Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Linda Jerneck

Kladdigt och knäppt när vården ger amningsråd

Do's and dont's när du matar ditt barn.
Amningsråden måste vara vetenskapliga och balanserade.
Foto: Kati Molin / Adobe Stock

Politik och intresseorganisationer får styra amningsråden som möter nyförlösta mödrar. Det är absurt.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Tänk om annan vård fungerade som vården av nyförlösta: På grund av ett dokument som antogs av politiker för 32 år sedan kan vi inte uppdatera våra råd i enlighet med forskningsläget.

Det hade aldrig accepterats.

Men allt som rör graviditet och förlossning är både politiserat och känsligt. Och då verkar det inte vara vetenskaplighet som väger tyngst. 

Dokumentet som har fått status av Mose stentavlor heter Innocentideklarationen och ska främja amning. Den togs fram av FN-organen WHO och Unicef 1990 efter Nestléskandalen, där aggressiv marknadsföring lurat fattiga mödrar i utvecklingsländer att ersättning var bättre än deras egen mjölk. Det ledde till tragedier när barn dog efter att föräldrarna spätt ut pulvret med förorenat vatten.

Det var rimligt att reglera hur bröstmjölksersättning marknadsförs, inte minst i utvecklingsländer. Men det är inte vettigt att vården – för att stoppa felaktig information som spreds på 70- och 80-talen – ska sprida missuppfattningar i dag.

Det blir nämligen resultatet när svenska BB-avdelningar vill godkännas som ”amningsvänligt sjukhus” enligt ett tiostegsprogram från FN som bygger på deklarationen, och som uppenbarligen inte har uppdaterats med forskningsläget. 

Det spelar större roll om man läser för sitt barn, än om man ammar det

Det senaste exemplet kommer från Västra Götalandsregionen, som i förra veckan publicerade en ny rutin för att ”skydda, stödja och främja amning i hela vårdkedjan”. Utgångspunkten är de tio stegen, och all personal ska utbildas i dem. 

Avsteg från rutinen ska dokumenteras och rapporteras – så det är ingen liten inspirationsskrift, utan ett dokument som ska styra arbetet i mödravården, förlossningsavdelningar, BB och BVC.

Men flera råd framstår som tveksamma. Som att vården ska avråda från alla former av nappar och nappflaskor, för att det sägs störa amningen. När amningen inte fungerar uppmanas föräldrar i stället att koppmata spädbarnet.

Idén om att bebisar skulle bli ”tuttförvirrade” av att få suga på annat än bröstet är en seglivad myt som skapar onödig ångest hos föräldrar som i desperation tar till nappen för att få sova åtminstone någonting. 

För teorin har motbevisats, bland annat i en svensk studie där över 200 mödrar som ville amma slumpmässigt delades in i en grupp som skulle använda napp och en som inte skulle göra det. Resultaten visade inga skillnader mellan grupperna när det kom till hur länge de ammade sina barn. 

Även informationen om amningens fördelar är svajig. Till exempel står att ”forskningsresultat visar på en positiv effekt på kognitiv förmåga och intelligens” hos barn som ammats – men ingenting om att få om några studier har tagit med föräldrarnas IQ i beräkningen, trots att intelligens i hög grad är ärftligt. Inte heller framgår att den positiva effekten är mycket liten även i de studier som bekräftat tesen. Det spelar större roll om man läser för sitt barn, än om man ammar det.

VGR har tagit hjälp av intresseföreningen Amningshjälpen för att ”granska” patientinformationen man tagit fram. Då är det minst sagt anmärkningsvärt att regionens informationsblad om amningsproblem samtidigt hänvisar till produkter som kan ”inhandlas via Amningshjälpens webbsidor”. 

Det är kladdigt, för att inte säga korrupt. 

Mödra- och förlossningsvården måste ge gravida och nyförlösta balanserad, nykter och vetenskapligt korrekt information. Både om amningens fördelar och om svårigheter. Oavsett vad hälsovårdspolitikerna skrev under på år 1990.