Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Linda Jerneck

Hög tid att lämna Sveriges glömda krig

En svensk Galt i Mali, som en del av FN-insatsen Minusma. Nu är Sverige även engagerat i den franska insatsen Operation Barkhane, men eftersom det är specialförbanden som deltar finns det få bilder.
Foto: Bezav Mahmod / Försvarsmakten
Protester i Bamako mot att Ecowas infört sanktioner efter att juntan ställt in valen som skulle ha hållits i februari.
Foto: HADAMA DIAKITE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Sverige skulle skydda demokratin – men det var för två militärkupper sen. Våra soldater skulle skapa säkerhet – men jihadisterna frodas. Det är hög tid att lämna Mali.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Om en internationell insats ska kunna lyckas måste man ha tydligt avgränsade och realistiska mål, och inte vara rädd att ompröva hela operationen när läget på marken förändras. Annars är risken stor att man gräver ned sig i sanden och slösar liv, tid och skattemiljoner på krig som inte kan vinnas.

Just nu leder Sverige Task Force Takuba, en specialförbandsinsats i Mali. Varför är vi överhuvudtaget där? Från början handlade det om att skydda demokratin mot jihadister. Men sedan 2020 har landet genomgått två statskupper, och nu styrs Mali av kuppmakaren överste Goïta. 

Svenska soldater ska inte palla upp en korrupt militärjunta.

Sverige och övriga partnerländer valde ändå att stanna. Övergångsstyret fick 18 månader på sig att skriva en ny konstitution för att återföra landet till demokratin. Men nu står det klart att det inte blir några val i februari. Militärjuntan kräver i stället att få ytterligare fem år på sig att genomföra det man redan skulle ha åtgärdat.

Detta är i sig ett gott skäl för att beordra hem de svenska trupperna. Som den tidigare ambassadören i Mali (och nu M-kandidaten) Diana Janse konstaterar i en rapport för den utrikespolitiska tankesmedjan Frivärld: Den demokrati vi kom för att skydda är redan avvecklad – för överskådlig framtid.

Dessutom har militärkuppen inspirerat presumtiva despoter i grannländerna – i september i Guinea och just nu i Burkina Faso.

Svenska soldater ska inte palla upp en korrupt militärjunta. Som om det inte vore nog har Mali, trots våra protester, valt att anlita ryska legosoldater från den ökända Wagnergruppen. Dessa hyrknektar har mycket djupa band till de ryska underrättelsetjänsterna, och fungerar i praktiken som Kremls armé – fast utan flagga på uniformerna. 

”Gröna män”, alltså. Kända från Ukraina, Syrien, Libyen, Centralafrikanska republiken, bland annat. Och nu har den franska tv-kanalen France24 filmat 200 av dem i staden Ségou i Mali. 

I höstas sa Peter Hultqvist att Sverige ”inte är redo att acceptera Wagnergruppens inträde på den maliska arenan”. 

Men nu när de står där låter det annorlunda. Hultqvist ser visserligen situationen som ”fullständigt oacceptabel”, men samtidigt vill han inte dra slutsatsen att det är dags att åka hem:

”Lämnar man bara fältet fritt då överlåter man till dom och till ryssarna. Det är också en dimension som måste tas med i bedömningen”, tycker försvarsministern i DN.

Vad är det för åttiotalsosande proxykrigslogik? Varför skulle det vara Sveriges sak att plöja ner skattemiljoner och unga soldaters liv i öknen, för att på något sätt paxa platsen undan ryssarna?

Malis regering saknar demokratisk legitimitet, och har gång efter annan ljugit Sverige och övriga partnerländer rakt upp i ansiktet. Att sluta att erbjuda dem våra säkerhetstjänster handlar inte om att vi räds några halvdana, ryska legosoldater. Det handlar om att vårt stöd har ett pris – i form av demokrati och ansvarsutkrävande.

Målen som sattes upp 2014 är utom räckhåll, oavsett hur länge våra specialförband är där. Att fortsätta med en insats som inte kan lyckas är både dumt och demoraliserande.

Dessutom: just nu har Ryssland skapat en säkerhetskris här i Europa. I det läget är det oklokt att binda upp svenska specialförband i en insats femhundra mil bort.

Kalla hem våra trupper. 


0