Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”L måste bryta januariavtalet”

I helgen möts Liberalerna för landsmöte i Västerås. Det blir Nyamko Sabunis första som partiledare.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

I helgen är det upptill bevis för Nyamko Sabuni när Liberalerna håller landsmöte i Västerås. 

”Det är en chans för Nyamko Sabuni att få det momentum till sitt partiledarskap som hon aldrig fick när hon valdes i somras”, säger Svend Dahl, chef på Liberala Nyhetsbyrån, i Ledarsnack.

Detta är en text från ledarredaktionen. Expressens politiska hållning är liberal.

Svend Dahl gästade Ledarsnack för ett samtal med ledarsidans Linda Jerneck, som tidigare var ordförande för Liberala ungdomsförbundet, om läget för Liberalerna. 

Vad är det viktigaste som händer under landsmötet?

– Partistyrelsen presenterar två rapporter som visar vad de vill att partiet ska syssla med framöver: Klimat och barnrätt. Båda frågorna är viktiga, men det finns väldigt lite konflikt kring dem. Det är väl bara Sverigedemokraterna som är kvar i något slags klimatförnekelse, och när det gäller barnrättsfrågor finns inget parti som vill att barn ska må dåligt. Så det är svårt att se att detta ger Liberalerna en tydlig profil som får väljarna att känna att partiet har något som ingen annan erbjuder, säger Linda Jerneck. 

– Tvärtom, Sabuni försöker undvika de riktigt kontroversiella frågorna, fyller Svend Dahl i. Hon valdes ju inte minst tack vare sin historiska profilering i integrations- och migrationsfrågor, men har valt att tona ner dem. Hon vet att de här frågorna är extremt kontroversiella internt. 

– Elefanten i rummet är januariöverenskommelsen. Alla vet att det är den kanske viktigaste faktorn till att det opinionsmässigt ser ut som det gör. Så länge man inte antingen slår fast att man är ett parti som hör hemma på vänstersidan, eller går ur samarbetet och säger att ”vi är ett borgerligt parti”, kommer frågan att spöka, fortsätter Svend Dahl.

Svend Dahl är statsvetare och chef på Liberala Nyhetsbyrån.

Mats Persson, L:s ekonomisk-politiska talesperson, sa till SvD att de ska utvärdera samarbetet och lämna besked inför nästa val. Kommer januariöverenskommelsen att rivas upp?

– Liberalerna kommer att vara tvungna att bryta överenskommelsen förr eller senare, men de har nog inte råd att göra det i dag. De har en ganska stor personalstyrka som jobbar i Rosenbad och jag tror inte man har råd att ha kvar dem om man lämnar. Av krasst ekonomiska skäl kommer Liberalerna att tvingas stanna i det här olyckliga äktenskapet fram till nästa val, säger Linda Jerneck.

– Det är ett dilemma: De aktiva liberalerna är ganska förtjusta i samarbetet med Socialdemokraterna, medan väljarna och de potentiella väljarna vill ha en borgerlig statsminister, säger Svend Dahl.

Vad behöver Nyamko Sabuni göra för att vända de låga opinionssiffrorna?

– Att bryta januariöverenskommelsen är sannolikt nödvändigt för att vända partiets utveckling. Alternativet är att sätta sig i regeringen. Då lägger man sig väldigt nära Centerpartiet, som trivs bra i januarisamarbetet. Säger man däremot att man är ett liberalt parti med tydligt fokus på integration och miljö, då kan man karva ut en nisch till höger som faktiskt är ledig i dag, säger Svend Dahl.

– Nyamko Sabuni måste sluta att vara så rädd för den interna kritiken i integrationsfrågorna. Det enda sättet att tysta intern kritik är att få partiet att lyfta – när det går bra är alla partimedlemmar glada. Men det kommer inte att gå bra förrän Sabuni vågar vara kontroversiell, säger Linda Jerneck.

Vilket parti har man chans att ta väljare ifrån?

– Så länge man sitter fast i januariöverenskommelsen är man hänvisade till att konkurrera med Centerpartiet om en grupp liberala väljare som tycker att motståndet mot SD är den absolut viktigaste frågan. Men det är en väljargrupp som Centern framgångsrikt har mutat in. Det är väldigt svårt för liberalerna att göra några större insteg där, även om många i L ser det som den självklara strategin, säger Svend Dahl.

– Socialdemokraternas väljare litar inte på att Liberalerna kommer att fortsätta rösta fram socialdemokratiska statsministrar, och Moderaternas väljare har sett att de inte kan lita på L som borgerligt parti. Inte heller Centerns väljare känner att de kan lita på Liberalerna eftersom det inte är lika självklart för L att motstånd mot SD är den viktigaste frågan. Att ingen litar på Liberalerna är deras största problem, säger Linda Jerneck.

– Om man ska bygga upp tillit hos någon väljargrupp måste utvärderingen av januariöverenskommelsen ske ganska snabbt. Det kommer att ta ett till två år att övertyga väljare om att man kan lita på Liberalerna, till exempel att en röst på Liberalerna är en röst på en borgerlig statsminister. Annars skulle jag säga att risken är ganska stor att man står där med 3,8 procent på valdagen 2022, säger Svend Dahl.