Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Linda Jerneck

Hanif Bali har rätt om kvinnoimporten

Importfruar. Thailändskan Boonsris liv blev ett helvete när hon följde med en svensk man till Sverige, berättade hon för Expressen.
Foto: SVEN LINDWALL
Hanif Bali är riksdagsledamot (M).
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Våld, psykisk terror och slavliknande förhållanden – och skilsmässa strax innan uppehållstillståndet går igenom. Varför låter myndigheterna seriemisshandlare hämta hit kvinna efter kvinna?

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Vissa män verkar se kvinnor som sommarkatter. Som thailändska Boonsris man, som hon träffade när hon plockade bär i Norrbotten. Efter bröllopet förändrades han, blev kontrollerande och våldsam. 

”Han började slå mig regelbundet. Jag visste inte vad jag skulle ta mig till. Jag kunde ingen svenska, hade inga pengar och visste inget om mina rättigheter. Det kändes som att jag inte hade något annat val än att låta honom hållas... låta honom bestämma allt”, berättar hon för Expressen

Hon lämnade honom till slut, efter att de fått två barn tillsammans. Då visade det sig att exmaken hade haft en lång rad ”importfruar”: ”Jag var nummer fem. Jag undrar mycket om han gjort samma sak med dem. Och nu har han en ny thailändsk kvinna, nummer sex.”

Boonsris berättelse är tyvärr inte unik. I granskningen har Expressens reporter kommit i kontakt med thailändska kvinnor över hela landet, som utnyttjats av svenska män för hushållsarbete och sex. 

Sju av tio kvinnojourer har hjälpt ”importfruar”

Bilden bekräftas av studien ”Broken dreams of a better life in Sweden”, där forskare intervjuat 40 thailändska kvinnor som flyttat till Sverige för kärlek. 18 av dem uppgav att de hade utsatts för fysisk eller psykologisk misshandel av sin partner. Ibland drabbade våldet även barnen – en kvinna berättar att hennes man, som blev svartsjuk om hon nattade sin fyraåriga dotter, kastade ut henne och barnet mitt i vintern. En granne tog in dem, innan de fick köldskador.

Thailändskornas öde delas av andra kvinnor från fattigare länder, som Irak, Iran, Ryssland och Brasilien. En statlig utredning från år 2012 bedömde att det handlar om tusentals utländska kvinnor som utsätts för våld eller psykisk misshandel av sina svenska män varje år. Några år tidigare uppgav sju av tio kvinnojourer att de kontaktats av ”importfruar” som farit illa. 

Dessa kvinnor är särskilt utsatta. Många kan varken svenska eller engelska, och likt Boonsri vet de inte vart de ska vända sig. Männen har däremot koll på regelverken, och hotar ofta med att skilja sig innan kvinnan fått uppehållstillstånd om hon ringer till polisen. 

Lyssna på Hanif Bali 

Mildred Hedberg på Kvinnojouren i Luleå berättade för Expressen hur det kan gå till: ”Det värsta jag sett är en man som importerade fruar. Han var inne på sin nionde kvinna”.

Twitter argumenterar riksdagsledamoten Hanif Bali (M) för att införa vandelsprövning vid anknytningsinvandring av nyetablerade relationer: ”Jag vet fall på vår kvinnojour där de tar hand om den femte thailändska kvinnan från samma man. Hur är det möjligt att kvinnofridsbrott inte diskvalificerar dig från anhöriginvandring?” 

Det är en relevant fråga. För att bli svensk medborgare krävs det att man inte har skulder, och visar sig skötsam under en viss karenstid om man har begått brott (olika lång beroende på hur grovt brottet var). Det vore rimligt att införa något liknande för dem som vill ta hit nyetablerade relationer. Den som har misshandlat tidigare partners ska inte kunna hämta hit nya offer på löpande band. 

Regeringen borde lyssna på Hanif Bali. 

Att komma till Sverige för att stå brud ska inte vara som att ledas till slakt.