Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Linda Jerneck

Bevare oss väl! Nu vill SD göra som 68-vänstern

Mattias Karlsson (SD) planerar att starta en socialkonservativ tankesmedja.Foto: SVEN LINDWALL

Sorry, Mattias Karlsson, att byta en ideologisk tvångströja mot en annan är inte vägen bort från identitetspolitiken.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Sverige är ett land av vilt pendlande konsensus – alla tycker lika, tills alla tycker exakt tvärtom. Det är lätt att bli sjösjuk i svängarna. Nu är det konservatismen som stormar fram.

Med sin nya tankesmedja siktar SD:s Mattias Karlsson på att göra som 68-vänstern och försöka ”forma människor på alla plan man kan”. Det säger han i en poddintervju med DN

Här går en stor skiljelinje mellan Sverigedemokraterna och de konservativa moderater som Karlsson nu vill samarbeta med går. Klassiska moderater brukar vilja hålla politiken på en armlängds avstånd från civilsamhället, akademin och kulturen. Men Karlsson vill alltså byta en överideologi mot en annan.

Visserligen säger Karlsson att han tycker att det ”hade varit skönt” om det fanns arenor som var skyddade från politik. Men eftersom vänstern har inspirerats av Gramscis idéer om att den styrande klassens värderingar genomsyrar samhället, vill han ge tillbaka med samma mynt:

”Då kan man antingen som borgerligheten säga att vi är för fina för det där och sitta och titta på när det händer, eller så får man ge sig in i matchen och erbjuda ett alternativ.”

Mattias Karlsson hyllar ”nytänkande grepp i kulturkriget”

Alternativet som Karlsson pratar om handlar om att skapa socialkonservativa studentföreningar som kan påverka universiteten inifrån campusområdet och ”bemöta narrativ som sprids från universiteten som vi tycker är felaktiga” vad gäller historiesyn, samhällsfrågor och ekonomi. 

Det är naturligtvis inget fel i det – att unga engagerar sig och arrangerar debatter och föredrag är i grunden något bra. Var passar det bättre att låta olika åsikter brytas mot varandra än på universiteten? Det intressanta är dock vilka studentföreningar som Karlsson inspireras av. I intervjun lyfter han fram amerikanska konservativa rörelser utan att nämna någon vid namn. Men på Instagram hyllar Mattias Karlsson ”den aktivistiska, konservativa studentrörelsen Turning Point USA”, för att deras ”nytänkande grepp i kulturkriget”. 

Det är en organisation som har gjort sig känd för att ha startat sajten ”Professor Watchlist”, där universitetsanställda hängs ut med namn och bild för att de påstås företräda vänsteråsikter i klassrummet eller diskriminera konservativa studenter.

Det låter väldigt likt vänsteraktivisterna som kräver trygga rum och triggervarningar på kurslitteraturen.

Akademin ska inte skapa mönstermedborgare

Det är allvarligt när akademin blir ett medel för att skapa mönstermedborgare, snarare än ett forum för fritt tankeutbyte. Det finns därför all anledning att ifrågasätta sådant som att högskolor och universitet av regeringen har ålagts att arbeta med jämställshetsintegrering. Eller att den som söker forskningsmedel av statliga Forte måste svara på frågan: ”På vilket sätt är ett teoretiskt grundat genus- och mångfaldsperspektiv viktigt för forskningsprojektet?”

Men det finns en tredje – och bättre – väg mellan att stillatigande se på när aktivister försöker politisera universiteten och att låta sverigevänner göra detsamma. Nämligen att stå upp för principen om att politiken ska lägga sig i så lite som möjligt. 

En gång i tiden kallades det visst för konservatism.