRÅN
Taggtråd runt en anläggning i Kunshan Industrial Park i Xinjiangprovinsen i Kina. Människorättsorganisationer larmar om att minoriteter spärras in i ”omskolningsläger”.
Foto: NG HAN GUAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Diktaturen Kinas tvångsarbete är okej – men inte demokratin USA:s ubåtar. Pensionsjättarnas hyckleri är pinsamt.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Sjunde AP-fonden svartlistar det finländska verkstadsbolaget Wärtsilä. Anledningen är att det tillverkar propellrar till amerikanska ubåtar, vilka kan bestyckas med kärnvapen. Den statliga pensionsfonden hotar att sälja av sitt innehav om 60 miljoner kronor om inte företaget häver kontraktet med den amerikanska försvarsmakten.

AP-fonderna ska numera nämligen ta hänsyn till hållbarhet, miljömässig såväl som social. För att göra detta gummibandsbegrepp lite mer hanterbart lutar sig Sjunde AP-fonden mot FN. De ska också följa svenska lagar och de internationella konventioner som Sverige har ratificerat. 

Men att investera i försvarsföretag som tillverkar komponenter till det amerikanska kärnvapenprogrammet bryter inte mot internationella konventioner. Enligt FN:s icke-spridningsavtal får fem stater – USA, Storbritannien, Frankrike, Kina och Ryssland – både inneha och underhålla sina kärnvapen. 

Med sin väldigt breda definition av vad som är komponenter – en ubåtspropeller är trots allt ingen bomb – straffar Sjunde AP-fonden ut stora delar av västvärldens försvarsindustri. Ligger det i svenska pensionssparares intresse? Knappast.

Demokratiska stater har all rätt att köpa och inneha vapen för att kunna försvara sig. Ändå väljer både statliga pensionsfonder och storbanker att svartlista fullt lagliga företag och därmed undergräva den svenska säkerhetspolitiken, vilket påpekats av DI:s politiske redaktör PM Nilsson.

För pensionsfonden tycks det dessutom vara ett problem att Wärtsilä har långvariga relationer med sina kunder.

”Det handlar inte om att man bara beställer en propeller för ett kärnvapen utan det kommer med service, underhåll och ett stort engagemang”, säger fondens hållbarhetsstrateg, Charlotta Dawidowski Sydstrand, till DI.

Så om Wärtsilä slutar att bistå med att underhålla sina produkter, och börjar tillverka slit-och-släng-propellrar, vore allt okej? Det är fullkomligt ologiskt. Särskilt med tanke på att ”hållbarhet” alltså är ett honnörsord som ska genomsyra AP-fondernas arbete.

Det håller inte att statliga fonder ägnar sig åt slapp och enögd aktivism. Men det är precis så Sjunde AP-fondens svarta lista framstår när man granskar den: 27 företag svartlistas enbart på grund av ”involvering i kärnvapen”. Tre företag är svartlistade på grund av att de kränkt arbetares rättigheter i USA.

Men noll (0) företag har svartlistats på grund av att de använder tvångsarbetskraft i Xinjiang.

 Sjunde AP-fonden skriver på sin hemsida att metoden för svartlistning är ”incidentbaserad”: ”Vi svartlistar bolag som är involverade i en kontroversiell händelse som det rapporterats kring”

Hur kan det statliga finansfolket ha missat att mer än en miljon uigurer och andra minoriteter satts i omskolningsläger i Xinjiangprovinsen i Kina? Där de måste avsäga sig sin kultur och religion, skiljs från sina barn, hjärntvättas, torteras och tvingas att arbeta i fabriker. 

Medier, människorättsorganisationer och myndigheter har de senaste åren kritiserat företag som använder slavarbetets frukter – som solcellsindustrin, där bland annat Vattenfall säljer paneler som tillverkats i provinsens ”arbetsmarknadsprogram”, som tvångsarbetet kallas på kinesiskt nyspråk.

Köp hellre amerikanska kärnvapen för mina pensionspengar.