Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Linda Jerneck

Efter metoo backar männen in i bastun

Bastukultur. Dagarna då viktiga affärsbeslut fattades i helmanliga miljöer, som en herrbastu, borde vara över. Bilden är en genrebild.Foto: OLLE SPORRONG / EXP
Cissi Wallin utanför rättegångssalen. Rättegången mot debattören Cissi Wallin, som har åtalats för grovt förtal sedan hon på sitt Instagramkonto pekade ut journalisten Fredrik Virtanen som våldtäktsman, pågick under måndagen i Stockholms tingsrätt.Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Eskil Erlandsson åtalas för att ha sexuellt ofredat flera kvinnor under olika middagar och luncher. Foto: Anna Bergkvist

Manliga chefer riskminimerar genom att bara nätverka med andra män. Det var väl inte meningen att metoo skulle återinföra herrbastun i arbetslivet?

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Två år efter den febriga hösten 2017 har metoo nått rättssalarna. I Stockholms tingsrätt möttes medieprofilerna Cissi Wallin och Fredrik Virtanen i måndags, i ett mål som inte handlat om vad som egentligen hände 2006, utan om huruvida Wallin gjorde sig skyldig till förtal när hon gav sin bild. Samma dag, i samma byggnad vittnade flera riksdagskvinnor om hur den tidigare landsbygdsministern Eskil Erlandsson ska ha fingrat på deras kjolkanter under olika middagar och luncher. 

Båda rättegångarna har väckt frågor: Var går gränsen för yttrandefriheten? Och varför lägger åklagare kraft på att lagföra en misstänkt tafsare, när de samtidigt lägger ner så många våldtäktsmål?

Metoo kan inte räknas i antalet domar

Oavsett vilka domsluten blir i fallen Wallin och Erlandsson, är det bra att den här typen av obekväma frågor återigen har hamnat i ljuset. För vad arvet efter metoo ska bli avgörs inte i domstolarna, utan i diskussionerna som följer på uppmärksamheten.

Den viktigaste förändring som metoo-hösten ledde till var att fler företag tog tag i sitt arbete mot trakasserier. Plötsligt blev det tydligt att det kan bli både dyrt och PR-mässigt katastrofalt om man fortsätter att sopa skit under mattan.

Att även mindre brott, som sexuellt ofredande, utreds och lagförs kan också ha en signaleffekt – kanske går det upp för fler än bara exministrar med vikingasjukan att det är bäst att hålla labbarna från främmande lår. Det är viktigt, för när en kollega sticker sina fingrar under kjolkanten skickar det en annan signal. Klappens morsekord låter förstå att: Du är inte min jämlike. Jag ser dig inte som en yrkesmänniska, utan som ett tidsfördriv.

Det vore bra om tusentals kvinnors vittnesmål kan leda till att Sverige enas kring det helt grundläggande: På arbetsplatsen håller man sina händer för sig själv, beter sig hövligt och behandlar sina kolleger lika, oavsett om de råkar vara kvinnor eller män. 

Mike Pence-regeln har kommit till Sverige

Men det finns andra effekter av metoo som är mindre positiva. I samtal berättar unga kvinnor för mig om hur deras överordnade nu väljer att riskminimera – på ett sorgligt bekant sätt. Vissa manliga chefer har börjat undvika kvinnliga medarbetare. Man frågar killarna om de ska med på afterwork, och bjuder in de kvinnliga kollegerna sist, med armbågen. Man äter lunch på tumanhand med en ung manlig kollega, men frågar aldrig någon kvinna på avdelningen om samma sak. 

Anledningen: Det skulle kunna missuppfattas om någon ser att en senior, manlig medarbetare är ensam med en yngre kvinna. Även om ingen gör något opassande, och relationen är strikt professionell.

I USA har det kallats för Mike Pence-regeln, efter vicepresidenten som är känd för att aldrig äta ensam med någon annan kvinna än sin fru.

Det är inte bara tråkigt att män och kvinnor inte ska kunna umgås utan att det misstänkliggörs. Det betyder också att männen återigen kan bygga sina homosociala nätverk, och att kvinnorna snällt får se på från sidolinjen. Med tanke på att uppåt 70 procent av jobben i Sverige tillsätts via kontakter är det en rejäl nackdel för kvinnorna om de inte får delta på samma premisser.

Efter metoo finns det en risk att männen retirerar in i bastun igen. Det var väl inte så det var tänkt?