Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Linda Jerneck

Donald Trump har både rätt och fel om WHO

USA:s president Donald Trump vill strypa bidragen till Världshälsoorganisationen, som han anser har ”mörkat” spridningen av coronaviruset.Foto: SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS
Världshälsoorganisationen (WHO) är ett FN-organ som arbetar för att förbättra hälsan i världen.Foto: MARTIAL TREZZINI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

På grund av Kinas stora inflytande kommer USA att stoppa sin finansiering av Världshälsoorganisationen (WHO). Det kan vara en strålande strategi – eller en katastrof. 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

USA är den största bidragsgivaren till FN-organet WHO, och när Trumpadministrationen fryser bidragen om 400 miljoner dollar kommer det att bli kännbart. Vid en presskonferens under tisdagskvällen motiverade president Donald Trump beslutet med att man vill utreda organisationens roll i att ”mörka spridningen av coronaviruset”. Trump, som kallar sars-cov-2 för ”Kinaviruset”, anklagar WHO-chefen, Tedros Adhanom Ghebreyesus, för att vara för följsam mot det kinesiska kommunistpartiet.

Den amerikanske presidenten har rätt i en sak: Kina utövar ett oproportionerligt stort och ofta skadligt inflytande över WHO. Organisationen har fått hård kritik för att man i januari okritiskt vidarebefordrade kinesiska myndigheters uppgifter om att viruset inte kunde spridas från människa till människa, trots att Taiwan redan i december larmat om just det.

Är frysta bidrag en smart förhandlingsteknik?

Donald Trumps koleriska utfall har fått världen att hålla andan mer än en gång – presidenten verkar ha lika nära till avtryckarfingret i Situationsrummet som på Twitter. Anfall mot Nordkorea, och senare Iran, verkade inte vara långt borta. 

Att framstå som oberäknelig kan vara en smart strategi när man sitter på kärnvapenkoder. Avskräckning fungerar bäst om motparten tror att man faktiskt kan göra det otänkbara. Nordkoreaner och iranier blinkade.

Kanske är beslutet att frysa bidragen till WHO ett sätt att skramla med USA:s ekonomiska vapen för att tvinga organisationen att inta en tuffare hållning mot den strategiska konkurrenten Kina. 

Det vore i så fall ett väldigt klumpigt sätt att göra det på – och kontraproduktivt.

Det är för det första mer än lovligt dumt att hota experter på epidemibekämpning med varsel mitt under en pandemi. Om utvecklingsländer inte får hjälp att stoppa smittspridningen kommer viruset att återkomma i nya vågor också i den rika världen. Fler kommer att dö, inklusive amerikaner. För det andra kommer Kina göra sig redo att kliva fram så snart USA drar sig ur. De kommer inte ens att behöva matcha USA:s ekonomiska bidrag för att plocka poäng.

Beslut tas nämligen av dem som dyker upp på mötet. USA har i WHO agerat som en frånvarande farsa, vars engagemang stannar vid att betala underhåll - och som sedan blir upprörd och förvånad över att avkomman inte lyder honom. Amerikanernas plats i WHO-styrelsen har stått vakant sedan 2018. Först i mars 2020 presenterade Trump en kandidat till posten. 

Trump stoppade epidemi-samarbete med Kina

Under Donald Trump har USA dessutom monterat ned det framgångsrika samarbete mot smittsamma sjukdomar som Bush- och Obamaadministrationerna bedrivit med Kina. Under sarsepidemin var det 40 amerikanska experter som under WHO-flagg hjälpte Peking att utforma motåtgärder. När svininfluensan slog till 2009 delade länderna information och teknologi, och under fågelinfluensan 2013 bedrev de forskning gemensamt för att finna ett vaccin. 

Den kinesiska smittskyddsmyndigheten fick till och med namn efter sin amerikanska förlaga, och en amerikansk epidemiolog fortsatte att jobba där – till Trump svors in. Då skars budgeten ner och experter kallades hem. Om samarbetet fortsatt hade sannolikt Vita huset fått information om covid-19 så snart smittan bröt ut.

”Hade det skett för fem år sedan hade personal från amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC funnits på plats i Wuhan”, sa den amerikanska epidemiologen Jennifer Huang Bouey till The Atlantic.

Att presidenten nu pekar finger mot WHO är inget annat än ett patetiskt försök att avleda uppmärksamheten från de egna felstegen.

Västvärlden behöver sätta press på WHO så att man inte böjer sig för kinesiska nycker. Det kan bara göras genom att vara på plats och att ha en långsiktig strategi, exempelvis genom att fylla alla poster man kan med sina egna experter. USA:s beslut att frysa finansieringen av WHO är raka motsatsen – både kortsiktigt och farligt.