Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Linda Jerneck

En våldtagen 12-åring ska inte vårdas med kriminella

Rätt plats? Många ungdomar som bor på SiS-hem lider av psykisk ohälsa och skulle egentligen må bättre av att vårdas inom den slutna barn- och ungdomspsykiatrin. Bilden är en genrebild.
Foto: Dmitri Maruta / Colourbox
Elisabet Åbjörnsson Hollmark, generaldirektör för Statens institutionsstyrelse (SiS), menar att ungdomarna som kommer till SiS mår allt sämre.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Förra året fritogs två unga, varav en dömd mördare, från SiS-hemmet Råby utanför Lund. På bilden söker poliser efter dem.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Statens ungdomshem måste vara en trygg plats för unga som mår dåligt. Inte en skola i våld, prostitution och droger. 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Det är lätt att inse att det är en dålig idé att sätta flickor med självskadebeteende på samma avdelning som våldsamma ungdomar. Eller att låta elvaåringar med trotssyndrom bo med missbrukande tonåringar. Ändå kommer larmen från de statliga, låsta ungdomshemmen gång på gång. 

SVT har träffat ”Hanna”, tolv år, som började ta droger efter att ha blivit våldtagen. När föräldrarna inte klarade av att få stopp på den negativa spiral hon befann sig i, blev hon omhändertagen av socialtjänsten och hamnade på HVB-hem. Där blev Hanna slagen av två 17-åringar och rymde. Eftersom hon nu ansågs rymningsbenägen blev nästa stopp inte ett familjehem, som man brukar förorda för någon som är så ung. Det blev ett SiS-hem, med rastgård, plastmadrass och låsta dörrar. 

Våldtäktsmannen fick två års fängelse. Hanna har varit inlåst och inte fått gå i skolan på sex månader.

Ingen kan väl tro att en flicka som traumatiserats av en våldtäkt blir hjälpt av att låsas in bland äldre tonåringar med ännu större problem, och dessutom missa skolan. Men SiS-hemmen har blivit en avstjälpningsplats för de ungdomar som samhället i övrigt inte riktigt vet var man ska göra av. 

Många lider av psykisk ohälsa och skulle egentligen må bättre av att vårdas inom den slutna barn- och ungdomspsykiatrin. Det säger generaldirektören Elisabet Åbjörnsson Hollmark till P1.

Om det finns några sådana platser, vill säga. Köerna till BUP har vuxit de senaste åren, och i vissa regioner finns inga slutenvårdsplatser för unga alls.

Det är ett systemfel att SiS ska ta hand om alla. De som riskerar att skada sig själva eller andra, som är utåtagerande, beroendesjuka eller rymningsbenägna och traumatiserade, som ”Hanna”. Och därtill – dömda gängkriminella mördare.

SiS uppgift ska vara att hjälpa och stödja unga som av olika skäl inte fungerar i samhället, med målet att de ska må bättre och kunna klara vardagen efteråt. Men sedan ungdomshemmen 1999 också fick ansvar för de kriminella unga som dömts till sluten ungdomsvård, har vårdinstitutionen blivit allt mer fängelselik. 

Ändå räcker det inte. Grövre våld i gängen på utsidan syns även på insidan. På fem år har anmälningar om våld och hot på SiS-hem fördubblats – förra året anmäldes nästan 2 600 fall. Drogförsäljning, övergrepp och prostitution har rapporterats på flera boenden.

Ansvaret för grovt kriminella tonåringar borde läggas på Kriminalvården

Nu säger generaldirektören att SiS ska separera de dömda brottslingarna från resten, genom att införa särskilda avdelningar. Det är naturligtvis bättre än inget, men det förändrar inte att SiS blivit till ett slags fängelse light för unga som mår dåligt.

Istället borde de kriminella flyttas från SiS-hemmen permanent. Ansvaret för grovt kriminella tonåringar borde läggas på Kriminalvården, och särskilda ungdomsfängelser borde införas. 

Inte heller de unga som har svåra psykiatriska problem borde vara hos SiS. De måste få plats i barn- och ungdomspsykiatrin, där rätt hjälp finns. 

Om uppdraget renodlades kunde SiS lägga kraft på att rätta missförhållandena – som att flickor och pojkar inte får samma vård och att de boende inte får den skolgång de har rätt till.

Statens ungdomshem måste vara trygga. Hur ska de klara det, så länge de ansvarar för både traumatiserade brottsoffer och dömda gärningsmän?