Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Linda Jerneck

Islam har kommit till Sverige för att stanna

Efter terrordåden mot moskéer i Christchurch genomfördes en manifestation "för rätten att be i trygghet". En mänsklig ring slogs runt Stockholms moské vid Medborgarplatsen under fredagsbönen den 22 mars.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Abdalhaqq Kielan är imam i Eskilstunamoskén. Han upplever att svenska myndigheter inte tar kampen mot extremisterna på allvar.
Foto: FREDRIK FUNCK / DN
Göteborgs moské. Halvmånen är symbolen för islam.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT / TT NYHETSBYRÅN
Män ber i moskén i Strömsnäsbruk.
Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

Imamen i Eskilstunamoskén känner sig sviken i kampen mot extremismen. Regeringen gör bäst i att lyssna: Utan moderata imamer har samhället redan förlorat.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

De sex radikala islamister som enligt Säkerhetspolisen utgör ett hot mot Sveriges säkerhet, kan inte utvisas. Männen riskerar nämligen att utsättas för tortyr eller förföljelse i sina hemländer.

Därför är de nu tillbaka i predikstolarna, där de kan värva fler till sin våldsbejakande, salafistiska lära. På bilder som kablades ut i helgen ser man hur den ökände Abo Raad välkomnades tillbaka till Gävlemoskén med ”kramar och hyllningar”. Han var tidigare ”shariarådgivare” åt den skattefinansierade sajten muslim.se – som bland annat förespråkade dödsstraff för homosexualitet och skrev att muslimer inte får bli vänner med icke-muslimer. 

Att de sex islamisterna försätts på fri fot har fått imamen i Eskilstunamoskén, Abdalhaqq Kielan, att känna att svenska myndigheter sviker:

”Vi som har kämpat mot de här extrema grupperna i åratal känner inte att samhället tar det på allvar till hundra procent”, säger han till Sveriges Radio

Bara tre av 19 har kunnat utvisas

Det är lätt att hålla med honom om. Att personer som anses utgöra ett hot mot det svenska samhället sällan kan utvisas har varit känt länge. De senaste 15 åren har bara tre av 19 sådana utvisningar kunnat genomföras, enligt Ekot. En utredning om huruvida man ska kunna hålla dessa personer i förvar under längre tid skulle presentera sitt förslag i februari, men det blev uppskjutet till nästa år.

De radikala islamisterna har bara stöd av en liten minoritet bland svenska muslimer. Säpo uppskattar att det finns omkring 2 000 personer i den våldsbejakande islamistiska miljön. Det kan jämföras med att omkring 800 000 personer i Sverige definierar sig som muslimer, och 170 000 som går i moskén. Problemet är att jihadisterna värvar och växer. På sju år har deras antal tiodubblats.

Därför är det allvarligt att Säpos försök att stoppa de radikala imamerna från att rekrytera fler anhängare har misslyckats, på grund av en lagstiftning som inte hängt med i tiden och en regering som har varit saktfärdig med att göra någonting åt saken. 

Jihadister exploaterar fördomar mot muslimer

Det är till och med så att de sex männens inflytande kan ha stärkts av ingripandet:

Nu har de blivit martyrer. Nu har de ytterligare ammunition för att radikalisera ungdomar mot Sverige, mot västvärlden”, säger Abdalhaqq Kielan.

Jihadister är experter på att exploatera unga människors känsla av att bli marginaliserade och diskriminerade på grund av sin bakgrund och sin gudstro. Fördomar mot muslimer ger hatpredikanter möjlighet att peka på det västerländska samhällets brister, och lova att livet är bättre i en shariastat. 

Sverige är det land som, näst efter Belgien, haft flest terrorresenärer per capita. Ska hotet från den islamistiska extremismen stoppas, kommer det inte att räcka med att endast stärka terrorlagstiftningen – även om det behövs. Vi måste också se till att det går att leva som muslim i Sverige. Visa nolltolerans mot extremister, och tolerans mot minoriteter.

Personer som Abdalhaqq Kielan, som förespråkar en ”Islam som fungerar i Sverige”, har en viktig roll i att möta dem som annars kan fastna i jihadisternas garn. 

Regeringen gör bäst i att lyssna på Eskilstunaimamen.