MSB: ”Hela samhället står till Kremls förfogande”

Patrik Oksanen, författare till boken "Skarpa skärvor", och Mikael Tofvesson, MSB:s operativa chef för valet 2018, gästade Ledarsnack för att prata om påverkanskampanjer.
Patrik Oksanen, författare till boken "Skarpa skärvor", och Mikael Tofvesson, MSB:s operativa chef för valet 2018, gästade Ledarsnack för att prata om påverkanskampanjer.
Vladimir Putin, Rysslands president och tidigare KGB-agent. Rysk underrättelsetjänst har kopplats ihop med flera påverkansoperationer, bland annat riktade mot det amerikanska presidentvalet. Nu finns oro att liknande försök ska ske i Sverige.
Foto: ALEXEI NIKOLSKY / AP TT NYHETSBYRÅN

Hur sårbar är den svenska valrörelsen? Och hur går det till när främmande underrättelsetjänster försöker påverka oss? 

Detta är en text från ledarredaktionen. Expressens politiska hållning är liberal.

Några av Sveriges främsta experter på påverkanskampanjer gästade ledarredaktionens tv-program Ledarsnack: Mikael Tofvesson, som är MSB:s operativa chef valet 2018, och Patrik Oksanen, författare till boken ”Skarpa skärvor” om informationskrig. 

Varför skulle någon lägga kraft och pengar på att försöka påverka valrörelsen i Sverige?

Sverige har ett geografiskt läge som är intressant i Östersjön, den som kontrollerar Gotland kan kontrollera tillförseln till Baltikum. Pratar vi soft power har Sverige investerat väldigt mycket kraft i att vara en demokratisk förebild för länderna i Östra partnerskapet, och då kan det finnas andra som vill att Sverige ska framstå som en misslyckad demokrati, säger Patrik Oksanen.

Finns det några exempel på informationskampanjer som har riktats mot Sverige?

Inför valet nu har det varit väldigt lugnt, säger Mikael Tofvesson, och fortsätter: Om vi tittar på rysk statskontrollerad och ägd media så ser vi hela tiden exempel på narrativ som spelar in på det som Patrik säger. Det är till exempel att vi är en kryptostat som är med i Nato, att vi bara går i USA:s ledband, att vår ledning är svag, eller att det är något fel på svenskar. Det riktar sig både till delar av den svenska befolkningen och till en utländsk publik. Man försöker visa att vi har en svag och dålig ledning, som befolkningen inte kan lita på. 

Hur går en påverkanskampanj till?

En statsaktör kan köra flera parallella påverkanskampanjer med olika syften samtidigt. Det kan vara allt ifrån en bred kampanj mot befolkningen till väldigt nischat mot individuella beslutsfattare för att uppnå ett visst resultat, berättar Oksanen. 

Den lärdom vi drog av Krim var att hela samhället står till Kremls förfogande. Om man ska titta på informationspåverkan räcker det därför inte med att titta på en felaktig nyhet eller ett cyberangrepp, utan det kan handla om besök från en kulturförening, eller en diasporagrupp, ett företag, en PR-firma. Det dyker upp felaktiga uppgifter på nätet, på en blogg eller ett socialt mediekonto, och allt det här tillsammans befäster en linje som är negativ för oss. Det är en hel apparat som jobbar uppdragsstyrt, säger Tofvesson. 

Jag tror att många har bilden av att det handlar om hackare i en källare som stjäl mejl och läcker dem – som i samband med det amerikanska valet. Men ni menar alltså att påverkanskampanjer sker både online och offline?

Absolut, svarar Patrik Oksanen. Det som vi oftast förknippar med fake news är en liten, liten bit av något mycket större – från energibolag som kan användas för påtryckningar till militära manövrar. Det är också vanligt att man tar faktisk sann information, men man vrider den ett litet varv, ger den en ny kontext.

Det är en fråga om att äga informationsarenan, fyller Mikael Tofvesson i. Du kan hacka eller genomföra en överbelastningsattack så att man inte kommer åt en regerings eller nyhetsförmedlares hemsida. Eller så kan du köpa infrastrukturen, som man gjorde i Ukraina, och stänga av motståndarens linor ut i omvärlden. 

Narrativen som sprids handlar bland annat om brottslighet och invandring, eftersom infekterade frågor kan användas för att slå in en kil i det svenska samhället. Men hur kan man skilja det som är främmande makts påverkansförsök från det som är en legitim, politisk debatt? 

Vi måste bli bättre på att identifiera när impulserna kommer in. Förslaget att göra Gotland demilitariserat och neutralt är partipolitik för Feministiskt Initiativ och en demokratiskt legitim åsikt att ha. Men idén planterades in i den svenska debatten av en tankesmedja som grundades av förre KGB-chefen Jurij Andropov. Det var i en TV4-intervju det sas att Gotland var neutralt på 20-talet – vilket inte stämmer. Det är ett exempel på en impuls som inte blir bemött och med tiden blir helt legitim, säger Patrik Oksanen. 

Har ni några avslutande tips på hur man känner igen påverkansförsök?

Om du ser något som gör dig väldigt arg, upprörd eller euforisk, så se det som en varningssignal. Tänk källkritiskt: Varifrån kommer informationen? Stämmer det verkligen? Är det någon som kan dra nytta av det här på vår bekostnad? När du har gått igenom den processen kan du ta ställning till vad du tycker i frågan, om du ska dela det vidare – eller kanske gå i svaromål. Det viktigaste är att förstå att vilseledning oftast bygger på någonting som faktiskt stämmer och sedan har blivit vinklat, säger Mikael Tofvesson. 

Lär dig identifiera några av de vanligaste berättelserna som desinformationen gärna hänger upp sig på. Då förstår man snabbare när det kan vara någonting lurt på gång, tipsar Patrik Oksanen.


LEDARSNACK

Ledarsnack är ett åsiktsprogram från Expressens ledarredaktion. Det går också att lyssna på programmet som podd. Sök då på "Expressen ledare" i din poddspelare. 

LEDARSNACK - TIDIGARE AVSNITT

Göteborgs starka kvinna: ”Vi har allvarliga problem”

Ann-Sofie Hermansson, kommunalråd Göteborg (S), och Nalin Pekgul, debattör, i ett samtal om hedersvåld med Patrik Kronqvist, Expressens ledarsida.

”Löfven har blivit ett problem för S”

Abba Dahlberg och Patrik Kronqvist, Expressens ledarsida, om krisen för Socialdemokraterna.

Miljöpartiets avtryck i klimatpolitiken

Beatrice Rindevall, miljödebattör, och Patrik Kronqvist, Expressens ledarsida, om de gröna reformer som MP drivit igenom.

Om utsatta kvinnor i utsatta förorter

Zeliha Dagli, förortsfeminist, och Linda Nordlund, ledarskribent, om hur kvinnor i de mest utsatta förorterna lever isolerade från resten av samhället.

Därför borde Sverige satsa på höghastighetståg

PM Nilsson, Dagens Industri, och Patrik Kronqvist, Expressen, om hur höghastighetsbanor skulle göra Sverige bättre.

En S och M-regering vore bra för Sverige 

Expressens ledarsidas Anna Dahlberg och Gunnar Wetterberg om varför ärkefienderna borde regera tillsammans efter valet.

Bill Browder och kampen mot Putin 

Människorättsaktivisten Bill Browder om sin kamp för hårdare sanktioner mot kretsen runt Putin och om attacken mot dubbelagenten i Storbritannien.

Muslimska brödraskapet i Sverige 

Socialantropologen Aje Carlbom berättar om sin rapport om brödraskapets verksamhet i Sverige som han skrivit åt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.