Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Linda Jerneck

Blunda inte för kvinnors sexbrott

Åklagare Audrey Strauss presenterade anklagelserna mot Ghislaine Maxwell vid en presskonferens i New York under torsdagen.Foto: JOHN MINCHILLO / AP TT NYHETSBYRÅN
Jeffrey Epsteins lyxvilla i Palm Beach, Florida. Ghislaine Maxwell anklagas för att ha fört hit unga flickor så att Epstein kunde förgripa sig på dem.Foto: WILFREDO LEE / AP TT NYHETSBYRÅN
Jeffrey Epstein och Ghislaine Maxwell under ett besök på Donald Trumps Mar A Lago.Foto: SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

Jeffrey Epsteins före detta flickvän anklagas för sexuella övergrepp mot unga flickor. Fallet visar hur farligt det är att glömma att kvinnor också kan vara sexualbrottslingar.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Att se de fyra timmarna i dokumentärserien ”Filthy Rich” om fallet Jeffrey Epstein (Netflix) är tungt. Epstein och hans medhjälpare letade upp unga flickor, ofta fattiga eller från trasiga hemförhållanden, och lovade dem betalt för att ge honom massage. Flickorna, som nu är vuxna, vittnar om hur de sedan blev utsatta för övergrepp och våldtäkter i miljardärens lyxvilla. Ett fyrtiotal offer har identifierats, men det kan finnas hundratals. Epstein skyddades i tjugo års tid av mäktiga vänner, och dömdes 2008 endast för att ha köpt sex av en minderårig. Fram tills förra sommaren. Det skulle äntligen bli rättegång – men Jeffrey Epstein hängde sig i sin cell i augusti 2019. 

Den som följt dokumentären lämnades med en fråga: Varför går Ghislaine Maxwell fri?

Den brittiska arvtagerskan ska, enligt dokumentären, ha spelat en viktig roll i att grooma flickor så unga som 14 år åt Epstein. Hon blev vän med dem, tog med dem på bio, berättade att Jeffrey Epstein kunde ge dem stipendier till utbildningar. Och hon normaliserade det som hände genom att prata om sex, klä av sig och be dem göra samma sak. Några av flickorna har också berättat att Maxwell själv deltog i övergreppen.

Hon var manipulerad, kär i en ond man, eller fattig och desperat, brukar det låta när kvinnor misstänks för sexualbrott.

Ändå har Ghislaine Maxwell länge framställts som pedofilens duperade flickvän, snarare än hans medbrottsling. Det är så svårt för oss att förstå att även kvinnor kan vara sadister eller förövare, att vi ofta letar efter sådant som kan ursäkta deras brott. Hon var manipulerad, kär i en ond man, eller fattig och desperat, brukar det låta när kvinnor misstänks för sexualbrott.

Därför är det viktigt att Ghislaine Maxwell blev gripen av FBI i torsdags. Hon nekar till anklagelserna men riskerar 35 års fängelse om hon döms. Oavsett hur fallet slutar har det satt ljuset på att kvinnors roll vid sexualbrott kan vara betydligt mer komplex än vad vi är vana vid, och bekväma med.

Män – och pojkar – kan våldtas. Kvinnor kan vara pedofiler. Att det är betydligt vanligare att män begår sexuella övergrepp betyder inte att kvinnor aldrig gör det. Enkäter visar att mellan en och fem procent av befolkningen har utsatts för sexuella övergrepp i barndomen av en kvinna, enligt P1.

Djupt liggande fördomar om mäns och kvinnors sexualitet gör det lätt att missa kvinnliga sexbrottslingar. Män – och tonårspojkar – förväntas vilja ha sex närhelst det erbjuds. Kan de verkligen utsättas för övergrepp? Kvinnor förväntas å andra sidan inte vara lika intresserade, kan de verkligen ha rovdjursdrifter? 

Det är svårt – för att inte säga omöjligt – att tro att redaktionen hade valt samma rubrik om det var en manlig lärare i 40-årsåldern som dömts för sexuellt ofredande mot en tioårig flicka.

Dessutom finns stereotyper i populärkulturen som framställer kvinnor som förförerskor snarare än förövare. Lärarinnan som lär upp sin unga elev, Mrs Robinson som gör man av en pojke. 

”Lärare dömd – kallade elev hångelkompis” satte TT som rubrik i våras. Det är svårt – för att inte säga omöjligt – att tro att redaktionen hade valt samma rubrik om det var en manlig lärare i 40-årsåldern som dömts för sexuellt ofredande mot en tioårig flicka. Nu var det tvärtom.

Så länge vi blundar för att den ”fula gubben” kan vara en ung tjej gör vi det ännu svårare för offren att berätta.