Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Stora frågan: Hur ska Sverige regeras?”

Hur mår Socialdemokraterna, vad håller EU på med och hur sjutton ska Sverige regeras efter höstens riksdagsval?

Det diskuterade Expressens politiska redaktör, Anna Dahlberg, och ledarskribenten Linda Nordlund med programledare Ylva Johansson i veckans Ledarsnack. 

Detta är en text från ledarredaktionen. Expressens politiska hållning är liberal.

Socialdemokraterna mår inte bra. Opinionssiffrorna är en sorglig historia och partiet är ingen spurtare i valrörelsen. Det är uppenbart att partiet är djupt stressat, menar ledarpanelen.

- Det är symptomatiskt att Stefan Löfven fick störst applåder i sitt första maj-tal när han kritiserade Ulf Kristersson. Inte när han talade om sin egen politik, säger Linda Nordlund som hörde talet vid LO-borgen i Stockholm.

Anna Dahlberg har tyckt att S hade ett smart valupplägg, som att spela 1-1 mot Moderaterna i de hårda frågorna. 

- Men det tycks inte bita, riktigt.   

Både S och M har uppenbarligen svårt att locka tillbaka väljare från SD, menar Dahlberg.  

Den stora världen, i form av EU, är också i lågintensiv kris: Brexit sliter. Och svenska politiker bleknar nu när deras reformutrymme inför valrörelsen hotar att ätas upp av en chockhöjd EU-avgift på grund av britternas utträde.

Linda Nordlund anser att EU måste banta kostymen, dra ner på jordbruksbudgeten och vissa regionalstöd, exempelvis. Men ett bra förslag skulle kunna komma ur förändringsarbetet i Bryssel: ett effektivt sätt att dra in EU-stöd till medlemmar som låter rättsstaten haverera.

Tillbaka i Sverige kom diskussionen in på regeringsfrågan. Det kan bli en ren moderat regering, en ren S-regering eller en blocköverskridande. Ledarsidan förespråkar en S-M-regering som kan ge stadga och lösa de stora problemen. Men många ser detta som en omöjlig tanke. 

- Jag tror inte att väljarna inser hur svårt det kommer att bli att regera Sverige, säger Anna Dahlberg.