Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Linda Jerneck

Glöm inte Lilla hjärtat – så kan barn räddas

Flickan kallades "Lilla hjärtat". Hon dog när hon var tre år.
Foto: PRIVAT
Socialminister Lena Hallengren (S) har lovat att införa en Lex Lilla hjärtat, men det är än så länge oklart var det skulle innebära.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Socialtjänsten måste få skarpare verktyg om den ska kunna förhindra att fler barn far lika illa som flickan som aldrig fick fylla fyra år.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Smeknamnet Lilla hjärtat fick flickan redan på BB, efter att hennes mamma lämnat över henne till barnmorskorna och gått. Hon föddes med abstinensbesvär, av föräldrar med många år av psykisk ohälsa och missbruk bakom sig. I januari hittades hon död, mamman är misstänkt för grovt vållande till annans död. Då hade Lilla hjärtat bott hos de biologiska föräldrarna i tio månader, sedan kammarrätten hävt fosterhemsplaceringen där hon tillbringat hela sitt liv.

Det pågår en utredning som ska undersöka om socialtjänsten brustit i sitt ansvar. Hittills tyder inget på att socialsekreterarna gjorde en felbedömning – tvärtom, de slogs i flera instanser för att Lilla hjärtat skulle få stanna hos familjehemsföräldrarna. Ingen bröt mot reglerna när flickan rycktes upp från den enda familj hon kände och placerades hos de biologiska föräldrarna, trots att de vägrade att visa att de slutat med droger. Det är så lagar och regler ser ut. 

Lagen säger att föräldrar och barn ska återförenas

Lagstiftning och praxis utgår från att det bästa för barnet är att återförenas med sin biologiska familj. Domstolen får inte ta hänsyn till att barnet har knutit an till familjehemmet. Socialtjänsten kan inte tvinga föräldrarna att låta drogtesta sig. Och föräldrarnas löften under domstolsförhandlingen om att de skulle börja samarbeta med socialtjänsten är inte juridiskt bindande. 

Kryphål lades till kryphål och Lilla hjärtat föll igenom dem allihop.

Nu har socialsekreterarna som ansvarade för Lilla hjärtat gått ut i DN och pekat på hur tandlös socialtjänsten ofta är i dessa fall. Efter att kammarrätten beslutat att flickan skulle flytta till föräldrarna hade socialsekreterarna bara ett par månaders tid på sig att följa upp hur hon mådde i sitt nya hem.

”Som det ser ut i dag måste vi förlita oss på att någon annan gör en orosanmälan, då kan vi öppna upp ett ärende igen. Men hur ska vi kunna lita på att någon tar det ansvaret – framför allt eftersom många barn inte går i förskolan?”, säger socialsekreterare Lisa Magnusson till DN.

Lyssna på socialsekreterarna

Det är inte ovanligt att personer som lider av missbruk eller psykisk ohälsa ser på myndigheter med misstänksamhet. Om de kan tacka nej till socialtjänstens besök och insatser men ändå få vårdnaden, är det svårt att se vad som ska motivera dem att samarbeta. Och om det krävs att någon annan gör en orosanmälan – varför inte bara hålla barnet hemma? Utan förskola, inga fröknar som kan fatta misstankar.

Socialminister Lena Hallengren (S) har lovat flickans familjehemsmamma, Melinda Jacobs, att införa en lex Lilla hjärtat: ”Det handlar om att skärpa de lagar och regelverk som styr hur socialtjänsten och domstolarna arbetar.”

Om socialdepartementet vill fylla löftet med innehåll är en bra början att läsa socialsekreterarnas lista: 

Obligatoriska drogtester av föräldrarna om barn omhändertagits på grund av missbruk i familjen, innan barnen återförs. 

Förlängd uppföljningstid efter LVU-omhändertagande.

Gör löften om samarbete med socialtjänsten som avges i domstol bindande. 

Jag skulle vilja lägga till: När spädbarn omhändertas borde adoption alltid övervägas.