Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Linda Jerneck

KD:s feminism klarar inte mötet med verkligheten

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch presenterade partiets nya jämställdhetspolitik under onsdagen – ”för verklighetens kvinnor”.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Polisens pepparsprej. Idag är pepparsprej, precis som skjutvapen, belagt med licenskrav. Nu vill KD att hotade kvinnor ska få pepparsprej från polisen för att kunna skydda sig.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
KDU-kampanj från förr: Ebba Busch som feministikonen Rosie the Riveter, men budskapet har fått ett tillägg: Utan kvotering.
Foto: PRIVAT

Pepparsprej, pensionsdelning och BB-garanti. Kristdemokraternas feminism är förvånansvärt klåfingrig.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

När Kristdemokraterna i veckan presenterade sin nya jämställdhetspolitik – ”för verklighetens kvinnor” – får jag erkänna att jag reagerade med skepsis. Det var inte så länge sen som partiledaren Ebba Busch – då i KDU – prydde affischer som parodierade feministikonen Rosie the Riveter i en kampanj mot kvotering. 

Så har högerns jämställdhetspolitik länge låtit: nej, nej, nej till vänsterns förslag, men få egna lösningar. Därför är det positivt att KD släpper rapport: Äntligen får vi höra vad de faktiskt vill göra.

Om man vill ha en bra debatt bör man läsa sina meningsmotståndare med snälla ögon och bemöta deras bästa argument. Därför hänger jag inte upp mig på kristdemokraternas halmgubbe-tourettes – som att deras politiska motståndare påstås arbeta för ”upplösning av könen”. 

Jämställdhetsdebatten har ju idisslat samma reformer i åratal – individuell föräldraförsäkring, rätt till heltid, kortare arbetsdag, hårdare straff för sexualbrott. Nya idéer vore en frisk fläkt.

Och visst finns det bra idéer i rapporten. Ett långsiktigt statligt forskningsprogram om kvinnohälsa och ojämställdhet inom vården, till exempel. Att kvinnor får gå längre med smärta, har mer ont och uppvisar fler symtom innan de får opereras vet vi sedan länge. Dessutom är de flesta mediciner framför allt framforskade på män. Det vore utmärkt om en sådan satsning fanns med i nästa forskningsproposition.

En nationell kartläggning av hedersförtryckets omfattning, och en stödlinje för utsatta att ringa till, är också bra förslag. Att fler män som slår och hotar beläggs med kontaktförbud och får fotboja vore välkommet. 

Ska du ta vapen till fajt måste du vara hundra procent säker på att du kan och kommer att använda det. Annars är risken att vapnet används mot dig.

Däremot är det uppmärksammade förslaget om att hotade kvinnor ska få pepparsprej av polisen mindre genomtänkt. En kampsportare sa en gång till mig: ”Ska du ta vapen till en fajt måste du vara hundra procent säker på att du kan och kommer att använda det. Annars är risken att vapnet används mot dig.”

Andra delar av den kristdemokratiska politiken framstår som rent ologiska. Föräldraförsäkringen ska familjerna förfoga helt fritt över – inga öronmärkta pappadagar, och man ska kunna överföra dagar till mormor. Men samtidigt vill KD att premiepensionspoängen ska tvångsdelas mellan makar som har barn under 12 år. 

Frihet för familjen – men med förnuft?

Men det stora problemet med Kristdemokraternas jämställdhetspolitik är klåfingrigheten. Man nöjer sig inte med att inrätta forskningsprogram om kvinnohälsa – man vill peka ut vilka sjukdomar det ska forskas på. Man vill inte bara stärka endometriosvården – man kräver att multidisciplinära specialistteam ska finnas på varenda kvinnoklinik. Man önskar inte enbart ta bort preskriberingstiden för grov våldtäkt och skärpa straffen för grov kvinnofridskränkning – man vill bestämma hur polisen organiserar utredningarna också. 

Det finns knappt ett enda problem som KD inte vill lösa med en magisk garanti: Alla kvinnor ska garanteras två dagar på BB. Alla barn ska ha tillgång till elevhälsan varje dag. Och barngrupperna på förskolan ska bli mindre genom en lag. Att det saknas både barnmorskor, sjuksköterskor och förskollärare spelar ingen roll.

Kristdemokraterna kallar det jämställdhetspolitik för verklighetens kvinnor, men tyvärr klarar politiken inte riktigt mötet med verkligheten.