Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Talmannen är ju så att säga en vald kung"

Peter Santesson och Ann-Charlotte Marteus talar om talmannen, hans mandat och tidsuppfattning.
Foto: (C) PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU

Sedan den 25 september har Sverige en expeditionsministär. Men talman Andreas Norlén har inte bråttom att knuffa fram en ny regeringschef. Hur länge kan - får - han hålla på?

Detta är en text från ledarredaktionen. Expressens politiska hållning är liberal.

I Regeringsformen anges inte hur lång tid en regeringsbildning får ta. Den tidsbegränsning som nämns är denna: när talmannen väl har lagt ett förslag till ny statsminister i kammaren, har riksdagen fyra dagar på sig att rösta. 

Men talmannen tar det lugnt. Och det är problematiskt, menar Peter Santesson, opinionschef på Demoskop och statsvetare, som var gäst i veckans avsnitt av Ledarsnack. 

- En sån här process måste hålla ett tempo, det måste finnas ett tempo. Talmannen menar att han är fri att låta den här processen pågå så länge han önskar, säger Santesson. 

I princip till nästa val, alltså. Det rimmar illa med parlamentarismen. Regeringen ska väljas av riksdagen, men nu hänger den förra riksdagens regering kvar. Det rimmar också illa med grundlagens intentioner, säger Santesson. I förarbetena står det att regeringsbildningen ska ske "skyndsamt": 

Oavsett detta, bildas nu en praxis som skulle kunna missbrukas av talmän i framtiden - och talmän kan inte avsättas. 

Samtidigt kan man förstås fråga sig om detta inte måste få ta sin tid. Det är ju svåra låsningar mellan partierna, heliga löften som måste brytas av en del partiledare. 

Men Ann-Charlotte Marteus menar att dagens partiledare, som ger högtidliga löften till sina barn, lovar att äta upp delar av sin garderob och på andra sätt binder sig vid master, verkligen behöver en aktiv talman som trycker på.

Vad som inte behövs är kafferep som avslutas med presskonferenser.

 

Fotnot: Se hela samtalet i tv-spelaren ovan. 

 

Ledarsnack

Ledarsnack är ett åsiktsprogram från Expressens ledarredaktion. Det går också att lyssna på programmet som podd. Sök då på "Expressen ledare" i din poddspelare. 

 

Ledarsnack - tidigare avsnitt

"Jihadisterna kan värva elever i sina egna skolor" 

Ledarsnack med islamistexperten Magnus Sandelin och Sofie Löwenmark.

Varför är ryska agenter så klantiga?

Ledarsnack om spioner, hackers och skumma affärsmän. Gäst: Oscar Jonsson, Rysslandsvetare och forskare i rysk krigföring.

”Kasta inte 'klan' efter folk utan belägg”

Författaren Per Brinkemo introducerade klanbegreppet i svensk debatt. Nu är han kritisk mot att det används allt för lättvindigt. 

MSB: ”Hela samhället står till Kremls förfogande”

Mikael Tofvesson, som är MSB:s operativa chef valet 2018, och Patrik Oksanen, författare till boken ”Skarpa skärvor”, om risken för påverkansoperationer i valrörelsen.

Göteborgs starka kvinna: ”Vi har allvarliga problem”

Ann-Sofie Hermansson, kommunalråd Göteborg (S), och Nalin Pekgul, debattör, i ett samtal om hedersvåld med Patrik Kronqvist, Expressens ledarsida.

”Löfven har blivit ett problem för S”

Anna Dahlberg och Patrik Kronqvist, Expressens ledarsida, om krisen för Socialdemokraterna.

Miljöpartiets avtryck i klimatpolitiken

Beatrice Rindevall, miljödebattör, och Patrik Kronqvist, Expressens ledarsida, om de gröna reformer som MP drivit igenom.

Om utsatta kvinnor i utsatta förorter

Zeliha Dagli, förortsfeminist, och Linda Nordlund, ledarskribent, om hur kvinnor i de mest utsatta förorterna lever isolerade från resten av samhället.

Därför borde Sverige satsa på höghastighetståg

PM Nilsson, Dagens Industri, och Patrik Kronqvist, Expressen, om hur höghastighetsbanor skulle göra Sverige bättre.

En S och M-regering vore bra för Sverige 

Expressens ledarsidas Anna Dahlberg och Gunnar Wetterberg om varför ärkefienderna borde regera tillsammans efter valet.

Bill Browder och kampen mot Putin 

Människorättsaktivisten Bill Browder om sin kamp för hårdare sanktioner mot kretsen runt Putin och om attacken mot dubbelagenten i Storbritannien.

Muslimska brödraskapet i Sverige 

Socialantropologen Aje Carlbom berättar om sin rapport om brödraskapets verksamhet i Sverige som han skrivit åt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.