Kriminolog: Rekordhög brottsnivå ger skäl till oro

Läget är ganska allvarligt, sammanfattar kriminologen Manne Gerell i Expressens Ledarsnack.

Ännu en dödsskjutning har ägt rum på öppen gata i Malmö och polisen efterlyser krafttag för att bekämpa gängvåldet. 

- Läget är ganska allvarligt, säger Manne Gerell, kriminolog vid Malmö universitet, i Expressens Ledarsnack. 

Detta är en text från ledarredaktionen. Expressens politiska hållning är liberal.

Det var i morgonrusningen på onsdagen som en av Malmös mest omtalade kriminella sköts ihjäl utanför en förskola vid Möllevången. Bara i år har tio dödsskjutningar ägt rum i staden.

Skjutningar och sprängningar har närmast blivit vardag i storstäderna. I en skrivelse till justitiedepartementet beskriver polisledningen situationen i de utsatta områdena som "djupt oroväckande" och kräver insatser från alla delar av samhället.

Manne Gerell är kriminolog vid Malmö högskola och medförfattare till flera av de uppmärksammade forskningsrapporter som har lagts fram på senare tid. Han tycker att det finns skäl att känna oro över utvecklingen. 

- För ett år sedan skrev jag ett blogginlägg om brottsutvecklingen där jag noterade att vi hade en rekordhög nivå på utsattheten för brott i Nationella trygghetsundersökningen (NTU). Nu har det kommit nya siffror och det är ännu fler som utsätts för brott, framför allt sexualbrott och hot. Och när det gäller skjutningar är vi på samma nivå som förra året vad gäller antalet dödade. Med tanke på att förra året var rekorddåligt både när det gäller skjutvapenvåld och utsatthet för brott, så skulle jag vilja säga att läget är ganska allvarligt.

Om man tittar på gängbrottsligheten och jämför över tid och med andra länder - hur ser det ut?

- Det som sticker ut i Sverige är att huvuddelen av skjutningarna har skett bland män som är under 30 år gamla. I den gruppen har vi en väldigt hög nivå jämfört med andra länder. Generellt är vi ett ganska normalt västeuropeiskt land när det gäller skjutvapenvåldet. 

Du är internationellt verksam som kriminolog. Vad säger dina kolleger när du möter dem. Är de överraskade över utvecklingen i Sverige?

- Ja, det tror jag att de flesta är eftersom man har en bild av Sverige som ett väldigt fredligt land. Då sticker det ut att vi har en så tydlig ökning och att vi - i vissa sammanhang, som när det gäller unga män - ligger på en väldigt hög nivå.

Manne Gerell bor själv i närheten av två av Malmös utsatta områden, Seved och Nydala. Han berättar att många brottstrender har tagit sin början i Malmö för att sedan sprida sig uppåt i landet.

- MC-gängen etablerade sig först i Skåne. Vi hade MC-krigen på 90-talet och sedan spred det sig uppåt och nu finns klubbar med Hells Angels och Bandidos i stora delar av Sverige. På motsvarande sätt såg vi att sprängningarna och handgranaterna ökade kraftigt i Malmö först och sedan spreds det sig uppåt, framför allt till Stockholm. Delvis hänger det ihop med närheten till kontinenten. Men det kan också ha att göra med helt icke-geografiska faktorer som att Malmö är en stad som har mer problem, där nya kriminella tendenser lättare slår igenom.

Så vi behöver inte oroa oss för att resten av landet ska få lika höga nivåer av skjutningar och sprängningar som Malmö per capita?

- Malmö ligger på en mycket högre nivå än Stockholm - ungefär tre gånger så hög. Jag tror inte att Stockholm kommer att trippla sitt antal skjutningar.

Om man ser på möjliga förklaringar - varför har brottsligheten ökat?

- Jag vet inte, men en intressant sak som en ny rapport visar på är att när det blir många mordförsök med skjutvapen på kort tid klarar inte polisen av att ro det i land. Det kan leda till en negativ spiral. När man inte lyckas klara upp de här fallen och bura in någon, då bryter man inte konfliktspiralen. Då får man fler skjutningar och dessutom får man en mycket mindre avskräckande effekt när det är väldigt få som åker dit.

Är polisen rustad för att möta den här situationen?

- Polisen har det kämpigt, men man har gjort stora framsteg och utvecklat sitt arbete mycket. Det gäller i synnerhet Stockholmspolisen, där man har anställt forskare och försöker utveckla sin verksamhet väldigt tydligt. 

Manne Gerell understryker vikten av att utvärdera vad som funkar och inte funkar inom polisverksamheten. Den förmågan har länge varit underutvecklad inom svensk polis. Man har famlat i mörkret.

Men han vill också se ett ökat fokus på återväxten av kriminella:

- I de utsatta områdena är det väldigt många som inte klarar grundskolan och det är en riskgrupp. Bara i Rosengård i Malmö är det runt 100 om året som går ut grundskolan utan fullständiga betyg. De har inga bra framtidsutsikter. De kan inte läsa ett vanligt gymnasieprogram. De har svårt att få ett jobb. Men det finns ju ett gäng där som säljer narkotika och erbjuder en väg in. Och när det kommer 100 nya nästa år och sedan 100 nya året efter som lätt kan fylla på underifrån, då är klart att det blir svårt att vända utvecklingen. 


Ledarsnack

Ledarsnack är ett åsiktsprogram från Expressens ledarredaktion. Hela programmet kan ses i spelaren ovan. Det går också att lyssna på programmet som podd

Tidigare avsnitt

Jan Björklund har en väldigt skör maktbas 

Statsvetaren Svend Dahl och ledarskribenten Linda Nordlund om krisen i Liberalerna.

Skogsbränderna var betydligt värre förr

Historikern Gunnar Wetterberg om skogens betydelse.

Kan Sverige bli lika polariserat som USA?

Lars Trägårdh: "Vi behöver inte gripas av panik. Men vi måste vara väldigt försiktiga"

Har konservatismen blivit cool?

Frida Park, Dagen, och Linda Nordlund, Expressens ledarsida. 

"Jihadisterna kan värva elever i sina egna skolor" 

Ledarsnack med islamistexperten Magnus Sandelin och Sofie Löwenmark.

Varför är ryska agenter så klantiga?

Ledarsnack om spioner, hackers och skumma affärsmän. Gäst: Oscar Jonsson, Rysslandsvetare och forskare i rysk krigföring.

”Kasta inte 'klan' efter folk utan belägg”

Författaren Per Brinkemo introducerade klanbegreppet i svensk debatt. Nu är han kritisk mot att det används allt för lättvindigt. 

MSB: ”Hela samhället står till Kremls förfogande”

Mikael Tofvesson, som är MSB:s operativa chef valet 2018, och Patrik Oksanen, författare till boken ”Skarpa skärvor”, om risken för påverkansoperationer i valrörelsen.

Göteborgs starka kvinna: ”Vi har allvarliga problem”

Ann-Sofie Hermansson, kommunalråd Göteborg (S), och Nalin Pekgul, debattör, i ett samtal om hedersvåld med Patrik Kronqvist, Expressens ledarsida.

”Löfven har blivit ett problem för S”

Anna Dahlberg och Patrik Kronqvist, Expressens ledarsida, om krisen för Socialdemokraterna.

Miljöpartiets avtryck i klimatpolitiken

Beatrice Rindevall, miljödebattör, och Patrik Kronqvist, Expressens ledarsida, om de gröna reformer som MP drivit igenom.

Om utsatta kvinnor i utsatta förorter

Zeliha Dagli, förortsfeminist, och Linda Nordlund, ledarskribent, om hur kvinnor i de mest utsatta förorterna lever isolerade från resten av samhället.

Därför borde Sverige satsa på höghastighetståg

PM Nilsson, Dagens Industri, och Patrik Kronqvist, Expressen, om hur höghastighetsbanor skulle göra Sverige bättre.

En S och M-regering vore bra för Sverige 

Expressens ledarsidas Anna Dahlberg och Gunnar Wetterberg om varför ärkefienderna borde regera tillsammans efter valet.

Bill Browder och kampen mot Putin 

Människorättsaktivisten Bill Browder om sin kamp för hårdare sanktioner mot kretsen runt Putin och om attacken mot dubbelagenten i Storbritannien.

Muslimska brödraskapet i Sverige 

Socialantropologen Aje Carlbom berättar om sin rapport om brödraskapets verksamhet i Sverige som han skrivit åt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.