Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lena Hallengren plockar russinen ur folkhälsokakan

Socialminister Lena Hallengren (S) besöker en mobil provstation för drive-in-tester av covid-19.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Plötsligt tycker socialministern att det är valfritt att lyssna på experterna.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Under hela coronakrisen har regeringen inpräntat vikten av att lyssna på Folkhälsomyndigheten. Ett tydligt exempel var när våra grannländer beslöt att förbjuda stora folksamlingar i början på mars, samtidigt som tusentals svenskar kunde trängas i Friends arena för att se Melodifestivalen. Regeringen ville nämligen vänta in sin expertmyndighet:

”Svenska folket ska veta att regeringen kommer att fatta beslut om insatser när Folkhälsomyndigheten begär det”, sa socialminister Lena Hallengren (S) på en presskonferens några dagar efter Mellon, och uppmanade samtidigt allmänheten att följa myndighetens råd.

Ännu tydligare uttryckte Folkhälsomyndighetens generaldirektör tågordningen i DN: ”Det är vi som håller i taktpinnen”.

Regeringen har varit helnöjd med att gå ett steg bakom Folkhälsomyndigheten. Då kan man både berömma sig för att följa vetenskapen och samtidigt grumla ansvarsfördelningen. 

Men nu tycks den gyllene regeln att lita till experterna tydligen inte gälla. Samma omhuldade Folkhälsomyndighet avfärdades bryskt av statsrådet Hallengren i en SVT-intervju under fredagen. På frågan ”hur viktigt är det att lyssna på vad Folkhälsomyndigheten säger?” svarade Lena Hallengren att:

”Nu tycker jag du ställer den frågan liksom på ett löst formulerat sätt, det beror naturligtvis helt på vad du syftar på”. 

Om de inte passar är det alltså valfritt att lyssna på råden.

Nu gällde inte frågan coronastrategin, utan att Folkhälsomyndighetens experter lagt fram en ny rekommendation för att vända den tragiska utveckling som det innebär att allt fler dör av droger i Sverige. Myndigheten vill bland annat att förbudet mot eget bruk av narkotika ska utvärderas, eftersom det saknas kunskap om vilka effekter som lagstiftningen har fått. Sverige är ett av få demokratiska länder där det är straffbart att ha narkotika i kroppen, vilket länge har kritiserats av missbruksexperter för att vara kontraproduktivt.

Men Lena Hallengren är ointresserad av att utvärdera lagstiftningens effekter. Hon är övertygad om att den svenska linjen är bäst, och behöver inget bevis för det, tack så mycket: ”Jag vill inte säga till en hel generation unga människor att det är okej att handla, stoppa i fickan och använda narkotika för eget bruk. Därför finns det ingen anledning att utreda den frågan”.

Det är en rörande tilltro till svenska ungdomar, att ministern tror att de skulle anpassa sin drogkonsumtion efter direktiven till en statlig utredning. 

Lena Hallengrens vilt svängande förtroende för Folkhälsomyndighetens experter visar på hyckleriet i regeringens coronahantering. Att välja väg – oavsett om det gäller i pandemibekämpningen eller missbruksvården – är politik. Det är regeringens uppgift att väga fördelar mot nackdelar, potentiellt räddade liv mot andra samhällskostnader.

Det är ett ansvar som inte kan delegeras.