”Jan Björklund har en väldigt skör maktbas”

Liberalernas prekära opinionsläge gör regeringsfrågan extra känslig. ”Gör Jan Björklund fel vägval riskerar partiet att trilla ur riksdagen", säger Svend Dahl i Ledarsnack.
Foto: LISA MATTISSON
Svend Dahl är statsvetare och chef för Liberala Nyhetsbyrån.
Linda Nordlund är ledarskribent på Expressen.

Många av dem som stöttade Jan Björklund i partiledarstriden mot Birgitta Ohlsson kämpar nu mot hans öppningar vänsterut i regeringsfrågan. 

- Man kan fråga sig hur stark hans ställning egentligen är i Liberalerna, säger statsvetaren Svend Dahl i Ledarsnack.

Detta är en text från ledarredaktionen. Expressens politiska hållning är liberal.

I Liberalerna pågår en infekterad strid om regeringsfrågan. Ska partiet stötta Ulf Kristersson eller Stefan Löfven som statsminister? Svend Dahl, statsvetare och chef för Liberala Nyhetsbyrån, menar i veckans avsnitt av Ledarsnack att striden rör både det korta och det långa perspektivet.

- Det handlar dels om vilken regering som skulle ge mest utdelning sakpolitiskt för Liberalerna, dels om vilken regeringskonstellation som kan få partiet att bättra på sina siffror i valet 2022. Det står egentligen 50-50 på alla nivåer i partiet, från riksdagsgrupp ner till länsförbund. Det är ett genuint splittrat parti, säger Svend Dahl.

Linda Nordlund, ledarskribent på Expressen, menar att Jan Björklund kan ha personliga motiv att få Liberalerna att samarbeta med Socialdemokraterna.

- Björklund vet att om han går med Stefan Löfven får han en bra ministerpost och att det kommer att öka hans chanser att sitta kvar som partiledare. Skulle L i stället släppa fram en M-regering får han ingen ministerpost och då ryker han kanske, säger Linda Nordlund.

- En annan aspekt är att det finns en lång tradition inom Liberalerna av att vilja regera med Socialdemokraterna. Jan Björklund skulle kunna gå till historien som den som lyckas med det som Bengt Westerberg misslyckades med 1994, säger Svend Dahl.

Björklund har kallat en M-K-regering för en “smal högerregering. Hur ska man tolka det?

- För oss som pratar folkpartistiska är det ett kodord. Jan Björklund har tidigare sagt att om han skulle ha definierat sig som höger hade det blivit uppror inom partiet. I Liberalerna är det en kulturell fråga - snarare än en ekonomisk-politisk fråga - som det är för alla andra. De har sedan länge en självbild av att vara mer kulturradikala, så det är en signal till trupperna att man inte tänker sätta sig med den onda, gamla högern, säger Linda Nordlund.

Det råder ett stort lugn i Centerpartiet, men stormar i Liberalerna. Varför?

- Det handlar om att Centerpartiet har ett stort självförtroende efter att ha gjort ett bra val. Liberalerna står där däremot och stampar en liten bit över spärren. Det skapar en helt annan nervositet. Gör man fel vägval riskerar man att trilla ur riksdagen, säger Svend Dahl.

- Det spekuleras rentav i att Annie Lööf skulle kunna bli statsminister med sina dryga åtta procent av rösterna. Jan Björklund möts samtidigt av opinionssiffror på 3,7 procent, säger Linda Nordlund. 

Nu tappar Liberalerna i opinionen. Men skulle L inte tappa väljare också om man hade släppt fram Ulf Kristersson?

- Liberalernas problem är att partiets väljare är högerlutande  – de vill ha en borgerlig statsminister – medan många av de aktiva lutar mer åt vänster. Så partiledaren får välja mellan att tappa väljare eller att få ett internt uppror, säger Svend Dahl.

Hur ska man tolka att partiledningen nu skjuter upp mötet med partirådet?

- Det stod i mejlet som gick ut till ombuden att partisekreterare Maria Arnholm kommer att ringa alla för att stämma av. Det gör man aldrig annars. Det betyder att partiledningen inte har nog med röster. Nu försöker man påverka ombuden och skjuter på mötet till man tror att man har de röster man behöver, säger Linda Nordlund.

Jan Björklund har anklagats för att skifta fot i många frågor. Har han haft någon konsistent politisk linje?

- Man kan möjligen se det i skolpolitiken. I övrigt har han framförallt försökt manövrera mellan de här två partifalangerna - kravliberalerna och snälliberalerna. Han har varit duktig på att inta någon form av mittenposition och att byta position efter vad det interna läget kräver, säger Svend Dahl.

För ett år sedan stod en partiledarstrid mellan Jan Björklund och Birgitta Ohlsson. Är det vi ser nu en upprepning av den falangstriden?

- Hans maktbas har förändrats väldigt mycket under året. Många av dem som stödde honom i striden mot Birgitta Ohlsson är nu de som ifrågasätter hans öppningar vänsterut och tvärtom. Det ger honom en väldigt skör maktbas, säger Svend Dahl.  

- Det där handlar om SD-frågan i hög grad. Jan Björklund var den som var först med vilja bjuda in Jimmie Åkesson till partiledaröverläggningar. Men när han blev utmanad av Birgitta Ohlsson triangulerade han hennes åsikter i frågan om SD-samarbete. Det har bidragit till splittringen nu, säger Linda Nordlund.

LEDARSNACK

Ledarsnack är ett åsiktsprogram från Expressens ledarredaktion. Hela programmet kan ses i spelaren ovan. Det går också att lyssna på programmet som podd

TIDIGARE AVSNITT

Skogsbränderna var betydligt värre förr

Historikern Gunnar Wetterberg om skogens betydelse.

Kan Sverige bli lika polariserat som USA?

Lars Trägårdh: "Vi behöver inte gripas av panik. Men vi måste vara väldigt försiktiga"

Har konservatismen blivit cool?

Frida Park, Dagen, och Linda Nordlund, Expressens ledarsida. 

"Jihadisterna kan värva elever i sina egna skolor" 

Ledarsnack med islamistexperten Magnus Sandelin och Sofie Löwenmark.

Varför är ryska agenter så klantiga?

Ledarsnack om spioner, hackers och skumma affärsmän. Gäst: Oscar Jonsson, Rysslandsvetare och forskare i rysk krigföring.

”Kasta inte 'klan' efter folk utan belägg”

Författaren Per Brinkemo introducerade klanbegreppet i svensk debatt. Nu är han kritisk mot att det används allt för lättvindigt. 

MSB: ”Hela samhället står till Kremls förfogande”

Mikael Tofvesson, som är MSB:s operativa chef valet 2018, och Patrik Oksanen, författare till boken ”Skarpa skärvor”, om risken för påverkansoperationer i valrörelsen.

Göteborgs starka kvinna: ”Vi har allvarliga problem”

Ann-Sofie Hermansson, kommunalråd Göteborg (S), och Nalin Pekgul, debattör, i ett samtal om hedersvåld med Patrik Kronqvist, Expressens ledarsida.

”Löfven har blivit ett problem för S”

Anna Dahlberg och Patrik Kronqvist, Expressens ledarsida, om krisen för Socialdemokraterna.

Miljöpartiets avtryck i klimatpolitiken

Beatrice Rindevall, miljödebattör, och Patrik Kronqvist, Expressens ledarsida, om de gröna reformer som MP drivit igenom.

Om utsatta kvinnor i utsatta förorter

Zeliha Dagli, förortsfeminist, och Linda Nordlund, ledarskribent, om hur kvinnor i de mest utsatta förorterna lever isolerade från resten av samhället.

Därför borde Sverige satsa på höghastighetståg

PM Nilsson, Dagens Industri, och Patrik Kronqvist, Expressen, om hur höghastighetsbanor skulle göra Sverige bättre.

En S och M-regering vore bra för Sverige 

Expressens ledarsidas Anna Dahlberg och Gunnar Wetterberg om varför ärkefienderna borde regera tillsammans efter valet.

Bill Browder och kampen mot Putin 

Människorättsaktivisten Bill Browder om sin kamp för hårdare sanktioner mot kretsen runt Putin och om attacken mot dubbelagenten i Storbritannien.

Muslimska brödraskapet i Sverige 

Socialantropologen Aje Carlbom berättar om sin rapport om brödraskapets verksamhet i Sverige som han skrivit åt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.