Linda Jerneck

Hur länge kan Annie Lööf sitta kvar?

Annie Lööf siktade på att ta Centerpartiet till 20 procent i detta val. Istället backade C mest av alla partier.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/F. WENNERLUND FREDRIK WENNERLUND

Centerpartiet blev valets stora förlorare. Hur länge kan Annie Lööf sitta kvar på sin post?

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Den 23:e september 2011 klev Annie Lööf upp på scenen i centerfästet Åre. Hon hade precis blivit enhälligt vald till ny partiledare, och hon hade blicken fäst på målet: 20 procent till Centerpartiet 2022. 

Elva år senare har både Lööf och hennes parti fått facit: C är det parti som tappade klart mest i detta val, och ser nu ut att backa till 6,7 procent. 

Även om det fortfarande kan bli någon decimal bättre när utlandsrösterna har räknats, har C alltså förlorat nästan var fjärde väljare sedan 2018. Partiet backar även i sina starkaste valkretsar – i fyra av de fem kommuner där Centern fick flest röster i förra valet har man tappat tvåsiffrigt. 

I just Åre har stödet nästan halverats, när åtta av nio distrikt är räknade.

Kärnväljarna lämnar. Folkrörelsepartiet har bytt ut sitt folk.

Annie Lööf borde ha haft goda förutsättningar att gå framåt, även om den gamla målsättningen att bli tredje största parti sedan länge var utom räckhåll. Efter Liberalernas omsvängning har Centerpartiet en unik position i det svenska partilandskapet. Man är det enda alternativet för borgerligt sinnade väljare som absolut inte vill samarbeta med SD.

Som ett av Europas rikaste partier har C dessutom kunnat tapetsera flödet i varenda väljares mobiltelefon med sina tomma slagord. Med en valbudget på 70 miljoner kronor var det bara S som satsade mer.

Ändå brast det. Det säger något om hur djup kris Centern står inför.

SVT:s vallokalsundersökning ger en fingervisning om vilka väljargrupper som lämnat. För tjugo år sen var Centerpartiet näst största parti i gruppen ”företagare och bönder” med 19 procent. I år blev Centern bara fjärde störst med 9 procent.

Kärnväljarna lämnar. Folkrörelsepartiet har bytt ut sitt folk. 

Det har gett återverkningar även bland fotfolket. Redan ett år före valet kom kristecknen när åtta tunga riksdagsledamöter meddelade att de inte ställer upp för omval – och bland dem nästan hela den yngre generation som skulle stå för återväxten. Partiets påläggskalv och ekonomiskpolitiske talesperson, Emil Källström, tog ett jobb i näringslivet. Kristina Yngwe, ordförande i Miljö- och jordbruksutskottet, gick över till LRF. Även Johanna Jönsson och Magnus Ek valde att lämna politiken. 

Det verkar bara vara Martin Ådahl som verkligen tror på Annie Lööfs projekt.

Och det är inte bara de unga företrädarna som sviker – det gör också de unga väljarna. Enligt vallokalsundersökningen har C gått från 11 till 6 procent bland de yngsta väljarna under den senaste mandatperioden.

Efter elva år har Annie Lööf närmast blivit synonymt med Centerpartiet. Men hon har inte infriat sitt vallöfte till partimedlemmarna. Hon har ersatt partiets traditionella bas med lättrörliga, kvinnliga Stockholmsväljare. Och trots att fler centerväljare ser sig som höger än vänster, har hon parkerat sitt parti i den rödgröna rutan. 

Hur länge kan Annie Lööf sitta kvar på sin post?