Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vi måste dra in pass vid misstanke om hedersförtryck”

Juno Blom, nyvald riksdagsledamot för L, vill kunna dra in pass och utfärda reseförbud vid misstanke om att föräldrar tänker föra ut sina barn ur Sverige mot deras vilja.

Liberaler och vänsterpartister brukar ligga i luven på varandra. Men riksdagsledamöterna Juno Blom, L, och Amineh Kakabaveh, V, tänker arbeta tillsammans mot hedersförtrycket.  

Detta är en text från ledarredaktionen. Expressens politiska hållning är liberal.

När de nyvalda riksdagsledamöterna Amineh Kakabaveh, V, och Juno Blom, L, diskuterar hedersförtyck i tv-programmet Ledarsnack märker man inte av de vanliga åsiktsskillnaderna mellan partierna. Kakabaveh berömmer rentav Liberalerna.

- Liberaler och vänstermänniskor har kämpat för flickors och kvinnors rättigheter många gånger under historiens gång. De senaste åren har Liberalerna varit väldigt bra på att stå upp för den sekulära rättsstaten, vilken är en garant för kvinnors och barns rättigheter, säger hon.

Juno Blom ser enigheten som en styrka.

- Många gånger letar vi efter frågor där vi tycker olika, men här handlar det om att ha de utsattas bästa för ögonen, säger hon.

Juno Blom och Amineh Kakabaveh

Juno Blom jobbade tidigare som tjänsteman med ansvar för att samordna Sveriges arbete mot hedersförtryck och periodvis som utredare åt regeringen. I veckan gör hon i stället debut som riksdagsledamot för L.

- Anledningen till att jag ger mig in i politiken är inte att allt har varit dåligt. Men kanske att man kan sakna ett mer verklighetsnära perspektiv. Jag vill lyfta in det jag har sett i mötet med de utsatta, säger hon.

Både Kakabaveh och Blom tycker att den lag mot barnäktenskap som nu är på gång var den förra mandatperiodens kanske viktigaste steg i kampen mot hedersförtryck.

- Men det som vi sagt i utredningen är också att det behövs en särlagstiftning vad gäller barnäktenskapsbrott, där det räcker med att man förmår eller tillåter ett barn att gifta sig. Vi kan inte lägga ansvaret på enskilda barn att protestera i den utsträckning som annars krävs för att det ska vara brottsligt, säger hon.

Den kommande mandatperioden vill Amineh Kakabaveh arbeta mer för de äldre kvinnor som fortfarande sitter fast i äktenskap som kommit till med tvång eller när de ännu var barn.

Kampen mot hedersförtryck

Juno Blom vill få till en nationell strategi för arbetet mot våld mot barn för att kunna ställa tydligare krav på kommunerna.

- Barn måste ofta bevisa oerhört mycket innan vi tar deras ord på allvar, medan vårdnadshavaren långtifrån behöver motbevisa det som barnet säger sig ha blivit utsatt för, säger hon.

Juno Blom vill också göra det svårare för föräldrar att föra sina barn utomlands mot deras vilja. 

- När jag jobbade med stödtelefonen hade vi väldigt många ärenden där barn och unga hade uttryckt en oro över att de skulle föras ut ur landet, men där vi inte lyckades stoppa det. I Storbritannien har man möjlighet att utfärda reseförbud och beslagta pass. Det är otroligt viktigt att införa det i Sverige också. 

Amineh Kakabaveh kräver också hårdare regler för bidrag till föreningar och trossamfund. 

- Myndigheterna har stoppat bidrag, men det har skett i kampen mot islamistisk fundamentalism. Frågan om jämställdhet behöver också beaktas. Samfund eller föreningar som bidrar till heders- eller kvinnoförtryck ska inte få pengar. 

 

Fotnot: Se hela intervjun i tv-spelaren ovan.

 

Ledarsnack

Ledarsnack är ett åsiktsprogram från Expressens ledarredaktion. Det går också att lyssna på programmet som podd. Sök då på "Expressen ledare" i din poddspelare. 

 

Ledarsnack - tidigare avsnitt

”Kasta inte 'klan' efter folk utan belägg”

Författaren Per Brinkemo introducerade klanbegreppet i svensk debatt. Nu är han kritisk mot att det används allt för lättvindigt. 

 

MSB: ”Hela samhället står till Kremls förfogande”

Mikael Tofvesson, som är MSB:s operativa chef valet 2018, och Patrik Oksanen, författare till boken ”Skarpa skärvor”, om risken för påverkansoperationer i valrörelsen.

Göteborgs starka kvinna: ”Vi har allvarliga problem”

Ann-Sofie Hermansson, kommunalråd Göteborg (S), och Nalin Pekgul, debattör, i ett samtal om hedersvåld med Patrik Kronqvist, Expressens ledarsida.

”Löfven har blivit ett problem för S”

Abba Dahlberg och Patrik Kronqvist, Expressens ledarsida, om krisen för Socialdemokraterna.

Miljöpartiets avtryck i klimatpolitiken

Beatrice Rindevall, miljödebattör, och Patrik Kronqvist, Expressens ledarsida, om de gröna reformer som MP drivit igenom.

Om utsatta kvinnor i utsatta förorter

Zeliha Dagli, förortsfeminist, och Linda Nordlund, ledarskribent, om hur kvinnor i de mest utsatta förorterna lever isolerade från resten av samhället.

Därför borde Sverige satsa på höghastighetståg

PM Nilsson, Dagens Industri, och Patrik Kronqvist, Expressen, om hur höghastighetsbanor skulle göra Sverige bättre.

En S och M-regering vore bra för Sverige 

Expressens ledarsidas Anna Dahlberg och Gunnar Wetterberg om varför ärkefienderna borde regera tillsammans efter valet.

Bill Browder och kampen mot Putin 

Människorättsaktivisten Bill Browder om sin kamp för hårdare sanktioner mot kretsen runt Putin och om attacken mot dubbelagenten i Storbritannien.

Muslimska brödraskapet i Sverige 

Socialantropologen Aje Carlbom berättar om sin rapport om brödraskapets verksamhet i Sverige som han skrivit åt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.