Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ledarsnack: Har konservatismen blivit cool?

I veckans Ledarsnack diskuterade Frida Park, ledarskribent på Dagen, och Linda Nordlund hemmafrutrenden.
Hemmafrun i populärkulturen: Nicole Kidman i Stepford wives. Foto: FILMBOLAG TM & © 2004 DREAMWORKS LLC AND PARAMOUN

I veckans Ledarsnack diskuterade Frida Park, ledarskribent på Dagen, och Linda Nordlund tesen att konservatismen har en lockelse för barn av pk-generationen. Detta apropå Greta Thurfjells uppmärksammade DN-reportage. 

Detta är en text från ledarredaktionen. Expressens politiska hållning är liberal.

Har konservatismen blivit cool?

FP: Jag tror att nästa generation kvinnor känner sig inte frigjorda utan känner sig fastlåsta i nya roller som har ersatt gemenskap och ordning, i stället har man hamnat i kaos och ensamhet. När de letar nya svar hamnar de i det som konservatismen betonar, gemenskap och ordning och familj. 

LN: För några år sedan var alla feminister – det fanns knappt en börs-VD som inte var feminist. Vi ser en pendelrörelse nu, där man börjar prata om att konservatism kanske är coolt och det kanske är trevligt att vara hemmafru. Men jag tror att den större delen av befolkningen egentligen befinner sig någonstans i mitten. 

Är det ett problem för jämställdheten om det blir fler hemmafruar bland den yngre generationen?

LN: Det kan bli ett problem för dem själva. Självklart har man det valet, men om man väljer att vara hemmafru kommer man att få mycket lägre pension och ha svårt att bygga upp ett "dra åt helvete-kapital". 

Den friheten ger man upp då. Jag tycker inte att vi på politisk väg ska lägga oss i det valet, men då bör vi inte heller ha vårdnadsbidrag eller skattesubventioner.

FP: Många från liberalt håll har inget problem med att kvotera föräldraförsäkringen för att hindra att kvinnor hamnar i en kvinnofälla. De kan inte se att kvinnor gör det valet själva, utan man stirrar sig blind på trubbig statistik från Försäkringskassan och ser inte att man kanske blir kompenserad av sin partner med pensionspoäng. 

Här har liberalismen en chans att fånga upp det här önskemålet från nästa generation unga kvinnor att det är inte bara ett sätt att vara feminist på som gäller. Vi behöver se på lösningar som sambeskattning. 

Kvinnor som gör det aktiva valet att prioritera barnen när de är små ska inte bli fattigpensionärer. Men vi ska inte ha en likadan sambeskattningslag som vi hade 1973. 

LN: Jag håller absolut inte med. Sambeskattning innebär ju att man vill ha särregler för den här typen av enförsörjarfamiljer. Det tycker jag att man måste säga väldigt tydligt nej till. 

Vi har en modell i Sverige som bygger på att både män och kvinnor arbetar, och det är därför vi kan ha den nivå av välfärd som vi har, för att vi är så pass många som bidrar. Vi behöver snarare uppmuntra personer att arbeta, än att ge skattelättnader till familjer som låter en person vara hemma.

FP: Valfriheten tycker jag ändå att man kan fundera över, och titta på nya konstruktiva vägar för att fånga upp att det inte enbart är ett sätt att leva på som är det enda rätta. Valfrihet kan ju inte vara fel.

LN: När vi pratar om skattemedel är det inte alltid så att familjens valfrihet går först, utan det finns också andra värden som är viktiga, till exempel en fungerande välfärd.

FP: Men ska kvinnor behöva betala priset för det?

Kan inte hemmafrusysslan vara en väg till kvinnlig frigörelse?

LN: Det kan det säkert vara på ett personligt plan, men jag tror att det är farligt när man kräver politiska reformer för att underlätta för det valet. Vi kan se i andra länder, inte minst Tyskland, att det ofta leder till att det blir svårare för kvinnor att ta sig ut på arbetsmarknaden.

FP: Här vågar jag vara mer liberal och säga att valfrihet är inte alls fel utan positivt för kvinnors rättigheter.

LN: Gärna valfrihet, men inte med skattepengar.

 

LEDARSNACK

Ledarsnack är ett åsiktsprogram från Expressens ledarredaktion. Det går också att lyssna på programmet som podd. Sök då på "Expressen ledare" i din poddspelare. 

 

LEDARSNACK – TIDIGARE AVSNITT

"Talmannen är ju så att säga en vald kung"

Ledarsnack med Peter Santesson, opinionschef på Demoskop och statsvetare, och Ann-Charlotte Martéus, ledarskribent Expressen.

"Jihadisterna kan värva elever i sina egna skolor" 

Ledarsnack med islamistexperten Magnus Sandelin och Sofie Löwenmark.

Varför är ryska agenter så klantiga?

Ledarsnack om spioner, hackers och skumma affärsmän. Gäst: Oscar Jonsson, Rysslandsvetare och forskare i rysk krigföring.

”Kasta inte 'klan' efter folk utan belägg”

Författaren Per Brinkemo introducerade klanbegreppet i svensk debatt. Nu är han kritisk mot att det används allt för lättvindigt. 

MSB: ”Hela samhället står till Kremls förfogande”

Mikael Tofvesson, som är MSB:s operativa chef valet 2018, och Patrik Oksanen, författare till boken ”Skarpa skärvor”, om risken för påverkansoperationer i valrörelsen.

Göteborgs starka kvinna: ”Vi har allvarliga problem”

Ann-Sofie Hermansson, kommunalråd Göteborg (S), och Nalin Pekgul, debattör, i ett samtal om hedersvåld med Patrik Kronqvist, Expressens ledarsida.

”Löfven har blivit ett problem för S”

Anna Dahlberg och Patrik Kronqvist, Expressens ledarsida, om krisen för Socialdemokraterna.

Miljöpartiets avtryck i klimatpolitiken

Beatrice Rindevall, miljödebattör, och Patrik Kronqvist, Expressens ledarsida, om de gröna reformer som MP drivit igenom.

Om utsatta kvinnor i utsatta förorter

Zeliha Dagli, förortsfeminist, och Linda Nordlund, ledarskribent, om hur kvinnor i de mest utsatta förorterna lever isolerade från resten av samhället.

Därför borde Sverige satsa på höghastighetståg

PM Nilsson, Dagens Industri, och Patrik Kronqvist, Expressen, om hur höghastighetsbanor skulle göra Sverige bättre.

En S och M-regering vore bra för Sverige 

Expressens ledarsidas Anna Dahlberg och Gunnar Wetterberg om varför ärkefienderna borde regera tillsammans efter valet.

Bill Browder och kampen mot Putin 

Människorättsaktivisten Bill Browder om sin kamp för hårdare sanktioner mot kretsen runt Putin och om attacken mot dubbelagenten i Storbritannien.

Muslimska brödraskapet i Sverige 

Socialantropologen Aje Carlbom berättar om sin rapport om brödraskapets verksamhet i Sverige som han skrivit åt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

 

Alla tidigare avsnitt hittar du här.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!