Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Sverige har varit som en sömngångare om Kina”

Foto: Epa / EPA
Sverige har vaknat tio år för sent inför hotet från Kina, menar Ola Wong i veckans Ledarsnack.

Sverige har vaknat tio år för sent inför hotet från Kina. Det menar Ola Wong, Kina-kännare, författare och journalist, som jag intervjuade i veckans Ledarsnack. 

Detta är en text från ledarredaktionen. Expressens politiska hållning är liberal.

Marken gungar under Arvfurstens palats efter avslöjandet om ett hemligt möte på hotell Sheraton i Stockholm. Där ska den fängslade svensken Gui Minhais dotter, Angela, ha utsatts för påtryckningar om att hålla tyst om sin fars öde av kinesiska affärsmän i närvaro av den svenska Kina-ambassadören Anna Lindstedt.

UD:s krishantering har inte fått skandalen att lägga sig. Tvärtom har frågorna bara blivit fler kring vem som egentligen visste vad. Ola Wong menar att larmklockorna borde ha ringt hos de inblandade. Det gäller även märkliga detaljer kring själva mötet, som att vagnar med sprit och andra starka drycker rullades in.

- Att bjuda gästerna på alkohol är en klassisk förhandlingsteknik i Kina. Man försöker få gästerna berusade så att de helst ska skriva på ett kontrakt i slutändan eller bli komprometterade och förvirrade.  Jag är förvånad över att man tillät den här situationen att uppstå, och jag undrar också hur de här personerna har lyckats kultivera så nära kontakter med den svenska ambassadören. Det är väldigt många frågor som inställer sig. 

Det är uppenbart att det pågår en intensiv påverkanskampanj från kinesisk sida mot Sverige. Vilka uttryck tar den sig?

- Den kinesiska ambassaden i Stockholm är mer aktiv än någonsin tidigare med ilskna utfall i medier och andra forum. Vi ser också påtryckningar mot svenska affärsmän. Ett exempel i mängden är en person i PR-branschen som kontaktade mig. Hen ville ha visum till Kina för en vanlig affärsresa, men i stället för den vanliga proceduren blev hen kallad till ett möte med ambassaden och fick frågan om hen ville hjälpa till att förändra mediebilden av Kina i Sverige. Den här personen hade haft en väldigt hög position i medie-Sverige. 

- Hur många andra sådana fall som finns vet vi inte, men det här pågår på alla nivåer. Det sker också ett stort arbete mot kineser som bor i Sverige, liksom försök att sprida kommunistpartiets inflytande genom att upprätta partnerskap med exempelvis svenska organisationer och tankesmedjor.

En annan metod som uppmärksammas i en ny rapport om kinesiska påverkansoperationer i Storbritannien kallas ”elite capturing”, det vill säga rekrytering av nyckelpersoner såsom ex-politiker, tjänstemän och affärsmän till lukrativa uppdrag. 

Ola Wong nämner att den tidigare svenska Kina-ambassadören Mikael Lindström är rådgivare åt den kinesiska mobiljätten Huawei. Företaget skakas av anklagelser om spionage och bedrägerier, och inom EU diskuteras ett förbud mot att låta Huawei delta i framtida 5G-utbyggnader. 

- Det finns naturligtvis en stor lockelse i sådana uppdrag. Men man kan konstatera att Kina aldrig hade tillåtit en av sina ambassadörer att börja jobba för ett företag som ansågs vara nära kopplat till det militära och till statliga agenturer för annan makt. Men det gör Sverige.

Påverkanskampanjen mot Sverige tog fart förra sommaren. Sedan dess har det kommit en ström av personangrepp och påtryckningar mot svenska medier och organisationer från den kinesiska ambassaden i Stockholm.  

I september startade ambassaden en diplomatisk konflikt med Sverige efter att tre kinesiska turister utan rumsbokning hade avhysts från ett vandrarhem av polisen. Incidenten följdes upp av en resevarning i samband med Dalai Lamas besök i Malmö i september. En ny varning till kinesiska turister utfärdades så sent som i december.

Ola Wong menar att Sverige har blivit en ”labbråtta” för en mer offensiv Kinapolitik i Europa med målet att forma en ny åsiktskorridor om Kina. 

- Det sker liknande aggressiva utfall i andra länder, men vad som äger rum i Sverige är ändå speciellt, särskilt i en EU-kontext. Sverige tillhör de länder som handlar mest med Kina, men som samtidigt har hög svansföring när det gäller mänskliga rättigheter inom EU. Vi utmärker oss tillsammans med Storbritannien och Tyskland. Därför vill man ändra mediebilden om Kina i Sverige. Man vill få fram budskapet att Kina är framtiden, Kina är välvilligt mot alla, men också att Kina är farligt för dem som sätter sig upp mot landet.

Sverige är dock långt ifrån ensamt om att vara utsatt. Turkiet drog nyligen på sig den kinesiska regimens ilska efter att ha fördömt förföljelsen av uigurer i Xinjiang-provinsen. En resevarning är redan utfärdad; fler sanktioner lär följa. Kanada har hamnat i bråk med Peking efter att landet på amerikansk begäran grep dottern till Huawei-chefen. 

- Kina har svarat med så kallad gisslandiplomati och gripit två kanadensare. De påstås nu vara misstänkta för grova brott kopplade till statssäkerhet, vilket är en gummiparagraf som kan täcka i stort sett allt. En annan kanadensare har dömts till döden - underförstått att om de utlämnar Huawei-chefen så kommer kanadensaren att avrättas. 

Länge fanns förhoppningar om att Kina i globaliseringens spår skulle bli mer som demokratierna i väst. Nu växer i stället en oro för att omvärlden ska bli mer som Kina. Ola Wong har uttryckt det som att ”Kina är inte som Sovjetunionen - det är allvarligare”. 

- Att Sovjet föll berodde inte i första hand på att folket längtade efter frihet, utan för att de ville ha jeans, så att säga. Kineserna har jeans i överflöd och en fantastisk e-handelsekonomi. Man har ett system som levererar tillväxt på ett sätt som man inte sett tidigare. Man har ett totalitärt system som funkar och många som lever där ser väldigt stora fördelar. Det är låg brottslighet på gatorna, det är bekvämt och man har en snabb teknikutveckling, eftersom det inte finns lagar och integritetsregler som hindrar.

Kina utgör på det sättet ett dubbelt demokratihot: Landet erbjuder en lockande samhällsmodell för den nya världen samtidigt som självcensuren riskerar att breda ut sig i den gamla.

När utrikesminister Margot Wallström läste upp utrikesdeklarationen i förra veckan utlovades en diplomatisk demokratioffensiv. Samtidigt var formuleringarna om Kina påfallande trevande och försiktiga. En ny Kina-strategi ska tas fram, hette det i vaga ordalag. Det är uppenbart att Sverige famlar i relationen till Kina.

- Det som är allvarligt är att man har haft för lite kunskaper om Kina inom UD, och har det fortfarande. Man tar inte tillvara och utvecklar Kina-kunskaper i Sverige. Sedan har Sverige traditionellt en inställning till frihandel som Saudiarabien har till islam. Man är fundamentalistisk. Åtminstone i början vattnade vi ur EU-förslag som syftade till att granska utländska investeringar till EU, som kan utgöra säkerhetsrisker. Sverige tryckte direkt på knappen för protektionism och såg det som ett stort problem. 

Har Sverige vaknat för sent inför de risker som är kopplade till Kinas växande makt?

- Ja, medier, näringsliv och politiker - alla har vaknat för sent! De har varit som sömngångare. Jag talade på Folk och försvar-konferensen i Sälen i januari, där det var stort fokus på Kina. Men det borde ha skett för tio år sedan. 

Ola Wong exemplifierar med kommunistpartiets historiska kongress år 2017, där Kinas president Xi Jinping gjorde klart att landet ska exportera sin ideologi över hela världen.

- Det var utan tvekan det årets viktigaste händelse. Världens mäktigaste man cementerade sin makt. Jag tror att jag var den enda svenska tidningsjournalisten som var där. Och jag fick tjata mig till utrymme i spalterna. Det speglar det låga intresset för Kina i de beslutsfattande kretsarna i det svenska samhället.

 

Läs också: Sverige snoozar medan Kina tar över världen 

En svensk ambassadör ska inte gå Kinas ärenden

 

"Sverige har varit som en sömngångare om Kina"

I tv-spelaren nedan visas senaste avsnittet av Ledarsnack, ledarredaktionens åsiktsprogram. Denna gång pratar Ola Wong om Kinas aggressiva påverkanskampanj mot Sverige.