Linda Jerneck

Ann Linde låter som en obstinat populist

Här frågas Ann Linde ut om coronastrategin i tyska kanalen.
Utrikesminiser Ann Linde (S) har hamnat i blåsväder efter en intervju i tysk tv.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Arrogant och ovärdigt. Utrikesminister Ann Linde (S) gör mer skada än nytta när hon försvarar coronastrategin med pinsamma utfall och rena faktafel.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

När en påläst journalist ställer spetsiga frågor till makthavare kan resultatet bli avslöjande – inte minst om intervjuobjektet låter sig provoceras. Det blev tydligt i den 26 minuter långa intervjun med Sveriges utrikesminister i Deutsche Welles tuffa intervjuprogram ”Conflict zone” (17/6). Ann Lindes insats var inte bara svag, den var katastrofal. 

Om Ann Linde ändå inte tänkt svara på frågorna, utan hålla sig till sina talepunkter, borde talepunkterna åtminstone varit begripligt formulerade och helst sanningsenliga. Redan där brast det. 

Utrikesministern ville tona ned att den svenska coronastrategin skiljer sig från andra länders, genom att understryka att regeringen visst infört rättsligt bindande åtgärder – exempelvis råden om att hålla social distans, jobba hemifrån och tvätta händerna. 

Men det är ju inte sant. 

Folkhälsomyndighetens allmänna råd bör följas, men de är inte juridiskt bindande. Eller tror Linde att polisen haffar den som blir påkommen med att okynnesjobba på kontoret?

Att Linde själv slirade på sanningen hindrade henne inte från att komma med vilda utfall mot journalisten, som hon anklagade för att fara med osanning, vilja ”kasta ut Sverige ur EU” och ”bete sig som att det är något slags världsmästerskap i vem som får sjukdomen och inte”. 

Det var pinsamt att se. Att skjuta programledaren är en strategi som kanske funkar för populister som Trump och Bolsonaro, men knappast för svenska socialdemokrater.

Det går att försvara Sveriges beslut att inte stänga ned hela samhället. Men för att bygga upp förtroende för Sveriges internationellt avvikande linje måste regeringen börja med att redogöra för hur man har tänkt, vilka underlag man har utgått ifrån och hur man tänker anpassa strategin allteftersom mer kunskap blir tillgänglig. 

På en fråga om vilket vetenskapligt stöd den svenska strategin baserar sig på hade Linde chansen att göra just det. I stället svarade hon så här:

”I’m the Minister of Foreign Affairs, I don’t know if we have the right science of herd immunity or whatever.” 

Att Linde drar kvinnokortet för att slippa stå för vad hon sagt är en nästan komisk illustration av problemet

Frågorna borde ställas till Sveriges statsepidemiolog eller socialminister i stället, ansåg Linde. Med tanke på att hon ägnade en lång stund åt att förklara det svenska förvaltningssystemet – för att visa att det mesta är regionernas ansvar – borde hon också veta att regeringen som hon sitter i fattar beslut gemensamt. Läser hon inte beslutsunderlagen?

I efterhand har Ann Linde försökt göra kritiken mot hur hon hanterade Deutsche Welle-intervjun till en fråga om könsdiskriminering:

”Det är möjligt att man kan vara lite trevligare, le lite mer och möjligen vara lite mer kvinnlig när man säger svaren. Det får väl jag tänka på”, säger utrikesministern till TT.

Ingen har efterfrågat att Ann Linde ska vara mer kvinnlig. Desto fler att hon visade sig mer professionell. Att Linde drar kvinnokortet för att slippa stå för vad hon sagt är en nästan komisk illustration av problemet – och den totala bristen på självinsikt.

Om syftet var att rädda Sverigebilden efter den internationella kritiken mot höga dödstal och bristande skyddsåtgärder, har utrikesministern misslyckats gruvligt.