”Jihadisterna kan värva elever i sina egna skolor”

Det är ingen slump att Göteborg har haft så många IS-resenärer. Där finns en hel organisation med skolor och föreningar som för ut den jihadistiska ideologin.

Detta är en text från ledarredaktionen. Expressens politiska hållning är liberal.

Högerextremismen har bevakats noggrant i Sverige under lång tid, till exempel av Expo. Men någon motsvarande organisation som granskar islamistisk extremism har inte funnits - förrän nu.

Journalisterna Magnus Sandelin och Sofie Löwenmark, tillika fristående kolumnist på Expressens ledarsida, har precis startat stiftelsen Doku

Verksamheten har fått en rivstart. I veckan kunde Doku avslöja att vd:n och huvudmannen för Vetenskapsskolan i Göteborg finns med på den lista över våldsbejakande jihadister som Säkerhetspolisen håller koll på.

- För dem är skolorna en fantastisk rekryteringsbas. De kan slussa eleverna in i sina andra verksamheter, som föreningen Sveriges Förenade Muslimer. Syftet är väldigt mycket att hålla eleverna borta från majoritetssamhället. De har till och med sina egna bussar som skjutsar eleverna, säger Sofie Löwenmark när hon intervjuas av Anna Dahlberg i veckans avsnitt av Ledarsnack.

Vetenskapsskolan och jihadismen

Göteborg är en av de städer i västvärlden som exporterat flest jihadister till kriget i Syrien.

- En förklaring är just de här personerna. De har varit väldigt drivande i att få folk att resa. Det är väldigt organiserad verksamhet, med föreningarna och skolorna, som för ut den här ideologin, säger Magnus Sandelin.

De påpekar båda vikten av att inte släppa den jihadistiska miljön med blicken bara för att kalifatet har fallit och antalet terrordåd för tillfället är lågt.

- Ideologin finns kvar och det kommer att uppstå nya konflikter dit man söker sig för att utöva väpnad jihad. Radikaliseringen fortsätter också i Västeuropa och Sverige, säger Magnus Sandelin.

- Man kan inte heller bara tänka på det här som enskilda terrordåd, tillägger Sofie Löwenmark. Människor drabbas av detta varenda dag ute i exempelvis Angered. De här personerna är väldigt aktiva och sätter agendan för grannar och medborgare. Det är väldigt fokus på kvinnor. Hur de ska bete sig, hur de ska klä sig, var de får vara.

Stiftelsen Doku

De vill gärna punktera myten om att unga radikaliseras framför datorn. Det förekommer i enstaka fall, men många blir aktivt rekryterade.

- Man ska inte underskatta de här rekryterarna och deras förmåga att söka sig till rätt miljö. De är skickliga, säger Sofie Löwenmark.

- De söker sig till nyanlända och flyktingar, i många fall för att hjälpa till med olika förnödenheter, kläder och annat, men också för att sprida sin tolkning av islam, säger Magnus Sandelin.


Fotnot: Hela programmet kan ses i tv-spelaren ovan.


Ledarsnack

Ledarsnack är ett åsiktsprogram från Expressens ledarredaktion. Det går också att lyssna på programmet som podd. Sök då på "Expressen ledare" i din poddspelare. 

Ledarsnack - tidigare avsnitt

”Vi måste dra in pass vid misstanke om hedersförtryck”

Liberalen och vänsterpartisten enas i kampen mot förtryck.

”Kasta inte 'klan' efter folk utan belägg”

Författaren Per Brinkemo introducerade klanbegreppet i svensk debatt. Nu är han kritisk mot att det används allt för lättvindigt. 

MSB: ”Hela samhället står till Kremls förfogande”

Mikael Tofvesson, som är MSB:s operativa chef valet 2018, och Patrik Oksanen, författare till boken ”Skarpa skärvor”, om risken för påverkansoperationer i valrörelsen.

Göteborgs starka kvinna: ”Vi har allvarliga problem”

Ann-Sofie Hermansson, kommunalråd Göteborg (S), och Nalin Pekgul, debattör, i ett samtal om hedersvåld med Patrik Kronqvist, Expressens ledarsida.

”Löfven har blivit ett problem för S”

Abba Dahlberg och Patrik Kronqvist, Expressens ledarsida, om krisen för Socialdemokraterna.

Miljöpartiets avtryck i klimatpolitiken

Beatrice Rindevall, miljödebattör, och Patrik Kronqvist, Expressens ledarsida, om de gröna reformer som MP drivit igenom.

Om utsatta kvinnor i utsatta förorter

Zeliha Dagli, förortsfeminist, och Linda Nordlund, ledarskribent, om hur kvinnor i de mest utsatta förorterna lever isolerade från resten av samhället.

Därför borde Sverige satsa på höghastighetståg

PM Nilsson, Dagens Industri, och Patrik Kronqvist, Expressen, om hur höghastighetsbanor skulle göra Sverige bättre.

En S och M-regering vore bra för Sverige 

Expressens ledarsidas Anna Dahlberg och Gunnar Wetterberg om varför ärkefienderna borde regera tillsammans efter valet.

Bill Browder och kampen mot Putin 

Människorättsaktivisten Bill Browder om sin kamp för hårdare sanktioner mot kretsen runt Putin och om attacken mot dubbelagenten i Storbritannien.

Muslimska brödraskapet i Sverige 

Socialantropologen Aje Carlbom berättar om sin rapport om brödraskapets verksamhet i Sverige som han skrivit åt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.