Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Kasta inte 'klan' efter folk utan belägg”

Miljöpartisten Leila Ali Elmi i Angered har anklagats för att ha kryssat sig in i riksdagen genom klanröstning.
Foto: FREDRIK HJERLING / MILJÖPARTIET
Författaren Per Brinkemo efterlyser en mer nyanserad debatt om klaner. "Det gäller att hitta vägar till att möta migranter som kommer från klansamhällen".

Författaren Per Brinkemo introducerade i princip klanbegreppet i svensk debatt. Nu är han kritisk mot att det används allt för lättvindigt.

Detta är en text från ledarredaktionen. Expressens politiska hållning är liberal.

När Per Brinkemo för fyra år sedan publicerade sin första bok "Mellan klan och stat" förväntade han sig att bli nerringd av journalister. Men telefonen var tyst i två år. Då ringde Expressens ledarredaktion och bad om en intervju.

När han nu åter är aktuell med en bok i ämnet - som redaktör för antologin Klanen tillsammans med Johan Lundberg - är situationen den omvända. Plötsligt vill alla prata om klaner, denna urgamla organisationsform byggd på blodsband som ersätter statens funktioner i många länder.

Klanen av Per Brinkemo och Johan Lundberg

Dagen före vår intervju har han lanserat sin bok på ett fullsatt seminarium hos Timbro. Och efter inspelningen av Expressen-TV:s program Ledarsnack ska han direkt vidare för ett samtal i SR:s Studio ett.

År 2014 var han kritisk mot att ingen pratade om klaner i Sverige. I dag tycker han snarare att problemet är att termen används allt för lättvindigt.

- Det är extremt viktigt att man inte slänger sig med detta begrepp utan att förstå vad det är, hur det fungerar och varför det finns. Det gäller att se de stora strukturerna och hitta vägar till att möta migranter som kommer från den typen av samhällen, säger han.

Ett fall som irriterar Brinkemo är debatten kring miljöpartisten Leila Ali Elmi i Angered som har anklagats för att ha kryssat sig in i riksdagen via "klanröstning".

- Man kan inte bara anklaga någon för det om man inte vet. Men det finns också de som vill relativisera begreppet. Att de som bor i Danderyd är en klan för att där röstar så många på alliansen. Men då har man ju inte alls förstått vad klan är.

Finns det några belägg för verklig klanröstning i Sverige?

- Det beror på vad man menar med belägg. Jag citerar i mitt bidrag i antologin en syrian som hävdar att vi har fått in klan i politiken på alla politiska nivåer i Södertälje.

Klanröstning och Leila Ali Elmi

För att få belägg efterlyser Per Brinkemo mer forskning om klaner i Sverige.

- Det är egentligen ofattbart att det inte bedrivs mer forskning. Det har funnit något stigma kring ordet, fastän människor från den delen av världen själva använder ordet klan. Varför skulle klan bara försvinna för att man träder över en landsgräns?

Hur bör förekomsten av klaner påverka vårt integrationsarbete?

- Där här är otrampad mark. Inget annat välfärdsland har tagit emot människor från klansamhällen i den här omfattningen, några quick fixes finns inte. Men om jag skulle föreslå någonting, skulle det vara att samhällsinformation till nyanlända borde ske med vetskap om vilka system de kommer ifrån. 

Den samhällsinformationen borde pågå under lång tid, vara obligatorisk och kanske till och med innehålla kontraktsskrivande som i USA där man svär trohet till konstitutionen. "Här gäller andra principer, här är det individen som har fri- och rättigheter, inte kollektivet."


Fotnot: Hela intervjun med Per Brinkemo kan ses i tv-programmet Ledarsnack i spelaren ovan. Ledarsnack finns också som podd - sök då på "Expressen ledare" i din poddspelare.


Ledarsnack - tidigare avsnitt

MSB: ”Hela samhället står till Kremls förfogande”

Mikael Tofvesson, som är MSB:s operativa chef valet 2018, och Patrik Oksanen, författare till boken ”Skarpa skärvor”, om risken för påverkansoperationer i valrörelsen.

Göteborgs starka kvinna: ”Vi har allvarliga problem”

Ann-Sofie Hermansson, kommunalråd Göteborg (S), och Nalin Pekgul, debattör, i ett samtal om hedersvåld med Patrik Kronqvist, Expressens ledarsida.

”Löfven har blivit ett problem för S”

Abba Dahlberg och Patrik Kronqvist, Expressens ledarsida, om krisen för Socialdemokraterna.

Miljöpartiets avtryck i klimatpolitiken

Beatrice Rindevall, miljödebattör, och Patrik Kronqvist, Expressens ledarsida, om de gröna reformer som MP drivit igenom.

Om utsatta kvinnor i utsatta förorter

Zeliha Dagli, förortsfeminist, och Linda Nordlund, ledarskribent, om hur kvinnor i de mest utsatta förorterna lever isolerade från resten av samhället.

Därför borde Sverige satsa på höghastighetståg

PM Nilsson, Dagens Industri, och Patrik Kronqvist, Expressen, om hur höghastighetsbanor skulle göra Sverige bättre.

En S och M-regering vore bra för Sverige 

Expressens ledarsidas Anna Dahlberg och Gunnar Wetterberg om varför ärkefienderna borde regera tillsammans efter valet.

Bill Browder och kampen mot Putin 

Människorättsaktivisten Bill Browder om sin kamp för hårdare sanktioner mot kretsen runt Putin och om attacken mot dubbelagenten i Storbritannien.

Muslimska brödraskapet i Sverige 

Socialantropologen Aje Carlbom berättar om sin rapport om brödraskapets verksamhet i Sverige som han skrivit åt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.