Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Löfven har blivit ett problem för S”

Att statsministern blir mer synlig i och med valrörelsen är ett problem för Socialdemokraterna.

- Han klarar inte debatterna särskilt väl, säger Anna Dahlberg. 

Detta är en text från ledarredaktionen. Expressens politiska hållning är liberal.

Bara 24 procent med runt 100 dagar kvar till valet. Opinionsmätningen från DN/Ipsos i förra veckan blev en riktig käftsmäll för Socialdemokraterna.

Anna Dahlberg, politisk redaktör för Expressen, ser partiledaren Stefan Löfven som en förklaring till nedgången.

- Han blir mer synlig i och med valrörelsen och han har svårt att klara debatterna särskilt väl. Ta den här partiledardebatten där han hamnade i en ordväxling med Jimmie Åkesson om vad det är som händer med de sexuella övergreppen och där Löfven började tala om LAS. Där har Socialdemokraterna ett stort problem, säger hon i tv-programmet Ledarsnack.

Socialdemokraternas kris

Rent politiskt ser Anna Dahlberg partiets bristande trovärdighet i migrationspolitiken som en svår huvudvärk.

- I grunden är valstrategin rätt tänkt, man ska spela 1-1 med borgarna och SD i frågor som kriminalitet och migration. Sen ska man vika över och prata välfärd och vinna valet på det. Men den bristande trovärdigheten gör att man har fastnat i det första skedet. I eftervalanalysen tror jag att man kommer att identifiera gymnasieamnestin för ensamkommande som ett avgörande misstag. Det hade varit bättre att låta Miljöpartiet lämna regeringen.

Patrik Kronqvist, biträdande politisk redaktör för Expressen, menar att det är  problematiskt för Socialdemokraterna att partiets väljare har så spridda uppfattningar i synen på kriminalitet och migration.

- Man brukar säga att Socialdemokratin är en bred kyrka. Men dagens politiska läge tycks inte gynna partier som rymmer breda åsiktsskillnader inom sig. De partier som har ökat sedan förra valet är Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet. De ligger alla långt ut på ändarna på GAL-TAN-skalan.

Kronqvist pekar också på att regeringspartier brukar straffas av väljarna - men att priset för att ha regerat kan bli extra högt denna gång.

- Stefan Löfven har lett en svag regering under en turbulent tid. Vi är mitt i en högkonjunktur, så ekonomin går bra. Men i  de frågorna som väljarna rankar högt - invandring, integration, lag och ordning, sjukvård - på de områdena ser man försämrade resultat och befolkningen är pessimistisk. 

Svårare bilda regering

Anna Dahlberg menar också att Socialdemokraterna kan ha invaggats i falsk säkerhet då det länge gick relativt bra för partiet.

- Trots IT-skandalen gick det bra för S i opinionen under hösten. Men det berodde på att Löfven och Socialdemokraterna mötte så svagt motstånd. Anna Kinberg Batra lyckades inte vara en riktig oppositionsutmanare. Nu är verkligheten tuffare. Alliansen framstår som mer regeringsdugligt.  

Socialdemokraternas svåra siffror kommer att göra det ännu svårare att bilda en handlingskraftig regering. Anna Dahlberg menar att en minoritetsregering med enbart Moderaterna nu är det troligaste regeringsalternativet. Patrik Kronqvist varnar för en utveckling mot allt mindre handlingskraftiga regeringar.

- Med många och små partier kommer det att krävas flera partier för att uppnå en majoritet. I vissa kretsar har man tidigare drömt  om S-MP-C-L-regering. Men med de här siffrorna skulle en sådan regering dessutom behöva stöd av Vänsterpartiet. Det är svårt att tänka sig vad en sådan regering överhuvudtaget skulle kunna komma överens om, säger Patrik Kronqvist.

 

Hela Ledarsnack kan ses i tv-spelaren ovan.

 

Läs också:

I ett europeiskt perspektiv är Socialdemokraterna en framgångssaga

 

LEDARSNACK

Ledarsnack är ledarredaktionens åsiktsprogram. Programmet sänds på torsdagar i Expressen TV och går att se i efterhand på Expressen.se. 

 

Det går också att lyssna på programmet som podd. Sök då på "Expressen ledare" i din poddspelare. 

 

LEDARSNACK - TIDIGARE AVSNITT

Miljöpartiets avtryck i klimatpolitiken

Beatrice Rindevall, miljödebattör, och Patrik Kronqvist, Expressens ledarsida, om de gröna reformer som MP drivit igenom.

 

Om utsatta kvinnor i utsatta förorter

Zeliha Dagli, förortsfeminist, och Linda Nordlund, ledarskribent, om hur kvinnor i de mest utsatta förorterna lever isolerade från resten av samhället.

 

Därför borde Sverige satsa på höghastighetståg

PM Nilsson, Dagens Industri, och Patrik Kronqvist, Expressen, om hur höghastighetsbanor skulle göra Sverige bättre.

 

En S och M-regering vore bra för Sverige 

Expressens ledarsidas Anna Dahlberg och Gunnar Wetterberg om varför ärkefienderna borde regera tillsammans efter valet.

 

Opinionsläget i Sverige 

Statsvetaren Peter Santesson om det svårförutsägbara läget fem månader före valet.

 

Bill Browder och kampen mot Putin 

Människorättsaktivisten Bill Browder om sin kamp för hårdare sanktioner mot kretsen runt Putin och om attacken mot dubbelagenten i Storbritannien.

 

Muslimska brödraskapet i Sverige 

Socialantropologen Aje Carlbom berättar om sin rapport om brödraskapets verksamhet i Sverige som han skrivit åt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.