Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lena Hallengren borde sluta jaga snuset

Socialminister Lena Hallengren vill bekämpa snuset lika hårt som cigaretterna.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
I Sverige har staten i absolutistisk anda höjt skatten på snus betydligt mer än skatten på cigaretter. Ur folkhälsosynpunkt är det rent oansvarigt.
Foto: isabell Höjman / TT NYHETSBYRÅN

Regeringens mål borde vara att minska skadorna av tobaksbruk – inte att jaga varje prilla.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Regeringens nya missbruksstrategi ser ut att stoppas av riksdagen, rapporterade Svenska Dagbladet härom veckan. Enligt tidningens källor handlar det om en hämndaktion för att regeringen vägrar utreda avkriminalisering av narkotikabruk.

Men missnöjet med den så kallade ANDTS-strategin är bredare än så. Strategin består av övergripande målsättningar, även för politiken, gällande bland annat alkohol, dopning, spel och narkotikaklassade läkemedel. 

Det är dock en annan fråga som skapar verklig strid: snuset. 

Trots att det är betydligt farligare att röka än att snusa klumpas de båda tobaksprodukterna nämligen ihop av regeringen. Flera riksdagspartier reagerar mot att Lena Hallengren vill bekämpa snuset lika hårt som cigaretterna.

Skiljelinjerna skär genom de nya blocken.

Centerpartiet hamnar tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna på den sida som vill se en tydligare åtskillnad mellan snus och cigaretter.

Liberalerna – som nyligen tog ställning för Ulf Kristersson som statsministerkandidat – lierar sig i snusfrågan med de rödgröna pekpinne-partierna, däremot.

Måtte regeringen gå på pumpen i riksdagen.

Oppositionen gör rätt som tar strid. 

Snus är visserligen långtifrån någon hälsoprodukt. Att snusa ökar bland annat risken för diabetes. Samtidigt ska farorna inte överdrivas. När Socialstyrelsen klassificerar olika levnadsvanor efter risken för framtida ohälsa bedöms otillräcklig fysisk aktivitet och ohälsosamma matvanor vara betydligt farligare än daglig snusning.

Snusets verkliga värde för folkhälsan är att det fungerar som ett alternativ till rökning.

Den höga andelen snusare i Sverige är en viktig förklaring till att vi har lägst andel rökare i hela OECD. Bara 7 procent jämfört med EU-snittet på 25 procent, enligt Folkhälsomyndigheten.

Det är något att verkligen glädjas åt. Cigaretter är bland det farligaste som fritt kan köpas. Men det är inte tobak eller nikotin i sig som orsakar lungcancer, hjärt- och kärlsjukdomar och KOL – det är rökgaserna. 

Regeringens mål är dock att minska allt tobaksbruk – oavsett om det handlar om snus eller cigg. Det målet riskerar att styra åt helt fel håll. Två rökare är verkligen inte bättre än tre snusare. 

I Norge har man inkluderat skademinimering i sin tobaksstrategi. Den norska regeringen har också sänkt skatten på snus för att få rökare att välja ett mindre skadligt alternativ. 

I Sverige har staten i absolutistisk anda i stället agerat tvärtom och höjt skatten på snus betydligt mer än skatten på cigaretter. Ur folkhälsosynpunkt är det rent oansvarigt.

Måtte regeringen gå på pumpen i riksdagen.