Linda Jerneck

Det luktar desperation om Ebba Busch Thor

Ebba Busch Thor (KD) åkte på turné med skivbolagsdirektören och välfärdsföretagaren Bert Karlsson inför EU-valet.
Foto: ANNA HÅLLAMS

Ebba Busch Thor (KD) har låtit sig intervjuas av alternativmediesajten Nyheter Idag. Det är ett grepp som luktar desperation. 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Under hösten har Kristdemokraterna sjunkit ihop i opinionsmätningarna som en överhettad sufflé. Sedan toppnoteringen i april har partiet tappat halva väljarstödet och ligger nu på sex procent, det vill säga strax under valresultatet från 2018. 

Man anar att paniken har börjat sätta in.

De stora framgångarna i EU-valet lyckades ju lugna det splittrade partiet. Inget skyler över åsiktsskillnader som att vinna. Men snällisterna i frikyrkofalangen, som traditionellt sett har värnat om bistånd och flyktingar, kan inte mutas med äldreutspel hur länge som helst. Om partiledarens tuffa stil inte ger utväxling i nya väljare och fler mandat kommer snart kraven på att byta riktning. 

Missnöjet har redan börjat synas. För många tog det emot när partiledningen på rikstinget drev igenom att inte heller barn ska kunna återförenas med sina föräldrar utan försörjningskrav. 

Med Bert Karlsson på turné

Ebba Busch Thor lär känna pressen att vända siffrorna igen. Hennes partimedlemmar minns den varma medvinden, när hon verkade vara gjord av teflon. Äntligen hade KD insett att en partiledare inte ska försöka bli omtyckt. Tvärtom. Utan arga finliberaler och vänstertwittrare – ingen KD-hajp. 

Vänsterns ilska gav Kristdemokraterna energi. Det är en beprövad strategi: den som blir hatad av 80 procent av tyckarkåren har god chans att vinna 20 procent av väljarkåren. 

I mars åkte Ebba Busch Thor på turné med skivbolagsdirektören och välfärdsföretagaren Bert Karlsson, och steg i opinionsmätningarna. I juli bjöd hon Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson på lunch, och lyckades sakta in opinionsraset.

Nyheter Idag är ett logiskt nästa steg

På det viset var det ett logiskt nästa steg att Busch Thor lät sig intervjuas av den SD-nära alternativmediesajten Nyheter Idag. Något som höjde ögonbryn – för det är inte bara någon slags mediesnobbism som ligger bakom att andra partier håller distansen. 

Sajten startades av Kent Ekeroth, som var riksdagsledamot för SD, och drivs sedan 2014 av Chang Frick, som har arbetat som fotograf åt SD. Att Frick gjorde ett scoop med avslöjandet att Iraks försvarsminister uppbar bidrag från Sverige betyder inte att inrikesbevakningen på Nyheter Idag uppfyller kraven på oberoende journalistik. När kretsen kring Jimmie Åkesson ville utesluta ungdomsförbundets ledning publicerade Nyheter Idag bevis för SDU:arnas kopplingar till högerextrema identitärer. Sedan fakturerade Nyheter Idag partiet 30 000 kronor för ”journalistiskt arbete, research identitärer”, vilket Expressen avslöjade 2016

För Ebba Busch Thor är intervjun en flört med de sympatisörer som under några sommarmånader valde vitsippan framför blåsippan. Men nu börjar tricket kännas gammalt – och desperat.

För varje utspel måste Ebba Busch Thor nämligen vrida upp chockeffekten. Nu är inte ens Liberalerna upprörda över att Jimmie Åkesson får äta lunch med andra partiledare ibland, och Moderatledaren Ulf Kristersson har låtit Åkesson sitta i sin kontorssoffa. 

Vad blir nästa steg? Instagraminlägg när barnen Busch Thor leker med Åkesson junior i pulkabacken under familjernas gemensamma Sälensemester?

Gör det oväntade för ofta, och det blir snart det förväntade. Ebba Busch Thor riskerar snart att stå där som en larmande Bert Karlsson – fast med bättre hår.