Jan Björklund, Liberalernas partiledare, lanserade en ny sjukvårdspolitik på onsdagen. Fast den påmindre rätt mycket om Folkpartiets greatest hits. Foto: JESSICA GOW/TTJan Björklund, Liberalernas partiledare, lanserade en ny sjukvårdspolitik på onsdagen. Fast den påmindre rätt mycket om Folkpartiets greatest hits. Foto: JESSICA GOW/TT
Jan Björklund, Liberalernas partiledare, lanserade en ny sjukvårdspolitik på onsdagen. Fast den påmindre rätt mycket om Folkpartiets greatest hits. Foto: JESSICA GOW/TT
Anna Starbrink, landstingsråd i Stockholm, är ordförande för Liberalernas "välfärdskommission". Foto: /IBLAnna Starbrink, landstingsråd i Stockholm, är ordförande för Liberalernas "välfärdskommission". Foto: /IBL
Anna Starbrink, landstingsråd i Stockholm, är ordförande för Liberalernas "välfärdskommission". Foto: /IBL

Liberalerna har virrat bort sig La La Land

Publicerad

Liberalernas "nya" sjukvårdspolitik doftar påtagligt av vårdpopulism.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det är som om det existerade parallella världar i Sverige. I en värld råder bostadskris, vårdkris, skolkris. Där flaggas för radikala skattehöjningar enbart för att bibehålla dagens standard i välfärden. 

I den andra världen är Sverige det välsignade föregångslandet och det finns resurser till precis allt. 

Det var i den sistnämnda idyllen som Liberalerna presenterade sin nya sjukvårdspolitik på onsdagen. Eller sin nygamla politik, för mycket känns igen som Folkpartiets greatest hits: Mer privatvård! Valfrihet! Vårdgarantier! Tillgänglighet! Husläkare! 

Nå, husläkare hette det åtminstone när Lars Leijonborg hade ordet på 90-talet. Nu lanseras konceptet "fastläkarreform". Alla svenskar ska på sikt ha "rätt till en namngiven läkare", sa Anna Starbrink, landstingsråd i Stockholm (L), på presskonferensen.

Den visionen kan bli verklighet hur snabbt som helst - förutsatt att alla svenska läkare döper om sig till Dr S Svensson. Om de insisterar på att behålla sina namn lär det bli knepigare.

Liberalerna tycks ta lätt på läkarbristen

Det råder inget överskott på läkare i Sverige, allra minst i primärvården, där hälften av de befintliga läkarna dessutom är äldre än 55 år. Stafettläkare fyller på där det behövs. 

Men bristen på allmänläkare gäller bara "under en övergångsperiod", enligt Liberalerna. Så snart kommer det att vimla av allmänläkare i landet? 

Nej, det finns inga som helst vettiga skäl att tro det. Bristen på allmänläkare förväntas öka de närmaste åren.

Liberalerna är vårdoptimister, milt uttryckt. De tycker exempelvis att hälso- och sjukvårdslagen "ger intrycket att vården ska ransoneras". De vill sätta varje människas rätt till god vård" i centrum, skriver de på DN Debatt. 

Blir det fler allmänläkare då, fler specialistsjuksköterskor och undersköterskor? Kommer alla de stängda vårdplatserna runtom i Sverige att öppnas? Slipper gravida att skeppas över till Finland? Kort sagt, kommer alla sjukvårdsresurser vi önskar oss trollas fram så att vi slipper "ransonering"?

Nej. Lagtexter är inte magi.

Exploderande kostnader i Stockholm

Liberalerna vill också öka tillgängligheten, liksom patienters inflytande över vården. Men 2015 infördes patientlagen, som skulle säkra kvaliteter som dessa. Enligt en utvärdering har den inte haft någon effekt; i vissa avseenden har det blivit sämre. Lagen är otydlig och "det framgår inte tydligt vem som har ansvar för vad i vårdkedjan", säger utredare Fredrik Lennartsson till Dagens Medicin. Vem ska ge information om patientens alla rättigheter, exempelvis?

Delvis beror problemen säkert på sega kulturer. Men personal som knappt har tid att gå på toaletten kanske inte prioriterar informationssamtal om patienträttigheter?

Anna Starbrink är som sagt landstingsråd i Stockholm. I fjol rapporterade SvD att kostnaderna för flera av de 34 vårdval som alliansen infört i huvudstaden hade "exploderat". Starbrink lovade att kostnadskontrollen skulle öka och att ersättningarna till vårdgivarna skulle ses över. Nyligen sa hon till SvD att remisskrav införts för bland annat öron-näsa-hals - "och där har konsumtionen dämpats".

Hoppsan, det ger ju nästan intryck av att vården har (panik)ransonerats. 

I verkligheten är vårdresurserna begränsade, alla kan inte få allt genast och de som har störst behov måste gå före dem som vill träffa doktorn så fort de nyser. Det är i den verkligheten, på akutmottagningar och vårdcentraler, inte i ett parallellt Utopia, som Liberalernas sjukvårdspolitik bör ta avstamp. 

Läs också:

Högern måste sluta spela dum i vinstfrågan

Sätt stopp för stafettläkarna  

Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledartexter och krönikor.

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag