Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Linda Jerneck

De som lurar äldre damer borde brinna i helvetet

Damer som bor ensamma är särskilt utsatta för vishing – telefonbedrägerier som riktar sig mot äldre.Foto: RUSLAN GUZOV / Colourbox
I flera fall har bedragarna låtsats vara poliser för att vinna offrets förtroende och släppas in i lägenheten.Foto: TOMAS LEPRINCE

Finns det straff som är hårda nog för bedragare som skrämmer äldre damer för att komma åt deras besparingar?

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Det ringde sent på kvällen: ”Det är från Polisen. Din son har varit med om en bilolycka”. Min släkting, som är en observant 80-plussare, blev chockad och orolig. Men det var någonting med polismannen i luren som inte stämde. Till slut lade hon på i örat på den allt mer påträngande rösten. 

Bedragarna hade uppenbarligen tillgång till hennes personliga information, de ställde frågor ”för att kontrollera” att hon var hon. Efteråt – när hon fått tag i sonen, som inte alls hade råkat ut för någon olycka – blev hon rädd. Den falske polisen hade hennes adress. Tänk om han skulle komma dit och försöka ta sig in? Hela natten satt hon uppe i fåtöljen, för skakad för att våga sova.

Min släkting är långt ifrån ensam om att ha blivit väckt av ett sådant skrämmande telefonsamtal. I DN berättar Gunila Axén, 79, om hur hon i torsdags kväll blev uppringd av en man som presenterade sig som polis: 

”Mannen sa att han brukade ringa anhöriga när någon råkat ut för en olycka. Och nu hade min son blivit påkörd av en alkoholpåverkad person och låg på sjukhus med skador i huvudet och skulle opereras. Jag blev så fruktansvärt rädd”, säger Axén.

För att få veta mer måste hon legitimera sig, så att de inte lämnade ut uppgifter om sonen till fel person, förklarade den falske polisen. Gunila Axén var i chock, och gjorde som hon blev tillsagd: loggade in på sitt Bank ID. 

”Vi är ju så vana att försäkringsbolag eller andra vill att man ska identifiera sig och då gör man det genom sitt Bank ID. Så jag gav honom mina bankuppgifter. Jag gjorde allting för att jag på något sätt skulle rädda min son”, berättar hon i intervjun.

Därmed kunde bedragaren stjäla 30 000 kronor. 

Äldrebedrägerierna omsätter stora pengar. Bara mellan 2017 och mars 2019 kom bedragare över 300 miljoner kronor genom telefonbedrägerier, så kallad vishing, riktad mot äldre. I princip alla skjutningar i Malmö under 2018 hade kopplingar till vishing. Polisen beskrev då att äldrebedrägerierna är ”basinkomsten för många grovt kriminella”. 

Att rikta in sig på äldre kvinnor som lever ensamma, låtsas att man är polis för att vinna deras förtroende och sedan skrämma dem med att deras barn svävar mellan liv och död på ett operationsbord någonstans, måste vara bland det absolut lägsta man kan göra. Det är så fruktansvärt grymt. 

Jag skulle vilja att deras namn och ansikten tapetserades upp över stan, så att varenda person som mötte dem visste att här går ett samvetslöst kräk som ger sig på de allra svagaste. Tvi!

Skadan är värre än pengarna som försvinner – gamla människor, kanske med svagt hjärta, ska inte utsättas för chocker, de ska inte behöva känna sig jagade och otrygga i sina egna hem. Och de ska kunna lita på myndigheterna. Om polisen visade sig vara fejk, hur ska man då våga släppa in hemtjänsten dagen efter?

Även i stora härvor blir straffen sällan särskilt långa. Själv skulle jag – inte helt rättssäkert, jag vet – helst se att åldringsrånarna fick ett mer medeltida straff. Skampålen, till exempel. Jag skulle vilja att deras namn och ansikten tapetserades upp över stan, så att varenda person som mötte dem visste att här går ett samvetslöst kräk som ger sig på de allra svagaste. Tvi!

I brist på skamstraff hoppas jag att myndigheterna gör livet riktigt surt för de gängkriminella. Att fogden tar varenda tjusig klocka och jacka, att skattmasen skönstaxerar dem så att det sjunger om det och att farbror blå är på dem för minsta trafikförseelse. 

Jag vill att det ska vara de som sitter uppe i fåtöljen hela natten och inte vågar sova – av fruktan för att den riktiga polisen när som helst kan knacka på.