Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Liberalerna sätter krokben för sig själva i EU-valet

Cecilia Wikström är inte bara L:s toppkandidat till EU-parlamentet. Hon tjänar också 70 000 kronor i månaden som styrelseledatmot i Elekta och Beijer Alma. Foto: KRISTOFER SANDBERG
Med våren kommer en valrörelse med rätt okända stjärnor på listorna. EU-valet är 26 maj i SVerige. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Partiernas kandidatlistor visar att de inte tar EU-valet på så stort allvar. Annars skulle EU-vurmande Liberalerna inte toppa med Cecilia Wikström, som samlar lönande sidouppdrag. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Vid EU-valet 2014 slog vi inhemskt röstrekord med 51 procent och gjorde vågade val. F! kom in som det udda alternativet, vilket Piratpartiet tidigare gjort. 

Den stora vinnaren var dock Miljöpartiet som drog ihop 15 procent och fick fyra mandat.  Det federalistiskt inriktade Folkpartiet nosade på 10 procent, vilket gav två ledamöter.

Dessa två partier ligger pyrt till opinionsmätningarna: MP har sammanvägt 4,1 procent och L 3,8 i februari.

Avgående L-ledaren låter sig dock inte nedslås, officiellt. För nu gäller det EU-valet och eftersom Liberalerna är det enda partiet som vill ha mer EU-samarbete borde det ge stort stöd, resonerar Jan Björklund.

Wikström i styrelserna för Elekta coh Beijer Alma

Men vilka EU-älskare vill låta sig företrädas av Cecilia Wikström som uppenbarligen gillar sina sidoinkomster minst lika mycket som hon gillar EU? Hon ser inga problem med att sitta i styrelserna för strålknivsföretaget Elekta och industrikoncernen Beijer Alma, och tjäna 70 000 kronor i månaden på det, samtidigt som hon sitter i parlamentet.

Inte heller valberedningen i Liberalerna har bedömt det som olämpligt. Men det lär en hel del väljare göra. EU:s regelverk har stor betydelse på det medicinska området, och då är det knepigt med en kandidat som i SVT säger så här: ”Jag har också solidariserat mig med företaget Elekta som förbättrar folks hälsa” 

Marit Paulsen ska rösta på Centern i EU-valet

Liberalernas tidigare EU-stjärna Marit Paulsen deklarerar att hon tänker rösta på Centern, för att hon anser att deras toppnamn Fredrick Federley är duktig på att driva djurskydds- och livsmedelsfrågor.

Liberalernas partiråd valde att sätta den för allmänheten okände tidigare riksdagsledamoten Said Abdu på andra plats. Andra partier har också satsat på i bästa fall vagt bekanta ansikten

Heléne Fritzon, förstanamn för S, har inte imponerat som som migrationsminister. Och vem har hört talas om Johan Danielsson, Erik Bergkvist eller Evin Incir? Det är tre står också på Socialdemokraternas fem-i-topp. Jytte Guteland är enda EU-räven bland toppkandidaterna för S.

MP har tv som sin plantskola

Moderaterna satsar helt på EU-nybörjare. Tomas Tobé har förvisso varit i den politiska hetluften och flitigt i tv-debatter, till skillnad från Jessica Polfjärd och Jörgen Warborn. Men för att nå sakpolitiska framgångar i Bryssel behöver man både kunna sakfrågor och ha välbyggda nätverk. Det tar tid att skaffa sig.

Miljöpartiet satsar tungt på kändisar: kulturminister Alice Bah Kuhnke, som blev medlem och minister samtidigt, och meteorologen Pär Holmgren, som gick med när han ombads kandidera. För att MP ska få in vana EU-politiker krävs ett rejält opinionsryck, för de är nerpetade på listan.

Det är inte underligt att väljarna tar lättare på EU-valet när partierna inte lägger samma stora omsorg på att utse kandidater till Bryssel som till Helgeandsholmen.

 

Läs också: Gör inte EU-valet till en folkomröstning om SD

Lägg kvittona på bordet, EU-parlamentariker!

 

Rättelse: Stavningen på Federleys förnamn har korrigerats.

 

I  avsnittet nedan av Ledarsnack berättar Ylva Nilsson om förhållandet mellan Sverige och EU