Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Linda Jerneck

Bra att islamisterna har fått ett eget parti

Mikail Yüksel är partiledare för Nyans, ett nytt parti som vill representera muslimer i riksdagen och kommunfullmäktige runtom i landet.
Partiet Nyans hjärtefrågor är att muslimer ska skrivas in som nationell minoritet i grundlagen, och att islamofobi ska få en egen brottsrubricering.

Den uteslutne centerpartisten Mikail Yüksels muslimska parti visar identitetspolitikens faror. Ändå är det bra att partiet finns.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

I en uppmärksammad intervju med DN i helgen berättar Mikail Yüksel om planerna. Han vill att det nystartade partiet Nyans ska bli minoriteternas röst i riksdagen – främst muslimernas. Sedan Yüksel kort innan valet 2018 ströks från C-listan, efter att det kommit fram att han haft kopplingar till den turkiska, högerextrema gruppen Grå vargarna, har han byggt upp sitt nya parti. Hjärtefrågor: Att muslimer ska skrivas in som nationell minoritet i grundlagen, och att islamofobi ska få en egen brottsrubricering.

Efter valet nästa år kan det nya muslimska partiet mycket väl röstas in på flera orter. Det är ett sorgligt tecken på tillståndet i landet: Att splittrande identitetspolitik har fått fäste, så att politiska konfliktlinjer dras upp mellan grupper, snarare än mellan ideologier. 

Det är talande att SD i Trelleborg välkomnar Nyans till orten: 

”De kommer inte att ta väljare från oss. De som drabbas är i första hand Socialdemokraterna och i andra hand Miljöpartiet. Vi säger välkommen till Nyans.”

Nej, det är inte sverigedemokrater som kommer att rösta på Yüksel et al. Mer sannolikt är att extremerna matar varann – SD:s uppgång göder Nyans, och tvärtom. 

Att även Sverige får ett slags islamistiskt parti – även om de inte själva inte kallar sig det – är därför dåliga nyheter för alla som vill styra ut ur identitetspolitikens återvändsgränd, och som tror på en inkluderande svenskhet som omfattar också dem som inte firar jul i kyrkan.

Trots det är det bra att Nyans finns. Det är bättre att islamister har ett eget parti att rösta på (om de nu inte är så renläriga att de stannar på sofflocket) än att islamister och antidemokrater infiltrerar andra partier. 

Vilket ju faktiskt avslöjats gång på gång: Omar Mustafa valdes in i Socialdemokraternas partistyrelse, men fick avgå när det kom fram att han bjudit in antisemiter och homofober. Mehmet Kaplan (MP) fick avgå som bostadsminister efter att han avslöjats ha kontakter med islamistiska Milli Görus. Moderaterna vill nog helst glömma att den nu ekobrottsmisstänkte islamisten Abderizak Waberi var riksdagsledamot för partiet 2010-14. Och både C och V har haft nämndemän som förespråkar sharia.

De göteborgare som röstade på Centern 2018 för att de gillar en liberal och grön Annie Lööf hade nog inte varit så nöjda med att representeras av Mikail Yüksel – som vill göra det brottsligt att förolämpa religioner, men tycker att det är viktigt att religiösa ledare får säga vad de vill om homosexualitet. 

Yttrandefrihet för mig, men inte för dig, alltså. Så nyanserade är Nyans.

I andra sammanhang hade det setts som rasistiskt att klumpa ihop alla svenska muslimer till en massa, och säga att allihop vill ha någotslags islamism light. Gå inte på det snacket bara för att det kommer från dessa självutnämnda företrädare. 

Partiet Nyans talar inte för någon annan än sina väljare. Det återstår att se hur många det är som uppskattar partiprogrammet: Mer pengar till religiösa föreningar, men strypta bidrag till organisationer som arbetar mot hedersvåld (eftersom Nyans anser att de sprider islamofobi). Alkoholskatten ska höjas kraftigt och Systembolaget ska bara hålla öppet måndag till torsdag. 

Det vinner man knappast val på i Sverige. Som tur är.


0