Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Linda Jerneck

I Hjällbo är den liberala demokratin satt ur spel

Polis och ambulans var snabbt på plats efter att en man sköts i huvudet i Hjällbo i söndags.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Skolan, vårdcentralen och fotbollsträningen tvingas stå tillbaka – på grund av en klankonflikt. Vems lagar gäller i Hjällbo egentligen?

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

När en man skjuts mitt bland folk klockan ett en söndagseftermiddag – trots att en stor polisinsats pågår i området – drabbas inte bara de anhöriga. Våldet skickar effektivt signalen att myndigheterna har tappat kontrollen. Här är det andra som styr.

Rädslan sprider sig mellan bostadshusen. Vårdcentralen berättar att patienter avbokar sina tider, för att de inte vågar gå till centrum. Läkarna måste bära larm om de gör hembesök och hemtjänsten har börjat arbeta två och två, av säkerhetsskäl. 

Högstadiet på Hjällboskolan fick skjuta upp den efterlängtade återgången till klassrummen, och fortsätta med distansundervisningen ”på grund av rådande läge”. De lokala fotbollsföreningarna i Angered Allians ställer in all ungdomsverksamhet veckan ut. Flera intervjuade uppger att de inte vågar låta sina barn röra sig ensamma i området ens på dagtid.

Det är på en gång hjärtskärande och vansinnigt upprörande: Verksamheter som är helt centrala för det lokala vardagslivet får stå tillbaka, på grund av en klankonflikt. Det är rent destruktivt. Skolan och fotbollsträningen är ju det som ger unga framtidshopp och något annat att göra än att hänga i centrum, där de kan bli rekryterade av gängen.

Har inte Hjällbo-borna precis lika mycket rättigheter som vi med andra postnummer? Tydligen inte. För när Ali Khan-klanen är på krigsstigen måste alla andra hålla sig undan – och hålla käft.

I Sverige råder yttrandefrihet. Men i Hjällbo pratar polisen om en ”olaga hot-kultur”:

”Ingen vågar anmäla eller vittna för de här gängen hotar dig. Blir inte du rädd så ger de sig på dina barn. Och ibland är döden den yttersta konsekvensen,” säger integrationspolisen Ulf Boström till Aftonbladet. ”Det blir till slut normalt att man inte ska berätta något. För du lever i olaga hot-kulturen.”

Hjällbo ligger i nordöstra Göteborg. Här bor nära 8000 personer.

I resten av landet har vi rörelsefrihet. I Hjällbo har boende tvingats visa ID-kort för maskerade män i skyddsväst för att släppas in i sitt eget bostadsområde, när kriminella satte upp vägspärrar i augusti.

Sverige rankas som trea när Reportrar utan gränser jämför pressfriheten i världen. Men när Göteborgspostens reporter och fotograf skulle rapportera från fredagens kravaller i Hjällbo stoppades de av hotfulla, maskerade män. Det hedrar GP att svaret på hoten är fortsätta bevaka på plats.

I Sverige sköter domstolarna rättsskipningen, men när klanerna drabbar samman är det blodshämnd, blodspengar och medlingssamtal mellan patriarker som påstås lösa konflikten. 

”Parallella rättssystem” är bara ett annat sätt att säga rättslösa områden.

Allvaret i detta kan inte nog påpekas. Det talas ofta om olika hot mot den liberala demokratin. Men i Hjällbo har vi nu en situation där boende inte kan utnyttja sina demokratiska rättigheter fullt ut.

Hela samhället måste mobilisera mot gängen: Polisen, skolan, socialtjänsten, Försäkringskassan, Kronofogden, bostadsbolagen, Migrationsverket och Skatteverket. Gör livet surt för dem som tar sina grannar som gisslan.

Att få stopp på våldsspiralen och bryta klanernas och de kriminella gängens makt är nämligen inte bara en fråga om kriminalpolitik. Det är i allra högsta grad en demokratifråga. 

Hjällboborna ska inte behöva finna sig i att bo i klanland.


0