Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Linda Jerneck

Akademikerna som tvättar blodet från Assadregimen

Denna bild från Vita hjälmarna visar hur ett barn får syrgas efter giftgasattacken i Douma, Syrien den 8 april 2018.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Syriens president Bashar al-Assad och hans allierade, den ryske presidenten Vladimir Putin, förnekar att regeringsstyrkor använt kemiska vapen mot rebellkontrollerade städer.
Foto: Farnum Shakeira / EPA TT NYHETSBYRÅN
Plakat på Syriens president Bashar al-Assad och Rysslands president Vladimir Putin vid ett regimtroget möte i Damaskus 2012.
Foto: MUZAFFAR SALMAN / AP

Även professorer kan vara nyttiga idioter. En brittisk professor trodde att han mejlade med en rysk spion – och råkade därför avslöja en rysk desinformationskampanj med kopplingar till Sverige.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Vi börjar med fakta: 43 personer dödades, och hundratals skadades när klorgas släpptes över staden Douma den 7 april 2018. Giftgasen hade släppts från luften – vilket innebar att det måste vara regeringsstyrkorna som låg bakom attacken. 

Men det är något som Assadregimen och dess allierade, Ryssland, gjort allt för att mörka.

De har fått hjälp med att lägga ut dimridåer. Brittiska akademiker, ryska diplomater och Wikileaks har gemensamt bedrivit en kampanj för att underminera den oberoende utredningen av gasattacken. Det visar en lång mejlkonversation mellan Paul McKeigue, professor i genetisk epidemiologi vid Edinburghuniversitetet, och ”Ivan”, som han trodde var en rysk underrättelseofficer. McKeigue, som är en del av en grupp brittiska akademiker som kallar sig ”Working Group on Syria, Propaganda and the Media”, berättade bland annat om gruppens planer på att smutskasta ögonvittnen till kemvapenattacken, genom att gräva fram personlig information och sprida den i alternativmedier.

Beviset? En dröm som den amerikanske konspirationsteoretikern Denis O’Brien fick efter att ha ätit ansjovispizza

Men bakom användarnamnet Ivan fanns ingen spion, utan människorättsorganisationen Commission for International Justice and Accountability (CIJA). CIJA samlar in bevis för att krigsbrott har begåtts under Syrienkriget, och dokument från dess arkiv har använts i rättegångar mot såväl syriska regimföreträdare som IS-terrorister. 

När reportrar från Newline Magazine och The Daily Beast granskade mejlen fann de att de brittiska akademikerna hade kontakt med ryska diplomater i fyra länder för att koordinera sina kampanjer. Och genom Wikileaks hade gruppen fått råd av Julian Assanges advokat kring hur man kan bedriva ”juridisk krigföring” mot OPCW. 

Akademikerna i arbetsgruppen påstår att kemvapenattackerna har skett under falsk flagg. Paul McKeigue hävdar att offren i själva verket blivit gasade av rebeller i en provisorisk gaskammare. Beviset? En dröm som den amerikanske konspirationsteoretikern Denis O’Brien fick efter att ha ätit ansjovispizza – en maträtt som tydligen ger honom ”såna här uppenbarelser hela tiden”. (I sin dröm jagades O'Brien av döda getter som luktade bittermandel.)

Ett annat ”bevis” har gruppen hämtat från Sverige – nämligen sajten The Indicter, som drivs av personerna bakom ”Swedish Doctors for Human Rights” (Swedhr). Organisationen gjorde sig (ö)känd 2017, när den pensionerade folkhälsoprofessorn Marcello Ferrada de Noli sa till ryska statskontrollerade medier att syriska rebeller använt kemvapen – utan att presentera något som stöder påståendet.

Det hindrar inte syriska och ryska diplomater från att hänvisa till de ”internationella experterna” i arbetsgruppen och Swedhr – också i FN:s säkerhetsråd.

Vi bör inte avfärda västerländska akademiker som sprider desinformation som tomtar med doktorshatten inklädd i folie. De skänker trovärdighet till rysk propaganda, och underminerar det syriska folkets möjligheter att få upprättelse.

Man undrar om det är fler än McKeigue som har samordnat sina aktioner med ryska staten.