Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Linda Jerneck

Hatten av för ex-politiker som tar ett riktigt jobb

Hugger i. Ann-Sofie Hermansson (S), Nalin Pekgul (S) och Gustav Fridolin (MP) är tre toppolitiker som skaffat sig vanliga jobb. Hermansson är lastbilschaufför, Pekgul är sjuksköterska och Fridolin är lärare.
Veronica Palm (S) är en av ex-politikerna som har levt på bidrag från riksdagen. Enligt DN har hon sedan 2015 fått ut omkring 2 miljoner kronor.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Kvar i skolans värld. Gustav Fridolin är tidigare utbildningsministern som återgått i tjänst som folkhögskolelärare. Bilden är från när dåvarande språkröret besökte St Botvids gymnasium.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Under åren som kommunalpolitiker fick hon ta första spadtaget, men i dag har Ann-Sofie Hermansson sadlat om till lastbilschaufför.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Tidigare utbildningsminister Jan Björklund (L) lämnar riksdagen den sista oktober. Enligt Twitter-presentationen söker han jobb.
Foto: Skärmavbild
Nalin Pekgul (S) bytte år 2002 riksdagen mot vårdcentralen och arbetar som sjuksköterska sedan dess.
Foto: MARKUS MARCETIC

Döm dina politiker efter hur de agerar när den politiska karriären är över: Hugger de i, eller såsar de runt på skattebetalarnas bekostnad?

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Vi ska jobba längre. Det beslöt riksdagen i förra veckan, när förslaget att stegvis höja pensionsåldern från 61 till 64 år klubbades igenom. Politikerna brukar framhålla att det inte handlar om att tvinga en utsjasad undersyrra att slava tills hon är förlamad av artros. Nej, nyckeln är att svenskarna ska kunna byta bana mitt i livet. 

Fredrik Reinfeldt skrev till och med en bok med den knöliga titeln ”Nya livet: om att leva till 100, arbeta till 75, börja om vid 50 och komma i gång vid 25”.

Det är inte bara moderater som tycker att arbetslivet ska förlängas genom spårbyte halvvägs. När man söker på ”livslångt lärande” i riksdagens databas får man upp 3 352 dokument. Regeringen har till och med tillsatt en ”delegation för senior arbetskraft”.

Det vore jättebra om svenska arbetsgivare blev bättre på att ta tillvara äldres kompetens. I dag sorteras arbetssökande bort redan vid 40, enligt en svensk studie. Men om samhället ska ändra inställning vore det bra om några föregick med gott exempel. Ex-politiker, exempelvis.

När de lämnar sina välbetalda förtroendeuppdrag har politiker en utmärkt möjlighet att visa hur livslångt lärande går till i praktiken, genom att sadla om och ta ett hederligt kneg.

Veronica Palm unnar sig ett friår

Ann-Sofie Hermansson, tidigare S-topp i Göteborg, skrev in sig på körskolan för att ta lastbilskort efter att hon avgått: ”Att köra lastbil är inget dåligt jobb. Om jag ska göra det resten av livet vet jag ju inte liksom, men här och nu måste jag göra något så att jag kan betala hyran”, sa Hermansson till DN.

Det är en hedervärd inställning. Alldeles för många trivs alldeles för bra med att leva på generösa omställningsstöd. När DN gjorde en genomgång i april levde 104 ex-politiker helt eller delvis på bidrag från riksdagen. Däribland hyfsat unga och vad det verkar arbetsföra personer, som Veronica Palm (S), 46 år. 

Även om det finns krav på att före detta folkvalda ska söka jobb för att få bidrag, verkar kontrollen vara sisådär. Många verkar dessutom tycka att de kan unna sig årslång semester eftersom arbetet varit stressigt. Som att knapptryckartjänstgöring är så mycket mer slitsamt än att jobba skift i industrin eller i hemtjänsten.

”Första året tog jag det bara lugnt”, sa Veronica Palm nonchalant till lokaltidningen Mitti.

Lär av Gustav Fridolin och Nalin Pekgul

I intervjuer brukar de flesta politiker – oavsett partifärg – svara att det var viljan att göra skillnad som drev dem att engagera sig. Om det inte bara är en klyscha borde det också gälla när de lämnat Helgeandsholmen. Som tur är finns det goda möjligheter att göra skillnad på riktigt.

Välfärden skriker efter personal. Fram till 2026 beräknar SKL att 508 000 personer behöver anställas, flest i äldreomsorgen och gymnasieskolan. Gustav Fridolin är därför ett föredöme, som nu jobbar som lärare på Stadsmissionens Folkhögskola. Precis som Nalin Pekgul, som bytte riksdagen mot vårdcentralen och fortfarande arbetar som sjuksköterska.

När toppolitiker tar anställning i välfärden har det flera fördelar. Ytterligare ett par händer i ett bristyrke är den ena, men de blir också en brygga mellan parti och produktionsgolv. I ett läge där folkets förtroende för politikerskrået är rekordlågt ska det inte underskattas. 

Ex-politiker som såsar runt på skattebetalarnas bekostnad är däremot det sista demokratin behöver.