Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Linda Jerneck

Har Janne Josefsson rätt – blundade SVT?

Den tidigare medarbetaren på Uppdrag granskning, Janne Josefsson, har kritiserat reportaget om de apatiska barnen.Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Är Uppdrag granskning mer intresserat av att rädda ansiktet än av att söka sanningen om den skaver?

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Uppdrag Gransknings tidigare och nuvarande ansvariga utgivare, Nils Hanson och Ulf Johansson, har skrivit ett svar på min krönika ”SVT måste ta ansvar för apatiska barn-skandalen”

Jag noterar att duon inte närmare berör själva sakfrågan: Vilket ansvar hade svenska medier för att larm om att barn tvingades att simulera apati tystades ned? 

Oavsett hur många fall det handlar om, var det tortyrliknande barnmisshandel som kunde pågå mitt i välfärdsstaten i åratal. Barnen, som nu är vuxna, berättar om att de inte fick tillräckligt med mat, blev misshandlade, isolerades och missade år i skolan. 

Jag noterar också att Uppdrag granskning-cheferna inte svarar på kritiken från UG:s dåvarande medarbetare, Janne Josefsson, som jag citerade: 

”SVT gjorde inte sitt uppdrag. Vi måste ställa frågorna, varför hände detta mitt framför våra ögon?”

Jan Helin, Johanna Karlsson, Jörgen Huitfeldt debatterar medier.

I samma panelsamtal (som jag också länkade till i min krönika) berättade Josefsson att han och andra på redaktionen ”var kritiska” till att man i reportaget beskrev det ”så ensidigt”. Josefsson berättade till och med att fotograferna hade sagt att ”vi filmade där, men sen på natten var de ju uppe och sprang”

Valde SVT medvetet att blunda för att barn utnyttjades?

Hur går det ihop med Nils Hansons och Ulf Johanssons beskrivning att ”reportern Gellert Tamas [gjorde] det som alla sanningssökande journalister ska göra, nämligen att i sak gå till botten med utsagor i en viktig samhällsfråga”

Det går inte ihop, alls. Om Josefssons uppgifter stämmer är det oerhört allvarligt. Uppdrag granskning har i så fall medvetet valt att blunda för att desperata föräldrar utsatte sina barn för långtgående övergrepp, genom att tvinga dem att spela apatiska. 

Min fråga kvarstår: Hur avser Uppdrag granskning att bidra till en saklig diskussion? Kommer SVT att göra en ny, förutsättningslös granskning av de apatiska barnens situation?

Av Nils Hansons och Ulf Johanssons ton att döma är SVT mer intresserat av att rädda ansiktet än av att söka sanningen om den skaver.

Replik: Uppdrag granskning svarar Linda Jerneck 

Sverige sviker hedersförtryckets offer.