Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vi kvinnor ska inte tvingas leva i parallellsamhällen”

Zeliha Dagli, ordförande för Kvinnofrigörelsen i förorten, berättade om situationen för kvinnor i utanförskapsområden i Expressens Ledarsnack.

Många kvinnor i de mest utsatta förorterna lever isolerade från resten av samhället. "De senaste tio åren har en fundamentalistisk våg kommit smygande" säger förortsfeministen Zeliha Dagli, som organiserar kvinnor på Järvafältet, i tv-programmet Ledarsnack.

Detta är en text från ledarredaktionen. Expressens politiska hållning är liberal.

Det dubbla utanförskapet för kvinnor i utsatta förorter är temat för veckans Ledarsnack. Detta efter Expressens granskning av kvinnor som lever isolerade i Rinkeby. Zeliha Dagli är ordförande för föreningen Kvinnofrigörelsen i förorten, och hon tycker att utvecklingen går bakåt.

- Sverige är världens mest jämställda land, varför ska vi leva för sig? Det är så orättvist. Vi kämpade för kvinnors frigörelse i våra hemländer, varför ska vi tvingas leva som vi gjorde förut? Vi vill inte leva i parallellsamhällen, säger hon.

Inte ens hälften av kvinnorna i utanförskapsområdena förvärvsarbetar, och i till exempel Rinkeby är kvinnornas medianlön så låg som 32 200 kronor – per år. Det är ett jämställdhetsproblem, tycker Linda Nordlund, ledarskribent på Expressen.

- Ett arbete är så mycket mer än bara ett jobb. Det ger dig en egen lön, det ger dig egenmakt, det ger dig ett sammanhang och kolleger utanför bostadsområdet, släkten och grannarna. 

- Man behöver se över bidragssystemen och etableringsprocessen så att fler kvinnor kommer ut i arbete. Men man måste också se till att det är tryggt i området. Många kvinnor uppger att de inte vill röra sig ute efter mörkrets inbrott – och i Sverige blir det mörkt klockan 15.00 stora delar av året. Det är enormt hämmande, säger hon.

 

Hela Ledarsnack kan ses i tv-spelaren ovan.

 

LEDARSNACK

Ledarsnack är ledarredaktionens åsiktsprogram. Programmet sänds på torsdagar i Expressen-TV och går att se i efterhand på Expressen.se. 

 

Det går också att lyssna på programmet som podd. Sök då på "Expressen ledare" i din poddspelare.