Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Oppositionen lär försöka knäcka Januarigänget”

Anna Dahlberg och Tomas Nordenskiöld om ett år som lär bli dramatiskt.

Räkna med dramatik i inrikespolitiken nästa år.

- Oppositionen kommer att försöka knäcka regeringen. Det lär bli turbulent, säger Expressens Anna Dahlberg i Ledarsnack.

Detta är en text från ledarredaktionen. Expressens politiska hållning är liberal.

År 2019 avslutades med att regeringen tvingades backa om reformeringen av Arbetsförmedlingen. Men problemen är inte över för Januarigänget, spår Anna Dahlberg (AD), chef för ledarsidan, och Tomas Nordenskiöld (TN), politisk reporter på Expressen. I veckans Ledarsnack diskuterar de vad vi kan förvänta oss av politikåret 2020.

Kommer Januariavtalet att överleva år 2020?

AD: - Ja, jag tror det. Ett extra val är en så fasansfull tanke, speciellt för Socialdemokraterna, att man helt enkelt kommer att försöka få tiden att gå. Regeringen kommer att justera avtalet på olika sätt: skjuta upp, vattna ur och anpassa det. 

TN: - Det kommer att bli ett avgörande år för avtalet. Flera svårhanterade frågor landar på regeringens bord. Trycket inom Socialdemokraterna på att man ska sätta ett tydligt avtryck i budgeten är också jättestort. Det kommer att leda till stora spänningar. Men min gissning är att samarbetet ändå överlever, framför allt för att många har investerat så mycket i det.

Anna Dahlberg, Expressens politiska redaktör, tror att nästa år blir turbulent.

Vilka punkter är särskilt känsliga i avtalet? 

AD: - Den uppluckrade arbetsrätten är otroligt känslig. Det är lite oklart om arbetsmarknadens parter kommer att klara att förhandla fram en lösning själva, just nu talar mycket för att det kommer att lösas via lagstiftning i stället. Även marknadshyror i nyproduktion, som ska vara införda senast 2021, är en känslig punkt. 

AD: - En annan spännande punkt är det utlovade pensionstillägget. Det är den stora återbäringen för S i Januariavtalet - i övrigt gjorde man en ganska dålig förhandling. Men en pensionsförstärkning via budgeten är något som är principvidrigt givet det pensionssystem vi har, så det är ingenting som L och C är särskilt bekväma med. Sen har vi den svåra frågan om skattereform. Den står som en punkt i avtalet, men jag tror att samarbetspartierna egentligen inte är särskilt sugna på någon större reform.

TN: - Ytterligare ett exempel är höghastighetstågen. Man måste enas om en finansiering. Men M har sagt nej, L är tveksamma och KD har sagt nej. Även om det skulle finnas en majoritet i riksdagen så saknas sannolikt det breda stöd som krävs för ett så stort projekt. Det kan verkligen ställa till det för samarbetet. Det är en central punkt för Miljöpartiet, som är hårt pressat i opinionen. Vad ska MP få i gengäld för en satsning på 230 miljarder kronor? 

I januari har Stefan Löfven varit partiledare i åtta år. Kommer han att sitta hela 2020 ut?

AD: - Jag tror inte det. Socialdemokraterna är desperata efter en nystart inför nästa val. Man har börjat tröttna lite på Löfven. Man ser att han inte håller i debatter. Han håller inte i utfrågningar. Han är bekväm när han reser utomlands. Han är bra på engelska. Han gillar det. Men inrikes funkar han inte längre.

TN: - Bilden är splittrad. I det absoluta toppskiktet i S finns en rejäl oro för vad som skulle hända om Löfven avgår under mandatperioden. Då krävs en ny statsministeromröstning och då måste man göra om hela den procedur som var så svår i regeringsbildningen och som ledde fram till Januariavtalet. Då ska man återigen få med sig L, med Nyamko Sabuni som egentligen inte tror på det här. Och Vänsterpartiet, som tycks göra analysen att det var ett misstag släppa fram Stefan Löfven, måste återigen blidkas - vilket V sannolikt kommer kräva bättre betalt för. Kretsen kring Löfven menar att det gör att han inte kan avgå, även om han skulle vilja, för då skulle S sannolikt förlora makten. Pratar man lite mer brett ut i partiet så finns det dock en stark känsla av att tiden med Löfven börjar gå mot sitt slut och man börjar längta efter en ny ledning.

Finns det någon väg för Socialdemokraterna ut ur den här opinionskrisen?

AD: Det är ju väldigt svårt. Partiet har hamnat fel längs båda linjerna i politiken. Tar vi höger/vänster-skalan är S i och med Januariavtalet tvungna att bedriva en politik långt till höger. Ser man till GAL/TAN-skalan skulle S vilja vara lite tuffare när det gäller migration och kriminalitet - det försökte man med inför valet. Men även där är man bakbunden. De kommer väl att försöka lösa det genom att vi får två S inför nästa val: Ett S som ska stå för det egentliga Socialdemokraterna och ett regerings-S. Om det övertygar väljarna är en annan sak.

Tomas Nordenskiöld, politisk reporter på Expressen, menar att Ulf Kristersson har ett bekymmersamt läge.

En del av krisen för Socialdemokraterna beror på att man jagas av Sverigedemokraterna. Tror ni att SD kan gå om S under 2020?

TN: - Det är avhängigt av hur det går med gängkriminaliteten och våldet. Så länge det skjuts människor var och varannan dag i Sverige tror jag att den här opinionskrisen för S kommer att hålla i sig. Skulle man däremot lyckas visa upp en vändning, att polisens insatser fungerar, kan det gynna S.

Om Sverigedemokraterna blir största parti, blir Jimmie Åkesson då även oppositionsledare?

AD: - Frågan är vad det innebär att vara oppositionsledare. Är det att vara den tilltänkta statsministerkandidaten? Då får man säga att Ulf Kristersson alltjämt ändå är oppositionsledare. Men när man blickar tillbaka kommer 2019 anses vara det stora genombrottsåret för SD. Dels opinionsmässigt, dels i och med den här normaliseringen som följde av att både M och KD öppnade upp för samarbete. Det stärker bilden av Jimmie Åkesson som oppositionsledare.

Hur påverkar det Ulf Kristerssons ställning om Sverigedemokraterna blir väldigt mycket större än M?

TN: - Det är klart bekymmersamt för honom. År 2020 blir ett väldigt viktigt år för Moderaterna om man ska kunna behålla positionen som det ledande oppositionspartiet. Kristersson har haft problem med sitt ledarskap, det har uppfattats som ganska svagt. Han leder knappt partiet och han är ingen naturlig ledare för borgerligheten utan följer mest rörelserna inom sitt eget parti.

AD: - Under 2020 kommer vi nog att se att det nya konservativa blocket kommer att gå på offensiven och aktivt försöka undergräva januariavtalet. I ohelig allians med Vänsterpartiet kommer man att försöka knäcka regeringen, riksdagen kommer att flytta fram sina positioner på ett helt nytt sätt. Det lär bli turbulent.


Fotnot: Hela avsnittet kan ses i tv-spelaren ovan. Det spelades in den 17 december. Fler avsnitt av Ledarsnack finns här.