Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”MP har genomfört radikal klimatpolitik i det dolda”

"Det har hänt väldigt mycket som de inte har fått cred för", säger miljödebattören Beatrice Rindevall, i tv-programmet Ledarsnack.

Trots att klimatfrågan rankas högt av väljarna balanserar MP på riksdagsspärren.

Men partiet har fått igenom mer miljöpolitik än vad väljarna har insett.

– Det har hänt väldigt mycket som de inte har fått cred för, säger miljödebattören Beatrice Rindevall, i tv-programmet Ledarsnack.

Detta är en text från ledarredaktionen. Expressens politiska hållning är liberal.

Miljöpartiets avtryck i miljöpolitiken är ämnet för veckans ledarsnack.

Patrik Kronqvist, biträdande politisk redaktör för Expressen, menar att partiet har förlorat många viktiga symboliska strider – Förbifart Stockholm, Bromma flygplats, Vattenfalls brunkolsverksamhet – men att man närmast i det fördolda ändå har lyckats genomdriva effektiva klimatreformer.

– Man har stiftat en klimatlag, infört en automatisk höjning av bensinskatten och tvingat oljebolagen att blanda in biobränslen i bensin och diesel. Det är reformer som just nu inte är så påtagliga, men som på sikt kommer att få stora effekter, säger han.

Beatrice Rindevall, miljödebattör, menar dock att MP varken har lyckats med den interna eller den externa kommunikationen. En följd av det är att synen på Miljöpartiet hos de verkligt miljöaktiva har försämrats.

– Det har varit en verkligt stor besvikelse. De första tre åren efter maktskiftet var det väldigt dött i miljöfrågan. Nu har man börjat mobilisera igen, men man gör det mycket utanför partipolitiken, säger hon.


Hela Ledarsnack kan ses i spelaren ovan.


Läs också: 

MP:s miljöpolitik är bättre än sitt rykte 


LEDARSNACK

Ledarsnack är ledarredaktionens åsiktsprogram. Programmet sänds på torsdagar i Expressen TV och går att se i efterhand på Expressen.se. 


Det går också att lyssna på programmet som podd. Sök då på "Expressen ledare" i din poddspelare. 

LEDARSNACK – TIDIGARE AVSNITT

Om utsatta kvinnor i utsatta förorter

Zeliha Dagli, förortsfeminist, och Linda Nordlund, ledarskribent, om hur kvinnor i de mest utsatta förorterna lever isolerade från resten av samhället.


Därför borde Sverige satsa på höghastighetståg

PM Nilsson, Dagens Industri, och Patrik Kronqvist, Expressen, om hur höghastighetsbanor skulle göra Sverige bättre.


En S och M-regering vore bra för Sverige 

Expressens ledarsidas Anna Dahlberg och Gunnar Wetterberg om varför ärkefienderna borde regera tillsammans efter valet.


Opinionsläget i Sverige 

Statsvetaren Peter Santesson om det svårförutsägbara läget fem månader före valet.


Bill Browder och kampen mot Putin 

Människorättsaktivisten Bill Browder om sin kamp för hårdare sanktioner mot kretsen runt Putin och om attacken mot dubbelagenten i Storbritannien.


Muslimska brödraskapet i Sverige 

Socialantropologen Aje Carlbom berättar om sin rapport om brödraskapets verksamhet i Sverige som han skrivit åt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.