Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Liberalerna borde göra en riktig ”Nooshi”

Så här rapporterade Expressen TV om senaste Novusmätningen, där Liberalerna fick 2,2%: Vänsterpartiet når det högsta stödet någonsin i en ny partisympatiundersökning som SVT och Novus har gjort.
Nyamko Sabuni måste profilera Liberalerna inför ödesvalet nästa år. Hon kan lära av kollegan Nooshi Dadgostar (V).
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vänsterpartiet har gått lysande i opinionen sedan Dadgostar gick ut och hotade regeringen för att sedermera fälla den.
Foto: ALI LORESTANI/ TT / TT NYHETSBYRÅN
Maria Eleonora (1599-1655) prinsessa av Brandenburg och drottning av Sverige. Gift med Gustav II Adolf och mor till drottning Kristina. Den blodiga hjärteduken, där hon förvarade sin makes hjärta, kan beskådas på Livrustkammaren i Stockholm.
Foto: ALBUM/IBL
Drottning Kristina. Knappt sex år fyllda när fadern dog
Foto: NATIONALMUSEUM
Pappa Gustav Adolf, vilkens död på slagfältet har inpräntat datumet 6 november 1632 i otaliga svenska skolelevhuvuden.
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Drottning Maria Eleonora vägrade att begrava Gustav II Adolfs sönderskjutna lik efter slaget vid Lützen. Borgerligheten vakar över sin friskolereform med samma dyrkan.

Leve det alliansparti som vågar svära i kyrkan.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det går lysande för Vänsterpartiet just nu. I SVT/Novus senaste barometer får partiet 13,3 procent – den högsta siffran sedan mätningarna började. Det hade man näppeligen kunnat ana när Jonas Sjöstedt klev av som partiledare i oktober 2020. Då hade han högst förtroendesiffror av alla partiledare.

Nooshi Dadgostar växte dock snabbt in i rollen. Men det som fick opinionssiffrorna att stiga var hennes och partiets beslut att hota och sedan fälla regeringen på frågan om marknadshyror.

”Vänsterpartiet lyckades få fokus på sig och kunde få i gång en ideologisk diskussion om de klassiska vänsterfrågorna”, sade Torbjörn Sjöström, Novus vd.

När det gäller de klassiska högerfrågorna är det desto lugnare – tyvärr. Ett rejält bråk om friskolemarknaden skulle vara ett hälsotecken. 

Det tog 20 år innan ”skolpartiet” Liberalerna började ifrågasätta att friskolor kunde strunta i att ha bibliotek, studievägledning och skolsköterskor.

Carl Bildts (M) och Beatrice Asks (M) skolreform har 30 år på nacken. Den framstår som genomtänkt ur ett enda perspektiv: företagens. Ett Eldorado trollades fram med obegränsade vinstuttag och fritt fram för små och stora skojare att öppna skola. 

Det stod snabbt klart att många skolor inte alls nöjde sig med att konkurrera om elever med ”bästa skolkvalitet”. Däremot med sånt som gratis datorer och glädjebetyg. Reagerade allianspartierna adekvat på sådana larm? Icke. 

Agerade de kraftfullt när skolor lades ner mitt i terminen? Nej då.

Det tog 20 år innan ”skolpartiet” Liberalerna började ifrågasätta det faktum att friskolor kunde strunta i att ha bibliotek, studievägledning och skolsköterskor – och på så sätt karva guld eftersom de fick samma skolpeng som de kommunala skolorna. 

Det tog 28 år innan en lag om ägarprövning kom, 2019. Först då blev det knivigt för kriminella att starta friskola med svenskarnas skattepengar. Det är ofattbart. 

Det finns en helt ledig nisch för det borgerliga parti som ser problemen och målkonflikterna i vitögat.

Benjamin Dousa levererade dock en förklaring som Muf-ordförande: ”Moderaterna och borgerligheten har suttit i knät på friskoleföretagen. Och värnat deras aktieägare snarare än elever, föräldrar och skattebetalare.”

De svarta nyheterna från friskolevärlden tar aldrig slut. Det är allt ifrån extremistskolor och Säpoingripanden till skamlös vinstjakt och därtill kopplade kvalitetsbrister. 

Det finns en helt ledig nisch för det borgerliga parti som ser problemen i vitögat och börjar forma sin skolpolitik efter elevers, föräldrars och samhällets bästa, och där de skötsamma friskolorna kan verka på rimliga villkor.

Liberalerna är den uppenbara kandidaten; Jan Björklund åtgärdade ju en del tokigheter under allianstiden. Dessutom måste L profilera sig inför ödesvalet 2022. Det gör man inte med ett varv till om mobiler och lugn i klassrummet, oaktat att det är viktiga frågor.

Nyamko borde göra en Nooshi. Och eftersom vänsterpartierna inte heller har någon vettig skolpolitik, kan hon ta fajten med dem också.