Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Linda Jerneck

Kasta ut de ryska spionerna, Linde!

Foto: MARTIN DIVISEK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: LONDON METROPOLITAN POLICE / HANDOUT / / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: Pelle Ericsson/Expressen
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Foto: OLIVIER MATTHYS / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: OLIVIER MATTHYS / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: LISA MATTISSON
Foto: LISA MATTISSON
Foto: MAXIM SHIPENKOV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
1 / 10

Utrikesministern nobbar hjälp till Tjeckien, trots att Ryssland sprängt en ammunitionsdepå i landet. Vem ska ställa upp för Sverige om inte vi är beredda att hjälpa våra EU-grannar? 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

I oktober 2014 sprängdes ett ammunitionsförråd i tjeckiska Vrbetice. Två lagerarbetare dog och byggnader jämnades med marken när över 50 ton ammunition exploderade. Nu står det klart att Ryssland låg bakom attentatet. 

Både tjeckiska myndigheter och grävande journalister från Bellingcat, Spiegel med flera har nämligen kunnat knyta ryska spioner till sprängdådet, genom att följa deras flygresor, samtalslistor och vilka master deras mobiltelefoner kopplat upp sig mot under dagarna innan explosionen. 

Två personer, som utgav sig för att vilja köpa ammunition på uppdrag av Tadzjikistans nationalgarde, hade ansökt om att besöka depån vid tidpunkten (även om det är oklart om de faktiskt använde den vägen in). Till ansökan bifogades kopior av falska pass med numera ökända nunor: Alexander Misjkin och Anatolij Tjepiga – samma agenter som förgiftade den ryske avhopparen Sergej Skripal med novitjok i Salisbury 2018.

Alexander Misjkin och Anatolij Tjepiga, agenter inom GRU:s enhet 29155, som låg bakom nervgiftsattacken i Salisbury 2018 och sprängningen i tjeckiska Vrbetice 2014. Kort efter sprängdådet dekorerades de med Rysslands högsta militära utmärkelse.
Foto: LONDON METROPOLITAN POLICE / HANDOUT / / EPA TT NYHETSBYRÅN

Målet var sannolikt att förhindra Ukraina från att köpa ammunition som kunde användas i kriget mot de ryskledda separatisterna. Två oskyldiga tjecker blev rysk kanonmat – på tjeckisk mark.

Tänk om det något liknande hade hänt här? Att Putinregimen ville förhindra Saab eller BAE Systems Bofors från att göra någon affär, och därför sprängt två svenska arbetare i luften? Räkna med att Löfvenregeringen hade kastat sig på nästa flight till Bryssel för att få uppbackning.

Men när Tjeckiens utrikesminister bad sina europeiska kolleger att följa landets exempel och utvisa ryska diplomater i protest, ställde sig Ann Linde (S) kallsinnig. ”Man kan visa solidaritet på andra sätt”, sa hon till SR. ”Diplomaterna är ju dem man använder när man har riktigt svåra frågor att prata om.”

Socialdemokratiska utrikesministrar pratar gärna om solidaritet. Men tydligen är det lättare att vara solidarisk på avstånd än att stå upp för länder i vår närhet. 

Frågan handlar heller inte om att skicka hem den ryske ambassadören och stänga alla kommunikationskanaler, utan om att göra en markering genom att ge respass till enstaka ambassadanställda. Med fördel någon av de underrättelseofficerare som arbetar där under diplomatflagg. 

Stormakter styr genom att söndra och härska. Små stater måste därför hålla ihop.

När det var en brittisk medborgare som föll offer för GRU hade regeringen en annan inställning. Då utvisades en rysk diplomat, och statsministern motiverade det med att attacken i Salisbury var ”ytterligare en utmaning av det internationella regelverket från rysk sida, därför måste vi agera”. 

För Sveriges del är frågan större än illdådet i Tjeckien. Det handlar i förlängningen om hur EU:s små medlemsländer ska hantera aggressiva stormakter.

Sverige har under senare tid varit särskilt utsatt för en påverkanskampanj från Kina, konstaterar Utrikespolitiska institutet. Svenska ministrar, företag, journalister och forskare har hotats med vedergällning när deras beslut inte fallit kommunistregimen på läppen. 

Stormakter styr genom att söndra och härska. Små stater måste därför hålla ihop. När Sverige står i skottgluggen är det direkt självskadlig politik att inte ställa upp för en granne. Det riskerar att göra Sverige till en stormakternas lekboll.

Kasta ut spionerna, Ann Linde!